Kuinka ison hiilijalanjäljen yksi tuulivoimala (yksi tuulimylly) saa aikaan elinkaarensa aikana (valmistus, pystytys, sähköntuottamisaika, purkaminen, kierrätykseen laitto)? Saako voimala nollattua hiilijalanjälkensä käyttöiän aikana?
Vastaus
Kysymykseen ei voi antaa täysin yksiselitteistä vastausta, koska tuulivoimalan hiilijalanjälkeen vaikuttaa merkittävästi voimalan sijainti sekä kohteen tuuliolosuhteet.
Jesse Christensen tulee Tampereen yliopistossa tekemässä kandidaatintyössään Tuulivoiman hyödyntämisen ympäristövaikutukset seuraavaan tulokseen:
”… onshore-voimaloiden [eli maalla sijaitsevan voimalan] hiilijalanjäljet vaihtelevat välillä 3-30 gCO2- ekv/kWh ja offshore-voimaloiden [merellä sijaitsevan voimalan] hiilijalanjäljet välillä 8-28 gCO2-ekv/kWh. Arvot ovat suhteessa toisiinsa hyvinkin vaihtelevia ja tapauskohtaisia…
Hiilijalanjäljen keskiarvoksi saadaan onshore-voimaloille 11,2 gCO2-ekv/kWh ja offshore-voimaloille 16,5 gCO2-ekv/kWh. Keskimäärin offshore-voimaloiden elinkaaren hiilijalanjälki on siis hieman onshore-voimaloita suurempi. Ero johtuu merelle rakennettavien voimaloiden hankalammasta sijainnista, jolloin logistiset päästöt ovat suurempia ja voimalan perustukset sekä yhteys sähköverkkoon ovat työläämpiä rakentaa.” s. 10
Christensenin mukaan tuulivoiman hiilijalanjälki on joka tapauksessa hyvin pieni vertailtaessa fossiilisten polttoaineiden hiilijalanjälkeen. Sivun 11 kuvassa hän vertaa eri sähköntuotantomuotojen hiilijalanjälkeä koko elinkaaren ajalta. Onshore tuulivoiman hiilijalanjälki on 11,2 gCO2-ekv/kWh ja kivihiilen hiilijalanjälki on 820 gCO2-ekv/kWh.
https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/122072/JesseChristensen.pdf?sequence=2
Lisää tietoja tuulivoimasta löydät verkkosivuilta:
https://www.motiva.fi/ratkaisut/uusiutuva_energia/tuulivoima
https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiankaytto_suomessa/co2-paastokertoimet
https://tuulivoimayhdistys.fi/
Päästökertoimesta kerrotaan sivulla https://peda.net/p/hytonene/s%C3%A4hk%C3%B6fysiikka-9bd/sjesp.
Kommentit
En huomannut, että tuossa arviossa olisi tarkasteltu tuulivoimaloiden ja niiden voimansiirron vaativia metsän hakkuita. Tuulivoimahan tuotetaan kaukana sieltä missä sen käyttäjät ovat. Esim Lapinlahden korkeudella tuulivoimalinjojen vetäminen vaatii entisten voimalinjojen viereen 40m leveän kaistan lisää. Eikä näille hakatuille alueille tietenkaan anneta enää puita kasvaa. Mikä on tämä (hakatun metsän ja hakattuna pidetyn metsän) osuus tuosta hiilijalanjäljestä?
Kommentoi vastausta