Kysy kirjastonhoitajalta 2009

Kysy kirjastonhoitajalta 2009

Kysy kirjastonhoitajalta –palvelun vuosi 2009 on sujunut rauhallisissa merkeissä. Uudistuksen jälkeisiä korjauksia on tehty edelleen hiljakseen ja vasta vuonna 2009 pystyttiin tarkastelemaan, millaisen lopputuloksen olimme uudistuksessa saaneet aikaan. Sinänsä uudistunut palvelu on mielenkiintoinen ja aikaansa edellä semanttisessa toiminnossaan. Tulevaisuudessa semantiikan parantaminen lisää palvelun hyödyllisyyttä, joten se tulee yksi kehittämisen painopisteistä tulevina vuosina. Myös kysymyslomakkeen toimivuus on ollut tarkastelun alaisena. Siihen lienee tarpeellista tehdä selkeyttävä remontti lähiaikoina. Muuten kysyminen ja vastaaminen ovat jatkuneet suunnilleen edellisten vuosien malliin.

Lähetettyjen vastausten määrä oli vuonna 2009 3700, automaattisesti löytyneiden vastausten määrä 4756, vastausten määrä yhteensä vuonna 2009 oli siis 8456. Suomenkielisiä lähetetyistä vastauksista oli 3436, ruotsinkielisiä 89  ja englanninkielisiä 175. Lapsille kanavan kautta on lähetetty 109 kysymystä. Lasten palvelu uudistuu lasten portaali Okariinon julkistamisen myötä. Se ei häämötä kuitenkaan vielä lähitulevaisuudessa. Vastaajia on vuonna 2009 ollut yhteensä 295.

65%:lle kysyjistä lähetettiin vastaus ensimmäisen vuorokauden aikana, 15%:lle  kahdessa päivässä, 9%:lle  kolmessa päivässä. 11% odotti yli määräajan. Vastausajat ovat suunnilleen samat kuin viime vuonna.

Avoimeen arkistoon vastauksista tallennettiin n. 61% prosenttia vastauksista, suljettuun loput. Suhde on pysynyt samana viimeiset kolme vuotta.

Uusia vastaajatahoja ovat Nordicom, median- ja viestinnän tutkimuksen tietopalvelu. sekä Vihdin kunnankirjasto. Kuntaliitosten myötä vastaajakirjastot ovat lisääntyneet myös, vaikka varsinaisia kuntia onkin toisaalta erillisinä poistunut listasta. Suomalaisen kirjallisuuden seuran tiukentunut tilanne on pakottanut heidät harkintaan: he eivät tällä hetkellä pysty vastaamaan kysymyksiin, mutta harkitsevat vielä, voisivatko kuitenkin pysyä palvelussa mukana tulevaisuudessa. Ulkoministeriön kirjasto poistui palvelusta henkilövaihdosten jälkeen.

Chat-palvelulla on ollut työteliäs vuosi, vaikka sitä ei vielä vuonna 2009 otettukaan virallisesti käyttöön. Chattia on testattu julkisessa käytössä mm. Seinäjoen kirjastossa sekä toimituksessa. Syksyn aikana useampi kirjasto koulutti chat-vastaajia tähtäimenään osallistua chat-vastaamiseen vuonna 2010. Vuoden alussa valtakunnallinen chatneuvonta, Lahden kaupunginkirjaston chat ja Pohjois-Pohjanmaan chat aikovat testata tätä välinettä tietopalvelussa.

Kysy kirjastonhoitajalta –palvelun kirjastokohtaiset tilastot julkaistaan Ylläpidon inforuudussa.

Vuosi 2009 oli kehittämisen ja muutosten kannalta rauhallisempi ja seesteisempi kuin edelliset, mutta rauhoittuminen vuoden 2008 suuren muutoksen jälkeen on ollut hyvästä. Kiitos vastaajille ja valtakunnallisille toimittajille erittäin sutjakkaasti sujuneesta vuodesta! Kiitän teitä hienosti sujuvan vastaamisen lisäksi myös siitä, että kiinnitätte huomiota palvelun muuhunkin toimivuuteen ansiokkaasti. Jos sivujen tekniikassa, sähköpostilähetyksissä tai toiminnassa muuten on ollut vikaa, olen saanut teiltä postia pian. Näin palvelu pysyy hyvässä kunnossa ja saamme tilattua korjauksia vikoihin nopeasti. Kiitämme myös Jukka Uotilaa, joka siirtyy toistaiseksi haasteellisen projektin palvelukseen valtakunnallisen toimittajan tehtävästä palveltuaan meitä erittäin ansiokkaasti useamman vuoden. Tuula Valkeapään kumppanina aloittaa helmikuussa Ville Turtola Helsingin kaupunginkirjastosta. Lopuksi toivotan vielä miellyttävää ja menestyksekästä vuotta 2010!

Nina Granlund
Kirjastot.fi-toimitus

nina.granlund@kirjastot.fi
050-328 7618