madot

5 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–5.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Miksi madot eivät syö syksyllä kylvettyjä siemeniä? 38 18.7.2022 Madoille eivät varmaan maassa itävät siemenet maistu. Kenties pellon lannoitteet ja kasvinsuojeluaineet karkottavat ne. Ne syövät mielellään hajoavaa kasvijätettä, mutta olosuhteiden on hyvä olla silloin lämpimän kosteita. "Lieroilla on myös makuaisti, aina ensin ne syövät sokeri‑ ja valkuaispitoiset kasvijätteet. Lopulta niillä on myös erityinen kemiallinen aisti, jolla ne voivat havaita mm. maan happamuutta, myrkkyjä ja lannotteita." Naturalehti 3.3.2017 7.7.2022 Lab.fi sivustolla oleva artikkeli kehuu matoja viljelijän tärkeiksi yhteistyökumppaneiksi. Kysymys kannattaa vielä lähettää vaikkapa Luontoiltaan. https://yle.fi/aihe/s/luonto/luontoilta-osallistumisohjeet Varastoituun viljaan iskevät monetkin tuholaiset, jotka voivat sitten...
Onko milloin tutkittu kuinka paljon esimerkiksi aarin kokoisella alueella elää erilaisia maata muokkaavia matoja. Mitenkä suuria määriä ne käyttävät vaikkapa… 118 4.11.2019 Luonnontieteellisen keskusmuseon sivujen mukaan neliömetrillä metsämaata esiintyy miljoonia sukkulamatoja, joitain tuhansia änkyrimatoja  ja joitain kymmeniä lieroja. Muista kuin madoista mainitaan 300 000 sammal- ja petopunkkia, 300 000 hyppyhäntäistä sekä useita tuhansia tai kymmeniä muita eläimiä kuten hämähäkkejä, tuhatjalkaisia ja kovakuoriaisia. Lisätietoa löydät esim. näiltä sivuilta: http://luomus.fi/fi/elamaamaaperassa, http://luomus.fi/fi/maaperaelaimet. Aiheesta on ilmestynyt vuonna 2019 kirja Elämää maan kätköissä (toim. Veikko Huhta ja Eeva-Liisa Hallanaro).
Tarvitsen tietoja matokompostorin rakentamisesta, mistä löytäisin sellaisen kirjan tai ohjeen. Eija Koski on kirjoittanut siitä mutta sitä kirjaa en ole… 737 3.6.2013 Eija Kosken kirjaa Matokomposti (1995) löytyy kirjastoista, myös Savonlinnan kirjastosta. Kirjakaupoista sitä enää tuskin on saatavana.
Sateen jälkeen madot tulevat asfaltille etteivät hukkuisi koliohinsa ja niitä on niin paljon että on mahdoton olla astumatta päälle. Luulisi että linnut… 1280 3.11.2009 Itse en löytänyt ko. asiasta tarkempaa tietoa, joten ohjaan sinut luontoasiantuntijoiden internet-sivuille. Mm. YLEn Radio-Suomen 'Luontoillassa' asiantuntijat vastaavat kuuntelijoita kiinnostaviin luontoaiheisiin kysymyksiin. Luontoillan internet-sivu: http://194.252.88.3/ijulkaisu.nsf/sivut/luontoilta Kysymyksen voi esittää Luontoillan internetsivujen kohdassa 'Yhteystiedot' tai voit laittaa sähköpostia osoitteeseen: luonto.ilta@yle.fi
Millä suomenkielisellä nimellä tunnetaan "spaghetti worm" (lat. terebellid polychaete)? 769 28.8.2006 Spaghetti worm, lat. Terebellid polychaete nimi tarkoittaa Töyhtömadot (Terebellidae)-heimon lajeja. Töyhtömadot kuuluvat Monisukamadot (Polychaeta)-luokkaan ja Nivelmadot(Annelida)-pääjaksoon. Lähde: Esim. Maailman eläimet, osa selkärangattomat, s. 218-225. Vastaus on Helsinign yliopiston Viikin tiedekirjaston tietopalvelusta http://www.tiedekirjasto.helsinki.fi/palvelut/tietopalvelu.htm .