mausteet

11 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–11.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Milloin suola on keksitty? 414 Suolaa ei ole keksitty, mutta sen käyttö kylläkin. Ruokasuola (Natriumkloridi) on kemiallinen yhdiste, jota esiintyy luonnossa. Suola on kuitenkin ollut merkittävä osa ihmiskunnan historiaa viimeistään siitä alkaen, kun muinaiset egyptiläiset ja kiinalaiset keksivät yli 4 000 vuotta sitten käyttää hyväkseen suolaa ruoan säilöntään 1).1)Historia: Suomi ja maailma historian valokeilassa, 2013, nro 1. Kun suola pyöritti maailmaa, s. 14–21.-https://www.saltlife.fi/page/8/suolan-historia 
Millä itsekasvatettavilla yretillä/kasveilla pystyy korvaamaan yleisimmät suomeen tuodut mausteet ruuan laitossa (chilin kasvattaminen onnistuu suomessakin ja… 116 Ainakin Satu Hovin teoksessa Omavaraista (Kirjapaja, 2023) käsitellään myös tuontimausteiden korvaamista lähiluonnon raaka-aineilla. Kannattaa siis tutustua tähän kirjaan, teoksen saatavuustiedot voit tarkistaa pääkaupunkiseudun Helmet-verkkokirjastosta: https://haku.helmet.fi/iii/encore/search/C__St%3A%28Omavaraista%20%3A%2… Tästä linkistä löytyy myös tietoa mausteiden käytöstä ennen tuontimausteita: http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/kansanperinne/viljely.html
Sabja seeds suomeksi? 536 Sabja on hindinkielinen nimi Basilikalle. Löysin myös sivuston, jolla kerrotaan että:"Sabja Seeds or Sweet Basil or Tukmaria Seeds or Falooda Seeds" Sweet basil kääntyy latinaksi Ocimum basilicum. Latinalisella nimellä löytyy suomeksi tietoa mm. Puutarhanetistä. Sivuston mukaan:"Basilika on miedon makuinen ja monille tuttu yrtti. Sen suuret ja pehmeät lehdet ovat joko vihreät, violetit tai viininpunaiset. Basilikasta on olemassa myös eri makuisia lajikkeita, esimerkiksi sitruunan tai kanelin makuista basilikaa; kanelibasilika omenaruokiin, jälkiruokiin ja juomiin. Sitruunabasilikassa tuoksuu ja maistuu voimakas sitruunainen aromi. Maustebasilikalta löytyy kymmeniä eri alalajeja ja satoja lajikkeita."  ...
Mitä on karvasmanteli "litku" kaupassa pienessä pullossa? 7404 Karvasmanteliöljyä voidaan käyttää mausteena leivonnaisissa kuten runebergintortuissa. Kaupoissa myytävä karvasmanteliöljy sisältää tavallisesti kasviöljyä ja bentsaldehydistä synteettisesti valmistettua karvasmanteliaromia. Tällaiset karvasmanteliaromit eivät siis sisällä mantelia. Perinteinen, aito karvasmanteliöljy on terveydelle haitallista suurina määrinä, joten sitä ei myydä elintarvikeliikkeissä. Lisätietoa karvasmanteliöljystä: http://www.kysy.fi/kysymys/runebergin-paivan-taas-lahestyessa-paadytaan… https://fi.wikipedia.org/wiki/Karvasmanteli%C3%B6ljy
Koska Heinz alkoi tekemään stay clean cap korkkilla olevia ketsuppeja ja koska ne tulivat suomeen myyntiin? 802 Valora Trade Finlandin kuluttajaneuvonnasta kerrottiin, että Stay clean cap-korkilla varustetut pullot tulivat Suomeen vuonna 2008. He eivät kuitenkaan osanneet sanoa, koska nämä korkit ylipäänsä tulivat markkinoille, mutta arvelivat, että samana vuonna. 2008 Heinz julkisti myös uuden etikettinsä, jolla halutaan korostaa sitä, että Heinzin käyttämät tuotteet viljellään pikemminkin kuin tuotetaan. 2008 Heinz alkoi myös käyttää kierrätyskelpoisia muovipulloja.
Mistä kirjoista löytäisin suomeksi tietoa suolan valmistuksesta? 973 Eri tietosanakirjasarjojen artikkeleista löytyy yksityiskohtaistakin tietoa suolan valmistuksesta. Näistä kannattaa hakea artikkeleita kohdista: 'natriumkloridi', 'ruokasuola', 'keittosuola' ja 'suola'. Useista maustekirjoista löytyy myös artikkeleita suolasta ja myös sen valmistuksesta. Näitä ovat mm. Jan-Öjvind Swahnin "Mausteiden maailma" (Otava, 1992), Mysi Lahtisen "Makujen synty" (Otava, 2001), Loukie Werlen "Ruoka-aineet" (Könemann, 2005) ja Sallie Morrisin "Gummeruksen suuri maustekirja" (Gummerus, 1999). Pelkästään suolan valmistukseen keskittyviä kirjoja en löytänyt, mutta toivottavasti mainituista teoksista on apua. Internetistä tietoa tietenkin löytyy vaikka kuinka paljon. Kannattaa aloittaa esimerkiksi wikipedian artikkelista...
Minulla on kriikunamehua ja haluaisin tehdä siitä pikkujouluihin glögintapaista kuumaa mehua. Tarvitsisin ohjeen siitä, minkälaiset mausteet sopivat… 2115 Kriikuna (Prunus domestica insititia) on luumun (Prunus domestica) alalaji. Kriikunamehun (tai -glögin) maustamiseen voisi kokeilla samoja mausteita kuin luumumehuun tai -hilloon. Esimerkiksi kaneli, inkivääri ja neilikka voisivat sopia, ja nehän ovat myös jouluisia mausteita. Vanilja on myös monen, joskaan ei kaikkien, mieleen, lisäsäväyksen saisi esimerkiksi appelsiini- tai sitruunamehusta. Makuasioista ei tunnetusti kannata kiistellä, joten rohkeasti vain kokeilemaan! Lähde: oma tietämys
Mitä on murri? 1287 En löytänyt suomennosta sanalle murri, mutta internetistä selvisi, mitä se on. Se on mauste, joka esiintyi 1200-luvun islamilaisissa resepteissä, mutta hävisi 1300-luvulla. Mausteen aineksiin kuului mm. mädätettyä (?) ohrajauhoista tehtyä taikinaa. Murrin teko-ohje löytyy tältä sivulta: http://www.pbm.com/~lindahl/cariadoc/recipes_introduction.html
Onko teillä valikoimissa kirjoja jotka käsittelevät chiliä? 919 Chilistä löydät tietoa ainakin seuraavista kirjoista: ROUSI, Arne : Auringonkukasta viiniköynnökseen : ravintokasvit. 1997. GORDON-SMITH, Clare : Mausteena valkosipuli, inkivääri, chili. 2000. MORRIS, Sallie : Gummeruksen suuri maustekirja. 1999. SWAHN, Jan-Öjvind : Mausteiden maailma : mausteiden alkuperä, ominaisuudet ja käyttö. 1992. Kirjojen saatavuus- ja sijaintitiedot pääkaupunkiseudulla voit tarkistaa HelMet-tietokannasta http://www.helmet.fi Tässä vielä pari suomenkielistä chiliä käsittelevää nettilinkkiä http://www.saunalahti.fi/thietavu/Chili/C_Info.htm http://www.nicehouse.fi/index.php
Mistä tietoa chilin viljelytekniikasta? 1062 Chilin viljelystä on Juha Forsblomin artikkeli "Chilien poltetta" KOTIPUUTARHA-lehdessä no 2 vuosi 1999 sivut 60-63 sekä TIETEEN KUVALEHDEN 1993 numeron 1 sivuilla 52-53 artikkeli "Cilipippuri voi alentaa ruumiinlämpöä". Chilistä on myös kirjassa Arne Rousi: Auringonkukasta viiniköynnökseen. 1997
Mistä löydän keittokirjan, jossa on opastusta chilipaprikoiden (maustepaprika) etikkasäilöntään? Entä marinadit? 1292 Tässä viitteitä kirjoihin, joista mahdollisesti löytyisi hakemasi resepti: Hazen, Janet: Red hot and green--50 spicy vegetarian recipes--cooking with chilies, peppercorns, mustards, horseradish, and ginger, ISBN 0-8118-1052-6. Steer, Gina: The great chilli cookbook--recipes from the world's hottest cuisines, ISBN 1-85076-581-2. Wells, Troth: The spices of life, ISBN 0-7522-0538-2. Rodriguez, Douglas: Nuevo Latino--recipes that celebrate the new Latin American cuisine, ISBN 0-89815-752-8. Sullivan, Caroline: Classic Jamaican cooking--traditional recipes and herbal remedies, ISBN 1-897959-15-X. Kirjojen saatavuuden voit tarkistaa pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen aineistotietokannasta Plussasta (http://www.libplussa.fi). Plussassa...