Kirjastotilastot 2020: Koronavuosi oli digiloikka verkkovälitteisiin palveluihin

Yleisten kirjaston tilastot vuodelta 2020 julkaistaan tänään osoitteessa Tilastot.kirjastot.fiAsiasta tiedottaa aluehallintovirasto

Kirjastojen sulkeminen oli ensimmäisiä valtakunnallisia koronarajoituksia maaliskuussa 2020, ja koko maassa kirjastokäynnit vähenivätkin keskimäärin kolmanneksen.

Aukioloaikojen rajuistakin supistuksista huolimatta aineistojen lainaus putosi keskimäärin vain vajaan viidenneksen koko maassa. Kirjastot lisäsivät reilusti e-aineistojen hankintaa, ja e-kirjojen lainaus kasvoikin keskimäärin 40 prosenttia. Kirjastoista tehtiin yhteensä lähes 1,6 miljoonaa e-kirjalainaa.

Koronavuoden rajoitukset näkyvät yleisten kirjastojen vuoden 2020 toimintatilastoissa suurena paikallisena ja alueellisena vaihteluna.

Kokonaisaukioloajat eli kirjastopalvelujen saatavuus väheni eniten pääkaupunkiseudulla, Kymenlaaksossa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa lähes kolmanneksen. Kokonaisaukiolotunnit vähenivät koko maassa, ja eniten jouduttiin rajoittamaan asiakkaiden omatoimista palveluaikaa. Kirjastokäynnit vähenivät koko maassa keskimäärin kolmanneksen.

E-aineistolukujen kasvun lisäksi digiloikka näkyi myös tapahtumien ja koulutusten järjestämisessä. Kirjastojen järjestämien tapahtumien määrä puolittui, mutta osallistujamäärä putosi vain kolmanneksen. Kirjastot ottivat digitaaliset välineet nopeasti käyttöön tapahtumien välittämisessä, ja tapahtumille oli kova kysyntä. Ne tavoittivat yhteensä yli 650 000 osallistujaa koko maassa.

Aluehallintoviraston tiedote

Lisätietoja

Lisätietoja alueittain antavat aluehallintovirastojen kirjastotoimen asiantuntijat:

• Etelä-Suomi: Kristiina Kontiainen, puh. 0295 016 538
  • Itä-Suomi: Virpi Launonen, puh. 0295 016 845
  • Lappi: Satu Ihanamäki, puh. 0295 017 395
  • Lounais-Suomi: Anu Ojaranta, puh. 0295 018 302
  • Länsi- ja Sisä-Suomi: Anneli Ketonen, puh. 0295 018 818, Mika Mustikkamäki, puh. 0295 018 843
  • Pohjois-Suomi: Merja Kummala-Mustonen, puh. 0295 017 552
  • Ruotsinkieliset ja kaksikieliset kunnat: Susanne Ahlroth, puh. 0295 018 762