Lapin kirjaston lukumaskottivaalien voittaja on Pöllö

Pöllö sai vaaleissa 473 ääntä. Yhteensä äänioikeuttaan käytti 1170 äänestäjää. Muista ehdokkaista Ahma sai 311 ääntä ja Poro 386 ääntä, joten kaikille hahmoille riitti kannattajia.

Hiihku-pöllö

Pöllön haastattelu YouTubessa (linkki).

Lapin kirjaston lukumaskottivaalit järjestettiin maaliskuussa. Äänestämään pääsi kirjastoissa ja sähköisellä lomakkeella. Lisäksi mukaan kutsuttiin lappilaisia koululuokkia ja päiväkotiryhmiä.

Perusteluissa voittajahahmoa luonnehdittiin söpöksi, ihanan värikkääksi ja viisaaksi. Ahman valtteja olivat äänestäjien mukaan lukuinto, särmikkyys ja hauskuus. Poro puolestaan oli kannattajiensa mielestä kaikista hauskin ja hyvin Lappia edustava hahmo.

Lukumaskotit saivat myös monia nimiehdotuksia. Näiden joukosta Pöllön nimeksi valikoitui Hiihku. Tätä nimeä pöllölle ehdotti Tonttusten eskariryhmä Napapiirin päiväkodista Rovaniemeltä. Tonttusten mielestä Hiihku kuulostaa sopivalta pikkupöllön nimeltä.

Lapin kirjaston uuden lukumaskotin toimenkuvaan kuuluu lukemisen ja kirjaston tekeminen näkyväksi ja houkuttelevaksi lapsille. Maskotti on mukana kirjastojen tapahtumissa ja päiväkoti- ja kouluyhteistyössä. Hiihku-pöllö kuuntelee ja kertoo tarinoita, antaa lukuvinkkejä sekä innostaa lapsia myös omaan kerrontaan.

Lukumaskottivaalit järjestettiin Rovaniemen kirjaston Lukuitu-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on lisätä erityisesti alle kouluikäisten lasten lukuintoa. Sen yhteistyöverkostossa ovat mukana myös muut Lapin kirjastot. Hanke on saanut rahoituksen Lukuliikkeeltä.

Lukumaskotin on suunnitellut Rovaniemen kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja Aarni Harvala.

Lisätietoja:
lukuagentit, kirjastovirkailija Anna-Maija Takala, anna-maija.takala@rovaniemi.fi, puh. 040 546 2471 ja erikoiskirjastonhoitaja Sanna Haakana, sanna.haakana@rovaniemi.fi, puh. 040 561 4639