synonymia

4 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–4.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Mitä synonyymejä sudelle on suomen kielen murteissa? 2761 4.9.2007 Sutta ei ole kutsuttu aivan yhtä monella tavalla kuin karhua. Se voi olla paitsi susi myös mm. hukka, huntti ja häntti. Suden peitenimenä tavataan myös esim. höntti ja häntäheikki.
Mitä nimityksiä/synonyymejä suomen kielen eri murteissa on karhulle? 14451 4.9.2007 Karhun nimityksiä ovat esim. kontio, kontia, otso, ohto ja mesikämmen. Lisäksi siitä on käytetty mm. nimityksiä metsänpitäjä, metsänhaltija, metsä(h)inen, metsänkuningas, metsänvilja, metsänvaari, metsänvanhus, kouko, mönninkäinen ja pöykäri. Osa näistä on ns. peittonimityksiä, ts. karhusta ei ole haluttu puhua oikealla nimellä.
Kysyisin sanan etabloituminen merkitystä. 8016 29.3.2007 etabloitua = sijoittautua, sijoittua jonnekin. Suomalaisyrityksen etabloituminen Keski-Eurooppaan. 1. inf. etabloitua akt. ind. prees., yks. 1. etabloidun akt. ind. imperf., yks. 3. etabloitui akt. kond. prees., yks. 3. etabloituisi akt. pot. prees., yks. 3. etabloitunee akt. imperat. prees., yks. 3. etabloitukoon akt. 2. partis. etabloitunut pass. imperf. etabloiduttiin MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0
Kysyisin sellaista sanaa kun vanuttaa, mikä olisi sen toinen nimitys? 2919 4.11.2005 Kielitoimiston sanakirjassa on sanasta vanuttaa seuraavat tiedot: MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0 vanuttaa 1. käsitellä vars. villaa t. villakangasta t. -vaatetta siten, että se vanuu, huovuttaa; vrt. vanua 1. Villan vanuttaminen huovaksi. 2. venyttää, vaivata tms. Vanuttaa taikinaa. 3. kuv. Kissanpoika joutui lasten vanutettavaksi riepoteltavaksi, retuutettavaksi.