Vihreä kirjasto

Tervetuloa yleisten kirjastojen ympäristösivuille!

Täältä löydät tietoa Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeesta sekä siinä kehitettyjä ympäristötyökaluja ja koulutusmateriaaleja. Hanke ylläpitää sivuja tällä hetkellä. 

Samalla sivustosta muodostetaan alustaa, jossa jaetaan koko kirjastokentän ympäristötietoa sekä edistetään ympäristötyötä kirjastoissa. 
Otamme erittäin mielellämme kirjastoilta vastaan ympäristöaiheisia artikkeleita ja kuvia sekä materiaalia Työkalut -osioon.

Yhteystiedot

Lappeenrannassa vietetään Green Leaf -voittovuotta–myös kirjastossa on tehty paljon ympäristötekoja

Lappeenrannan kaupunki on vuoden 2021 European Green Leaf -palkinnon voittaja. Lappeenrannan kaupunginkirjastossa monenlaiset ympäristöteot ovat jo tuttuja, ja ensi vuonna tehtävän peruskorjauksen uskotaan tuovan mukanaan uusia vihreitä asioita.

Oppaat ja viestintämateriaalit

Kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle hanke on valmistanut kaikille yleisille kirjastoille käytettäväksi kirjastojen hiilijalan ja -kädenjälkeen liittyviä infograafeja. Lisäksi infograafi on myös muun muassa kirjastokortin hiilikädenjäljestä sekä kirjastoon liittyvistä Agenda 2030 tavoitteista. Infograafit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Nuoret ja ympäristötunteet -hankkeelle avattu omat sosiaalisen median tilit

​​​​​​​Syyskuun alussa käynnistyi Nuoret ja ympäristötunteet -hanke, jonka tarkoituksena on testata ja kehittää kirjastojen ympäristö- ja ilmastotoimintaa metodilla, jossa nuoret itse saavat valita heitä kiinnostavat aiheet, toimintatavat ja työmuodot. Nyt hankkeelle on avattu omat sosiaalisen median tilit TikTokiin, Instagramiin, Twitteriin ja Facebookiin. Löydät tilit nuoretjaymparistotunteet nimelllä sekä Linktr.ee:n kautta.

Kirjastot arvostavat yhdenvertaisuutta, aineistojen saavutettavuutta ja oppimista sekä tiedon luotettavuutta

Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hanke suoritti kyselytutkimuksen syksyllä 2020. Tutkimus kertoi paljon kirjastojen ympäristötietoisuudesta, mutta vihjasi samalla siihen suuntaan, että tekninen edistys ja talous ovat kirjastoille keskeisiä muutostekijöitä ja sosiaalisten arvojen ohella kirjastojen eniten arvostamia aihealueita. Ympäristötietoisuus jäi selvästi näiden taakse.

Toivon kirjahylly ja syksyn yhteistilaisuus 27.11.2021

Toivon kirjahyllyyn on koottu kirjoja, joissa käsitellään ilmastonmuutosta ja luontokatoa toivon ja toiminnan näkökulmasta. Se löytyy verkosta Kirjalistan sivuilta.

Asiakasnäkökulma: Onko kirjasto ympäristötoimija?

Mitä kirjasto käyttäjilleen tarjoaa ja miten se näyttäytyy ympäristönäkökulmasta?