Kysy kirjastonhoitajalta 2013

Kysy kirjastonhoitajalta –toimintakertomus 2013

Vastaajat

Kysy kirjastonhoitajalta –palveluun liittyi uutena vastaajana Lastensuojelun keskusliiton kirjasto. Vastauksia palvelun kautta lähetti 223 vastaajaa. Vastaajakirjastoja on palvelussa 20 erikoiskirjastoa ja 52 yleistä kirjastoa. Entisiä vastaajakirjastoja ei poistunut ringistä, mutta kirjastojen lukumäärä on muuttunut kuntien yhdistymisen myötä.

Chat-kanava oli auki 7.1.-31.5. ja 2.9.-20.12.2013. Chattiin osallistui vastaajia 20 kirjastosta.

Vastausten määrä
 

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa kirjoitettiin uusia vastauksia kysymyksiin 3433 kpl, automaattiseen vastaukseen oli tyytynyt 1658 kysyjää. Kommentteja vastauksiin tuli 615. Facebookin kautta kysymyksiin vastattiin vuoden aikana noin 50 kertaa .

​​​​​​​Chatissa käytiin vuoden 2013 aikana 938 keskustelua, aukiolotunteja oli 974. Keskusteluja käytiin siis keskimäärin yksi tunnissa. automaattivastausten määrä on vähentynyt, varsinaiseen palveluun sekä chat-palveluun tulleiden kysymysten määrä on pysynyt suunnilleen samoissa lukemissa, suoraan kommenttien kautta vastattujen ja Facebookissa vastattujen määrä on noussut jonkin verran. Vastauksia yhteensä lähetettiin 6694. Tilastoimatta jäävät sähköpostitse käytävät jatkokeskustelut asiakkaiden kanssa. N. 4-10% keskusteluista on arvioitu poikivan jatkokysymyksiä. Kokonaisvastausmäärä on siis noin 7000 vastauksen tietämillä.

Sivuston kävijät ja arkiston käyttö

Sivukäyntejä oli Kysy kirjastonhoitajalta etusivulla 53742, uusimmat vastaukset –sivulla 97774,

hakusivulla 45769, hakemistossa 11942. Chatin etusivulla käyntejä oli 5283. Facebook-sivulla oli tykkääjiä 1020. Kysy musiikista –sivulla oli käyntejä 767.

Arkiston katselluimpia kysymyksiä olivat etunimiä ja nimiä koskevat kysymykset, perukirjamalleja koskevat vastaukset, perennapenkin tilavuuden laskeminen, Skandinavian maat, Peppi Pitkätossun hevosen nimi, Lumikki-sadun kääpiöiden nimet eri kielillä, ivan ja sarkasmin ero, Tuntemattoman sotilaan juoni, henkilötyövuosi, asuntokauppakirjan malli, teoreettisen viitekehyksen merkitys, testamentin mallit, perinnönjakomallit, 1960-luvun tanssi- ja vaatetyylit, sanonnat ja keräilyrahojen arvo.

Vastaajayhteisö ja sisältöopastus

Keväällä 2013 järjestettiin Kysy kirjastonhoitajalta –palvelun vastaajatapaaminen. Paikalle Entressen kirjastoon Espooseen saapui 20 vastaajaa. Päivän aikana käsiteltiin Kysy.fi –palvelun uusia muotoja, Ylen ja Vaskikirjastojen yhteistyötä, jossa osana tuotetaan myös Kysy kirjastonhoitajalta –radio-ohjelmaa. Iltapäivällä käsiteltiin Kysy kirjastonhoitajalta –palvelun teknistä, sisällöllistä ja organisaation kehittämistä. Päivästä tarkempi kuvaus löytyy Kirjastot.fi:n Kirjastoalan ajankohtaiset –palstalta, http://www.kirjastot.fi/fi-FI/kirjastopro/ajankohtaista/arkisto/tiedote/ajankohtaista-kirjastoalalla/kysy-kirjastonhoitajalta-vastaajatapaamisen-satoa .

Vastaajille lähetettiin tiedotteita ja vastaajakirjeitä kysy@kirjastot.fi –listalla sekä ylläpidon inforuudussa.

Kysy musiikkikirjastonhoitajalta

Kysy musiikkikirjastonhoitajalta -palvelu avattiin yleisökäyttöön alkuvuodesta 2013. Kysyminen lomakkeen kautta toimii verkalleen. Musiikkikysymysten ohjaaminen musiikkiryhmälle sen sijaan on lähtenyt käyntiin hyvin kiitollisesti ja vastaaminen sujuu niin hyvin, että yleisöltä on tullut mainittava määrä erikoiskiitosta siitä.

Kysy kirjastonhoitajalta -chat

Kysy kirjastonhoitajalta –chatin vuosi oli suunnilleen samanlainen kuin edellinen. Asiakkaita oli noin yksi aukiolotuntia kohden ja vastaajien päivystysvuorot vaihtelivat yhdestä kahteen viikossa. Syyskaudella useat kirjastot ilmoittivat, että koska he joutuvat henkilökunnan tilanteen tiukkenemisen vuoksi luopumaan osasta palveluitaan, chat suhteellisen hiljaisena palveluna on niiden joukossa. Uusia päivystäjäkirjastoja ei ilmaantunut ja vain osa kirjastoista olisi pystynyt lisäämään päivystysvuorojaan. Lisäksi useat vastaajat olivat sitä mieltä, että chatissa päivystäminen ei tuntunut mielekkäältä, koska asiakkaita oli useimmiten vähän. Näin ollen äänestyksen jälkeen, chat päätettiin sulkea ennen joulua 2013.

Chatin tekniikka on edelleen käytettävissä esim. uusien palveluiden julkistuksen aikaan pikaneuvontana. Idea siitä, että chatia tarjottaisiin varausperiaatteella Lainaa kirjastonhoitaja –tyyppisesti ei saanut juurikaan kannatusta.

Koulutus ja markkinointi

Koulutusta järjestettiin uusille vastaajille. Kysy kirjastonhoitajalta –palvelua käytiin esittelemässä messuilla sekä konferensseissa osana Kirjastot.fi:n tiedonhakupalveluita (Kirjastopäivillä, Äidinkielen opettajien päivillä, ITK-konferenssissa Hämeenlinnassa, maakuntakirjastokokouksissa Kuopiossa ja Hämeenlinnassa). Sitä esiteltiin myös alan opiskelijoille.

Kysy kirjastonhoitajalta –palvelun kylttejä jaettiin useisiin kirjastoihin. Jyväskylän kirjaston sisustuksessa kyltit näkyvät hienosti. Myös kirjanmerkkiä on jaettu ahkerasti.

Facebook-sivulla esitellään edelleen palvelussa esitettyjä kysymyksiä, vastataan sinne lähetettäviin kysymyksiin ja jaetaan muuta tietoa tietopalvelusta kirjastossa. Keväällä alettiin pohtia Facebook-sivujen toimituksen uudelleen organisoimista. Erityisesti chatin lopettamisen jälkeen uusien fb-sivujen toimittajien etsintä tehostui. Tykkääjiä on sivulla vuoden vaihteessa 1020.

Kysy kirjastonhoitajalta –twitter avattiin syksyllä 2013. Syötteenä sinne menevät tällä hetkellä uudet vastaukset.

Yle-yhteistyö lähti hienosti vuoden aikana käyntiin Vaski-kirjastojen pilotoimana. Ohjelmassa esitellään Kysy kirjastonhoitajalta –palveluun lähetetty kysymys, johon vastataan. Kysymys saadaan joko Ylelle suoraan ohjelmaan sähköpostitse tai Kysy kirjastonhoitajalta –palvelun kautta. Ohjelmassa on esiintynyt useimmiten Turun kaupunginkirjaston Antti Impivaara, http://yle.fi/uutiset/kysy_kirjastonhoitajalta/6522238 . Ohjelmia pääsee kuuntelemaan Yle Areenassa. Niitä on lähetetty maaliskuusta alkaen kerran viikossa (kesätaukoa lukuun ottamatta).

Ylen teksti-tv lisäsi myös Kysy kirjastonhoitajalta –palvelun näkyviin sivulleen 875 Kirjastonhoitajan kysymyspalstan. Sinne poimitaan kysymyksiä ja vastauksia Kysy kirjastonhoitajalta –palvelusta. Kysymys vaihtuu viikoittain.

Kysy.fi

Yhteistyötä viriteltiin myös Helsingin kaupunginkirjaston Kysy.fi-palvelun kanssa. Kysy.fi uudisti teknisen alustansa ja palvelun suunnittelijan opastuksella uuteen tekniikkaan on tutustuttu. Ajatuksena on helpottaa vastaajien toimintaa molemmissa palveluissa joko yhtenäistämällä tekniikkaa tai ainakin tarjoamalla helppo kirjautuminen Kysy.fi:n Kysy kirjastonhoitajalta –palvelussa ja päinvastoin. Yhteisiin projekteihin vastaamisessakin on hyvä tähdätä. Arkistojen yhteishaettavuus on ollut suunnitelmissa jo pitkään, muttei ole vielä toteutunut.