fisk

7 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–7.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Mitkä Suomessa myytäviTä kaloista on villinä? Mikä niistä paras helpoin valmistaa uunissa? Mitä kaloja myydään luomuna ja milloin? Entä villikalat onko eri… 349 30.4.2021 Ruokatieto-sivustolta löytyy luettelo tärkeimmistä suomalaisista villi- eli luonnonkaloista: https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta… Kauppojen kalatiskeillä myydään vaihtelevasti kaloja mm.kaupan koon ja vuodenajan mukaan, mutta yleisimmät kaupoissa tai torilla myytävät luonnonkalat ovat hauki, silakka, siika ja lohi. Lisää tietoa Ruokatieto-sivustolta: https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa-vastuullisuus-ruokake… Esimerkiksi Pro Kala -yhdistyksen sivuilta löytyy paljon kalaruokareseptejä mm. tämänhetkisen kauden kaloista: https://www.prokala.fi/ Kaikkien luonnonkalojen voisi ajatella olevan luomua, mutta  EU:n luomuasetuksen mukaan luomua voi olla vain viljelty kala, joten luonnonkala tai...
Olen ihastunut kaupan kalatiskillä myytävään savustettuun pallakseen. Tuote on kalan palanen paperin päällä. Joskus palan pinnassa kiiltelee rasva ja toisinaan… 572 6.8.2015 Kalan savustuksessa on monta vaihetta, mitkä vaikuttavat lopputulokseen. Esimerkiksi onko kala suolattu suolaliemessä vai karkealla suolalla, kalan koko ja rasvaisuus, savustuksen kesto ja lämpötila. Lisäksi kalan "ulkonäköön" vaikutta, kuinka kauan savustuksesta on (onko pinta ehtinyt kuivahtaa) ja onko pintaa käsitelty esim. öljyllä. Kuten huomaat, asiaan vaikuttaa moni tekijä ja tuoreutta on todella vaikea selvittää. Kannattaa varmasti kysyä ihan rohkeasti myyjältä, milloin kala on pyydetty ja milloin savustettu.
Teemme opinnäytetyötä Itä-Suomen yliopistoon, ja haluaisimme kysyä, millaista kirjallisuutta voisimme löytää kalannahkaan liittyen. Mateen nahka ja sen… 787 18.2.2013 Tietokanta Melindan (,jonka kautta toistaiseksi löytyy pääasiassa yliopistokirjastojen aineistoa: http://melinda.kansalliskirjasto.fi/F/?func=find-b-0&con_lng=fin&local_…) ja lehtiartikkelitietokanta Arton (https://arto.linneanet.fi/index.html)löytyy jonkin verran kalannahkaan liittyvää kirjallisuutta. Hyviä hakusanoja ovat ?-merkillä katkaistut hakusanat Kala? Nahka?, ja hakusnojen väliin and-operattori. Kannattanee kuitenkin käyttää valmista Kalannahka-tietopankkia, johon on koottu suuri määrä aiheeseen liittyviä kirjallisuus-, lehtiartikkeli- ja nettilähteitä. Sivuston on koonnut Poukama-hanke: http://www.poukama.eu/web/wp-content/uploads/2012/03/Kalannahka-tietopa… Ainakin yksi nimenomaan mateen nahkaan liittyvä, Tee-nimisessä...
Löytyisikö sellaista kirjaa missä on kuvin neuvottu tuoreen kalan käsittely ruoaksi? Tarkoitan esim. ahvenen fileointia. 915 30.7.2009 Kuvitettuja ohjeita tuoreen kalan käsittelystä löytyy esimerkiksi seuraavista kirjoista: RASMUSSON, Birgitta, Herkutellaan kalalla : maukkaita kala- ja äyriäisruokia (Gummerus, 2001) - Tuoreen kalan perkaaminen ja fileoiminen (s. 21-26) HANSEN, Finn Edwin, Kalaherkut : merestä, joesta ja järvestä (Perhemediat, 2005) - Fileointi (s. 16-19) SUURI kala- ja äyriäiskeittokirja (Könemann, 2000) - Pyöreän kalan perkaus ja fileointi (s. 24)
Monissa paikoissa lukee liha ja kala erikseen. Eikö kala ole mukamas lihaa? Jos ei, niin mitä se on sitten? 3128 28.7.2009 Nykysuomen sanakirjan mukaan liha tarkoittaa nahan alla olevaa pehmeää lihaskudosta. Saman lähteen mukaan lihalla tarkoitetaan tavallisessa kielenkäytössä useimmiten ravinnoksi käytettävien nisäk-käiden tai lintujen (harvemmin kalojen tai äyriäisten) lihaskudosta. Ruokalistoissa kalan ja lihan esittäminen erilaisina asioina on järkevää siksi, että on olemassa paljon ihmisiä, jotka syövät vain joko kalaa tai nisäkkäiden ja lintujen lihaa. Osa ihmisistä on allergisia kalalle. Pescovegetaarinen ruokavalio, jossa käytetään kasvisten ohella kalaa, muttei nisäkkäitä tai lintuja on myös melko yleinen.
Haluaisin oppia tekemään helppoja ja hyviä kala- ja kasvisruokia. En käy kauppahallissa ruokaostoksilla vaan pienen paikkakunnan X-marketissa, missä ei ole… 1583 29.4.2009 Kirjastoissa on paljon kala- ja kasvisruokien keittokirjoja. Kannattaa käydä tutkimassa keittokirjahyllyjä. Alla on joitakin, joiden ohjeissa käytetään pääasiassa tavallisia, peruskaupoista saatavia aineksia: - Aurinkomaa : koko perheen kasviskeittokirja / Tuija Ruuska - Juuri kuten haluatte : juuresruokia / Roland Persson - Herne rokkaa : herneruokakirja / ruokaohjeet, teksti ja kuvat: Jere Nieminen - Papu, porkkana ja hillopulla : kasvisruokaa perheelle / Marianne Kiskola - Härkäpapua sarvista : herkullista kasvisruokaa läheltä / [Inna Somersalo ... et al.] - HERKUTELLAAN kalalla : yli 250 kala- ja äyriäisruokaohjetta / [päätoimittaja: Birgitta Rasmusson] - Rehellistä ruokaa : Heidin kanssa keittiössä / Heidi Hautala, Kaisa Leka, Janne...
Mistä löytäisin tietoa hirvenlihan purkitusohjeesta? 2541 31.8.2004 Lihan purkittamisesta on hieman teoksessa: Juha K. Kairikko: Riistalaukauksen jälkeen (1981). Tässä teoksessa varoitetaan botuliinista ja kehoitetaan keittämään säilytysastiat sisältöineen autoklaavissa (painekeitin). Uudempaa tietoa (lyhyesti) on Jaakko Kolmosen kirjassa Hirvieläinten paloittelun ABC (2004). Perusteellisemmat ohjeet ovat vanhahkossa Erä lehdessä 1985:9, s.29-31: Tuija Savonen, Jouko Savonen: Täyssäilykkeitä kotikeittiössä. Kalasäilykkeiden ohjeita voinee soveltaa lihan purkitukseen - Kuuppo M: Kalatäyssäilykkeiden valmistus piensäilöntäasemalla, 1978 - Elintarviketekniikkaa erikoistumisjaksoille 3: kala, liha, 1987. Uudempaa tietoa täyssäilykkeistä Finfoodin sivuilta http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/waihesivut/...