Kirjastouutisia maailmalta (24.5.-4.6.2021)

Kirjastot.fi:ssä ilmestyy kahden viikon välein Kirjastouutisia maailmalta -kooste, johon on kerätty mielenkiintoisia kansainvälisiä uutisia, blogitekstejä ja kirjastoalan tapahtumia. Valtaosa linkkilistan uutisista ja tapahtumista on englanninkielisiä.

 

Uutiset ja blogit

IFLA:n vaalien tuloksia on julkistettu. IFLA:n seuraavaksi puheenjohtajaksi kaudelle 2023-2025 valittiin kreikkalainen Anatonia Arahova. Arahova toimii järjestön varapuheenjohtajana (President-elect) 2021-2023. IFLA:n hallitukseen (Governing Board) kaudelle 2021-2023 valittiin viisi varsinaista jäsentä: Kirsten Boelt (Tanska), Jonathan Herández Pérez (Meksiko), Mandla Ntombela (Etelä-Afrikka), Ayub Khan (Iso-Britannia) ja Yasuyo Inoue (Japani). Myös IFLA:n hallintouudistuksen myötä uutena toimieliminä aloittavien alueellisten divisioonien (Regional Divisions) kokoonpanojen äänestystulokset on julkaistu. Osa äänestystuloksista on vielä julkistamatta, ja esimerkiksi ammatillisten jaostojen valiokuntien jäsenten (Professional Sections Standing Committee members) osalta tulokset ilmoitetaan 14.6.2021 mennessä.

Brooklyn Central Library Yhdysvaltojen New Yorkissa on avannut ovensa uudistettuna. Vuona 1941 avatun art deco -tyyliseen rakennukseen tehtiin massiivinen sisätilojen remontti, jossa vanhojen yleisötilojen uudistamisen lisäksi avattiin aikaisemmin hallinnon käytössä olleita tiloja yleisön käyttöön. Arkkitehtuuriin keskittyvä Dezeen-verkkojulkaisu raportoi remontista laajasti kuvien kera.

Oulun kaupunginkirjasto on mukana kilpailemassa IFLA:n Environment, Sustainability and Libraries -jaoston (ENSULIB) Green Library Award 2021 -palkinnosta. Raati valitsi kilpailuun hakeneiden joukosta loppukilpailuun osallistujat kahteen eri kategoriaan. Oulun kaupunginkirjasto on mukana Green Library Project -kategoriassa Vastuullinen kirjasto ympäristötietoisuuden edistäjänä -hankkeella. Palkintojen saajat julkistetaan IFLA:n vuosikongressin yhteydessä 17.-19.8.2021. 

IFLA:n ENSULIB- ja Preservation & Concervation -jaostojen yhteisen webinaarin videotallenne on nyt katsottavissa YouTubessa. Toukokuun alussa järjestetyssä webinaarissa oli puhujia kolmelta mantereelta, mukana myös Oulun kaupunginkirjasto, ja teemana oli "Environmentally Inspiring and Engaging Buildings, Research, Education and Library Services".

NAPLE Forum 2021 -webinaarin nauhoite on katsottavissa NAPLE:n sivuilta. NAPLE Forum 2021:ssä keskusteltiin kirjastojen vaikutuksesta ja merkityksestä koronasta toipuvassa maailmassa. Pääpuhujana webinaarissa oli Roskilden kirjastonjohtaja Christian Lauersen, joka esitteli paljon huomiot saaneen Tanskassa tehdyn tutkimuksen kirjastojen merkityksestä kansalaisille. Paneelikeskustelussa oli mukana puhujia muun muassa IFLA:sta, Public Libraries 2030:sta ja EBLIDA:sta. Tallenne löytyy myös YouTubesta.

Myös EBLIDA:n 27.5.2021 järjestetyn Public libraries as centres of European cities - are they also on the European agenda? -webinaarin tallenne löytyy nyt EBLIDA:n YouTube-kanavalta.  

Tutkijat Jane Garner ja Simon Wakeling kirjoittavat artikkelissaan Australian yleisten kirjastojen toiminnasta korona-aikana.

IFLA:n Library Policy and Advocacy -blogissa kirjoitetaan kirjastojen roolista kulttuurillisen moninaisuuden edistäjänä.

 

Tapahtumat

IFLA:n vuosikongressin ilmoittautuminen on alkanut. IFLA WLIC 2021 järjestetään kokonaan virtuaalisesti 17.-19.8.2021. Early bird -osallistumismaksu IFLA:n jäsenille on 65 € ja alennettu hinta on voimassa 9.7.2021 asti. Tämän päivämäärän jälkeen ilmoittautuneille IFLA:n jäsenille osallistumismaksu on 85 €. Huomaa, että sinun ei tarvitse olla henkilökohtaisesti IFLA:n jäsen, vaan riittää, että kirjastosi on IFLA:ssa jäsenenä. Lisätietoja ohjelmasta ja ilmoittautumisesta löytyy IFLA WLIC 2021 -tapahtuman sivuilta.

Vielä ehtii mukaan EBLIDA:n vuosikonferenssiin, joka järjestetään tänä vuonna webinaarina teemalla “European Structural Funds and Libraries: the win-win approach”. Tapahtuma järjestetään perjantaina 11.6.2021 kello 16.00-18.00. Huomaa muuttunut kellonaika verrattuna edelliseen Kirjastouutisia maailmalta -kirjeeseen!

Kaipaatko inspiraatiota kirjastokuplan ulkopuolelta? Myös kirjastojen ulkopuolisessa maailmassa tapahtuu kesälomien jälkeen! Wikipedia-yhteisöjen vuosittainen konferenssi Wikimania järjestetään virtuaalisena 13.-17.8.2021. Creative Commonsin (CC) vuosikonferenssi CC Summit järjestetään verkossa 20.-24.9.2021. CC Summit:iin haetaan puhujia paraikaa, ja deadline ehdotuksille on 23.6.2021.