UUSI koostekirje aloittaa: Kirjastouutisia maailmalta 12.4.-23.4.2021

Kirjastot.fi:n uutisissa alkaa ilmestyä uusi Kirjastouutisia maailmalta -kooste kahden viikon välein. Koosteeseen on kerätty mielenkiintoisia, suomalaista kirjastoväkeä koskettavia kansainvälisiä uutisia, blogitekstejä ja kirjastoalan tapahtumia kahden viikon ajalta. Valtaosa linkkilistan uutisista ja tapahtumista on englanninkielisiä. 

Uutiset ja blogit: 

Designing libraries -sivustolla pohditaan kirjastojen tulevaisuutta: mihin suuntaan kirjastot kehittyvät seuraavan 20 vuoden aikana? 

Yhdysvalloissa tuetaan kirjastoja osana koronaelpymispakettia. USA:n elvytyspaketissa, jonka tavoitteena on tukea koronan kurittaman talouden ja yhteiskunnan elpymistä, on osoitettu 200 miljoonaa dollaria kirjastoille. Tämän lisäksi kirjastot voivat hakea rahoitusta myös elpymispaketin eri ohjelmakokonaisuuksien alta, eli kirjastoille haettavaksi avautuva elpymistuki on mittava. 

Boston Public Library luopuu myöhästymismaksuista kokonaan. Yhdysvalloissa yhä useampi yleinen kirjasto on luopunut myöhästymismaksuista taatakseen esteettömän pääsyn kirjaston aineistoihin ja palveluihin.  

Kirjastot ovat merkittävässä roolissa lainopillisen neuvonnan paikkoina ja tarjoavat tasa-arvoisemman pääsyn lakiapuun, kirjoittavat Ronald Flagg ja Felton Thomas Jr. 

Kirjastojen parissa työskennellyt tutkija ja konsultti Matt Finch esittelee ajatuksia siitä, kuinka kirjastot voivat tukea kansalaisten ja yhteiskunnan valmistautumista tulevaisuuteen skenaariosuunnittelutyöpajojen avulla. 

IFLA:n Public Library ja Literacy and Reading -jaostojen Reflecting Back & Thinking Forward-webinaarin esitysten videot ovat nyt katsottavissa YouTubessa. Webinaarissa esiteltiin kirjastojen korona-ajan projekteja ja innovaatioita sekä pohdittiin kirjastojen tulevaisuudennäkymiä koronan jälkeen. Lisätietoa puhujista ja webinaarista löytyy tapahtuman sivuilta. 

Libfocus-blogissa esitellään Libraries of Sanctuary -aloitetta, joka pyrkii rohkaisemaan kirjastoja parantamaan palvelujaan pakolaisille ja turvapaikanhakijoille. 

Roskilden kaupunginkirjaston johtaja Christian Lauersen pohtii blogissaan kirjastojen merkityksen ja vaikututtavuuden mittaamista: kertovatko kävijä- ja lainaluvut koko totuuden, ja onko luvuista puhuminen oikea tapa puhua vaikuttavuudesta? Lauersen analysoi Tanskassa tehtyä laajaa haastattelututkimusta, jossa tanskalaisilta kysyttiin kirjastojen merkityksestä ja vaikutuksesta heidän elämäänsä. Tutkimuksen raportti on käännetty myös englanniksi.  

Kirjastot ovat alkaneet hiljalleen avata oviaan rajoitetuin palveluin Isossa-Britanniassa koronapandemiasta johtuneen pitkän sulun jälkeen. Esimerkiksi Manchesterissa ensimmäisten kolmen aukiolopäivän aikana kirjastossa kävi yli 3 000 asiakasta. 

 

Tapahtumat: 

IFLA:n nuorille kirjastoammattilaisille suunnattu New Professionals Special Interest Group (NPSIG) järjestää vapaamuotoisen ”Happy Hour” -tapahtuman 27.4.2021 kello 21.00. Tarkoituksena on tutustua kansainvälisiin kollegoihin, ei puhua työasioita. 

IFLA:n IFLA Library Buildings and Equipment -jaosto järjestää vuonna 2021 webinaarisarjan Library Design Matters! Kirjastojen suunnitteluun keskittyvän webinaarisarjan toinen osa, Outdoor Spaces as Key Library Assets, järjestetään Zoomin välityksellä 6.5.2021 kello 22.00. Webinaarin tallenne julkaistaan tilaisuuden jälkeen. Maaliskuussa järjestetyn ensimmäisen webinaarin, Library Design Matters ! - Reboot: The New Narrative, tallenne on katsottavissa IFLA:n YouTube-kanavalla

EBLIDA:n webinaarissa keskustellaan miten yleiset kirjastot näkyvät Euroopan agendalla: Public libraries as centres of European cities - are they also on the European agenda? 27.5.2021 kello 15.00-16.30. Mukana myös Espoon kaupunginkirjasto ja Suomen kirjastoseura.  

 

Muuta: 

IFLA:n 2021 vaalien äänestys on nyt käynnissä! IFLA:n vaaleissa valitaan järjestölle seuraava puheenjohtaja (President-elect), hallituksen jäsenet (Governing Board Members), edustajat eri ammatillisiin jaostoihin (Professional Sections) sekä henkilöitä useisiin muihin luottamustehtäviin. IFLA:n ammatillisiin jaostoihin on ehdolla useita suomalaisia, ja kirjastosi voi äänestää edustajia niihin jaostoihin, joissa se on itse jäsenenä. Äänestys edellä mainittuihin luottamustehtäviin on käynnissä 26.4.-24.5.2021. IFLA:n jäsenet saavat osoitteesta vote(a)ukevote.uk maanantaina 26.4.2021 sähköpostin, jossa on linkki äänestämiseen. Tarkkailkaa siis sähköpostianne! Lisätietoa äänestämisestä ja aikatauluista löytyy IFLA:n tiedotteesta sekä vuoden 2021 vaalisivuilta ja ehdokkaisiin pääset tutustumaan IFLA:n äänestysalustalla