Vihreä kirjasto

Tervetuloa yleisten kirjastojen ympäristösivuille!

Täältä löydät tietoa Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeesta sekä siinä kehitettyjä ympäristötyökaluja ja koulutusmateriaaleja. Hanke ylläpitää sivuja tällä hetkellä. 

Samalla sivustosta muodostetaan alustaa, jossa jaetaan koko kirjastokentän ympäristötietoa sekä edistetään ympäristötyötä kirjastoissa. Otamme erittäin mielellämme kirjastoilta vastaan ympäristöaiheisia artikkeleita ja kuvia. Erityisesti materiaalipankkiin ovat tervetulleita kirjastojen koulutus- ja tutkimusaineistot.

Yhteystiedot

Kirjastojen uudet ympäristötyökalut -webinaari 28.4.

Tervetuloa kuulemaan, millaista ympäristötyötä tehdään Kansalliskirjastossa ja Kansallisgalleriassa. Lisäksi opit, mikä on IFLA World Library Map ja miten saat kirjastosi Agenda 2030 -tavoitteet siihen mukaan.

Ylikulutuspäivä aikaistuu vuosi vuodelta – kulutuksemme ei mahdu yhdelle maapallolle

Ylikulutusta on vähennettävä huomattavasti, mutta miten se tapahtuu?

Kirjastojen ympäristövaikutuksia selvittämässä

13 pilottikirjastoa osallistui Kirjastojen hiilijalanjälkimittaukseen keräämällä tietoa omista päästöistään ja laskemalla hiilijalanjälkensä. Lue Lahden ja Iitin kirjastojen kokemuksia. Kuva: Iitin kirjaston julkisivu.

Yleisten kirjastojen hiilijalanjälki on mitattu pilottikirjastojen kanssa

Kirjastojen hiilijalanjälkitutkimus on ensimmäinen kirjastojen kanssa tehty tiedonkeruuprosessi, jossa päästötietoja selvitettiin pilottikirjastojen ja asiantuntijoiden yhteistyönä. Hankkeeseen osallistui 13 kirjastoa. Tutustu tutkimusraporttiin!

Jos vain voisimme itse valita energiayhtiön ja luopua kirjojen muovittamisesta

Kirjastot ovat vastuullisia toimijoita niin ekologisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisestikin. Ympäristötyössä jotkut asiat tuntuvat kuitenkin ylitsepääsemättömiltä. Kirjastoille tehty kyselytutkimus paljastaa, mikä kirjastojen ympäristötyössä on niin vaikeaa.

Kohti 1,5 asteen kirjastoa – Näin kirjastosta tehdään ilmastosankari

Toimitusjohtaja Leo Stranius Third Rockista pitää esityksen ”Kohti 1,5 asteen kirjastoa: näin kirjastosta tehdään ilmastosankari”.