Hyppää pääsisältöön
Lähetä kysymys kirjastonhoitajalle
Fråga bibliotekarien är bibliotekens nationella webbtjänst. Vi svarar inom tre vardagar.
Kysy kirjastonhoitajalta
Kirjastojen yhteinen verkkotietopalvelu.
Svenska
English
Kirjaudu
Haku
Asiasanat
A-Ö
Kysy
Vastaukset
Haku
Asiasanahakemisto
Kokoelmat
Info
Kysy
Hae
Kysy kirjastonhoitajalta
Asiasanahakemisto
Kirjain J
jäsning
Tilaa aihepiirin jäsning RSS-syöte
2 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–2.
Kysymys
Luettu
Arvostelu
Vastattu
Avaa
Vastaus
Syntyykö alkoholikäymisen aikana sikunaa hiivan takia? Sitähän tislataan.
69
24.8.2023
Sikunaöljyä (ja myös etanolia) syntyy, kun hiiva käyttää käymisessä ravinnokseen sokeria ja tuottaa alkoholeja.
Simaa valmistettaessa yleensä ohjeissa neuvotaan pullottamaan sima tietyssä vaiheessa. Voisiko pullotuksen välttää käyttämällä tiiviisti suljettavia…
2489
14.4.2011
Siman valmistusohjeissa tosiaankin poikkeuksetta puhutaan pullottamisesta. Mitään ehdotonta estettä pullojen korvaamiselle vastaaville tiiviisti suljettavissa oleville astioille en kuitenkaan onnistunut kirjallisuudesta löytämään. Jos kuitenkin huomioidaan, että sima yleensä suositellaan tarjottavaksi mahdollisimman viileänä, pienet pullot ovat suuria tynnyreitä käytännöllisempiä astioita. Siman jäähdyttämisenkin voi toki jättää väliin, mutta se ei ole välttämättä suositeltavaa: lämpimässä käyminen voi tapahtua liian nopeasti eikä simasta tule yhtä hyvänmakuista kuin viileässä tapahtuvan hiljaisen jälkikäymisen tuloksena saadusta simasta. Jos sima saa käydä liian pitkän ajan lämpimässä, pääsee liian suuri osa käytetystä sokerista hajoamaan...