Vihreä kirjasto

Tervetuloa yleisten kirjastojen ympäristösivuille!

Täältä löydät tietoa Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeesta (2020–2021), Nuoret ja ympäristötietoisuus -hankkeesta (2021–2022) sekä kirjastojen uudesta kansallisesta ympäristöhankkeesta Kirjastojen ympäristötyö näkyväksi ja teräväksi (2023).

Vihreä kirjasto -sivusto edistää ympäristötyötä kirjastoissa, jakaa koko kirjastokentän ympäristötietoa, kehitettyjä ympäristötyökaluja sekä koulutusmateriaaleja. Sivuston materiaalipankki on vapaasti käytettävissä.

Otamme erittäin mielellämme kirjastoilta vastaan ajantasaisia ympäristöaiheisia artikkeleita ja kuvia sekä koulutukseen ja tutkimukseen liittyvää materiaalia.

 

Yleisten kirjastojen hiilijalanjälki 2023 - tulokset

Millainen yleisten kirjastojen hiilijalanjälki tänä päivänä on? Yleisten kirjastojen toisen hiilijalanjälkilaskelman tulokset ovat valmistuneet. Laskennassa tunnistettiin kirjastoille olennaiset päästölähteet ja tarkennettiin laskennan laajuutta vuoden 2020 laskentaan verrattuna. Ensimmäistä kertaa laskennassa olivat mukana kirjaston e-palvelut sekä asiakkaiden liikkumisen päästöt.

Nordic Libraries for Sustainability, Vol 1

Pohjoismaiset kirjastot järjestivät 3.11.2023 ensimmäisen Nordic Libraries for Sustainability -webinaarin. Esityksien aiheina olivat niin Tanskan Chora2030 -hanke kuin Islannin Fridge Movement -projekti. Webinaarin ohjelmassa oli myös kirjastoseurojen paneeli.

Kirjastot ja hyvä elämä maapallon rajoissa

Mitä jos koko maailma noudattaisi kirjastojen arvomaailmaa? Olisimmekohan silloin vapaita planeetan ekokriisistä, köyhyydestä, nälästä ja sodista? Hyvä elämä maapallon rajoissa voisi hyvin sopia kirjastojen sloganiksi.

Elämysauto Välkky ympäristölähettiläänä

Elämysauto Välkky on Espoon kaupunginkirjaston liikkuva monitoimipiste kaiken ikäisille. Auto muuntuu pysähdyskohteen ja asiakkaiden tarpeiden mukaan kirjojen lainauspisteestä vaikka elokuvateatteriksi, työpajaksi tai musisointitilaksi. Välkyssä toteutetaan myös ympäristötyötä.

Oppaat ja viestintämateriaalit

Nuoret ja ympäristötunteet sekä Kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle hankkeiden materiaaleja. Sivulta löydät kaikille yleisille kirjastoille käytettäväksi kirjastojen hiilijalan ja -kädenjälkeen liittyviä infograafeja. Lisäksi sivulla on Kirjastot toteuttamassa ilmasto- ja ympäristötoimintaa - käytännön oppaat. Infograafit ja oppaat ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kirjastojen hiilijalanjälkilaskelmat 2023

Kirjastojen ympäristötyö näkyväksi ja teräväksi -hanke järjesti 7.11.2023 webinaarin, jossa julkistettiin kirjastojen toisen hiilijalanjälkilaskelman tulokset. Tuloksia esittelevät vanhempi asiantuntija Magda Horváth ja asiantuntija Iris Mäntylä Gaia Consulting Oy:stä.