Miten käytän - Kysy kirjastonhoitajalta

Miten löydän tietoa Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun vastauksista

Vastauksia on Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa julkaistu vuodesta 1999 asti. Niitä on siis aiheesta kuin aiheesta ja suuri osa niistä sisältää tietoa, josta on hyötyä ja iloa monelle. Tapoja löytää tietoa on monia.

Selaaminen

Uusia vastauksia seuraamalla saa inspiraatiota lukemiseen ja muuhun asioiden seuraamiseen. Myös tiedonhaun tapoja ja tiedonlähteitä voi tutkia vastauksista, koska vastaajilla tulisi olla hyvät tiedot molemmista.

Uusimmat vastaukset, https://www.kirjastot.fi/kysy/vastaukset

Vastauslistaa voi tutkia uusien vastausten lisäksi luetuimpia, tykätyimpiä sekä kommentoiduimpia vastauksia. Myös uusimpia kommentteja voi seurata.

Kun siirtyy katsomaan yhtä kysymystä ja vastausta, voi tutkia vastaukseen liitettyjä asiasanoja ja tehdä asiasanaa klikkaamalla haun. Yhden vastauksen näkymässä on myös nostettu esiin oikeaan reunaan muita samankaltaisia vastauksia, jotka myös voivat kiinnostaa lukijaa. Niitä kannattaa tutkailla. Esimerkiksi vastauksessa Matti Kuusesta, https://www.kirjastot.fi/kysy/olisin-kiinnostunut-lukemaan-akateemikko-…? voi tehdä haun alareunan asiansanalla Kuusi Matti, jolloin saa esiin muut vastaukset, joissa on käytetty asiasanaa Kuusi Matti, https://www.kirjastot.fi/kysy/asiasanat/k/kuusi-matti-1.

Toimituksen toimittamia valikoimia kysymyksistä löytyy osasta Kokoelmat, https://www.kirjastot.fi/kysy/kokoelmat. Niitä on monenlaisista aiheista, rakkausromaaneista, loruista, aapisista ja vaikka mistä. Ajatuksena on, että niistä löytyy inspiraatiota tiedonhakuun, kirjallisuusharrastukseen ja elämänmenoon muuten vaan. Niitä voi käyttää vaikkapa kirjaston aineistonäyttelyssä.

Haku

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun hakulaatikko näkyy joka sivulla yläpalkissa. Haku kohdistuu tekstikenttiin ja painottaa asiasanakenttää. Hakutuloksen voi järjestää joko relevanssin tai vastauksen tuoreuden mukaan.

Haku on sanahaku, joten esimerkiksi kirjoittamalla Matti Kuusi hakulaatikkoon saadaan tulokseen vastauksia, joissa esiintyvät sanat Matti ja Kuusi. Tuloksen joukossa on siis Matti Kuusta koskevia vastauksia, mutta myös muuta, https://www.kirjastot.fi/kysy/haku?keys=Matti+Kuusi

Hakua voi rajata tällä hetkellä ainoastaan erikoisryhmien mukaan. Erikoisryhmät ovat E-aineistot, Kirjasampo (kirjallisuus) ja Musiikki. Ne tarkoittavat sitä, että vastaukset ovat näkyvissä myös eKirjastossa, Kirjasammossa sekä Musiikkikirjastot-sivuilla. Haun voi rajata niihin vastauksiin, jotka on merkitty näkymään näissä palveluissa. Kaikkia kirjallisuusvastauksia esimerkiksi ei kuitenkaan ole merkitty Kirjasampoon, joten rajausta kannattaa käyttää harkiten.

Valitettavasti Tarkennettu haku puuttuu palvelusta tällä hetkellä.

Asiasanat A-Ö

Asiasanat A-Ö -listaus löytyy hakulaatikon oikealta reunalta linkkinä. Se sisältää kaikki asiasanat, joilla vastauksia on palvelussa kuvailtu. Listan asiasanaa klikkaamalla saa vastaukset, joita on kuvailtu sanalla. Hakusanalistausta kannattaa käyttää, jos haluaa selailla, mitä moninaisista aiheista on kysytty tai ei oikein keksi, miten etsisi tietoa, jota tarvitsee. Esimerkiksi hakusanalla juurekset löytyy osumat, https://www.kirjastot.fi/kysy/asiasanat/j/juurekset. Näistä voi taas jatkaa hakua eteenpäin muilla asiasanoilla, joita on käytetty vastauksissa, esim. vihannekset, https://www.kirjastot.fi/kysy/asiasanat/v/vihannekset. Valitettavasti useat vastaajat jättävät kuvailematta vastaukset asiasanoin, joten tavallisella haulla voi saada enemmän vastauksia, https://www.kirjastot.fi/kysy/haku?keys=juurekset.