Kirjastojen käyttöön ukrainan- ja venäjänkielistä materiaalia

Monikielisen kirjaston sivulta löytyy nyt ukrainan- ja venäjänkieliset Suomen yleisten kirjastojen esittelyt, jotka ovat myös tämän uutisen liitteenä. Sieltä voi tulostaa esitteet myös monella muulla kielellä. 

Monikielisen Lukemaan innostaminen harvinaisilla kielillä -osion Vinkkejä aineistoista -sivulla on myös vinkit ukrainankielisiin e-kirjoihin ja muutamiin muihin aineistoihin, joita voi käyttää vapaasti. Ukrainankieliset löytyvät vinkkisivun alalaidasta. Vinkit aineistoihin on saatu Puolan kirjastolta. He lähettivät tietoa eurooppalaisille kollegoille. Toivottavasti palvelujen kapasiteetit kestävät monen yhtaikaisen käyttäjän kuorman.

Ukrainan- ja venäjänkielisen kirjallisuuden hankinta

Monikielinen kirjasto etsii hankintakanavia ukrainankielistä kirjallisuutta varten. Tällä hetkellä sitä on maassa vain vähän. Kirjastot voivat tilata siirtokokoelman, mutta ukrainankielistä saattaa joutua jonottamaan. 

Venäjänkielistä kirjallisuutta tarjoaa suoraan asiakkaille Espoossa sijaitseva Venäjänkielinen kirjasto. Sen käytön ohjeet löytyvät Helmetin sivuilta myös venäjäksi.

Joillain kirjastoilla on oma venäjänkielinen kokoelma. Erityisesti lastenkirjoja saatetaan jatkossa kaivata, joten kokoelmaa voi hyvin täydentää. Kannattaa tarkistaa, mitkä kirjat on jo luetteloitu Melindaan. Valmis tietue helpottaa teoksen liittämisessä omaan tietokantaan. 

(Muokatttu 18.3.)