Kirjasampo.fi on uudistunut

Kirjasammon verkkopalvelussa on tehty uudistus, jossa palvelun ulkoasu ja tietyt toiminnallisuudet päivitettiin. Tässä yhteenvetoa siitä, mikä palvelussa toimii nyt uudella tavalla.

Mobiilinäkymä

Uusi Kirjasampo on responsiivinen, ja sivustolla on nyt toimiva mobiilinäkymä. Sivujen sisällöt skaalautuvat myös puhelimilla selailtaessa oikean kokoisiksi. 

Etusivu

Kirjasammon etusivua on selkeytetty ja sisältöjä järjestetty sen mukaan, mitä kävijät katsovat eniten. Uuden etusivun suunnittelussa on hyödynnetty käyttäjätestauksia. Yläosan navigaatio on järjestetty uudelleen. Sivupiiriä ja Boksampoa on korostettu, jotta ne nousevat aiempaa paremmin esiin navigaatiossa. Alempana sisältöjen nostot on jaettu allekkaisiin lohkoihin teemojen mukaan: haku, kirjavinkit ja -hyllyt, ajankohtaista, kansikuvat ja muut sisällöt. Kirjavinkit ja -hyllyt -osiossa ovat täky ja uusimmat kirjahyllyt. Ajankohtaista-lohkossa sijaitsevat uusimmat toimituksen artikkelit, kirjallisuusuutiset ja videonostot Kirjastokaistalta ja Yle Elävästä arkistosta. Kansikuvat-kohta nostaa esiin Kirjasammon kansikuvahakua. Muut sisällöt -osiossa ovat ”selaile sisältöjä”-kokonaisuus, aikalaisarviot Arvostelevasta kirjaluettelosta, kirjablogilistat ja kirjallisuustapahtumien upoke. 

Sivupiirin etusivu ja Boksampo-etusivu noudattavat ulkoasultaan samaa tyyliä kuin Kirjasampo.fi-etusivu, mutta sisältöjen määrä ja järjestys sivuilla ovat hieman erilaiset.

Hakusivut

Kirjasammossa on käytössä kolme erilaista hakua, kuten ennenkin: teos- ja kirjailijatietojen haku, kansikuvahaku ja toimitettujen sisältöjen Google-täsmähaku. Tästä lähtien kaikkien eri hakujen sivuilta pääsee helposti linkkien kautta muihin hakuihin. Teos- ja kirjailijatietojen hakutuloksissa tärpänneitä hakusanoja korostetaan nyt eri tavalla, jotta ne erottuvat paremmin. Hakutulokset voi järjestää joko riveille tai sarakkeisiin sen mukaan, kumpi tuntuu helpommalta tavalta selailla tuloksia. Kansikuvahaussa ulkoasu on muuttunut jonkin verran, ja toimitettujen sisältöjen haun ainoa muutos on, että haku on nyt omalla sivullaan. 

Kirjailijatietosivut

Merkittävä ja odotettu muutos uudessa ulkoasussa koskee kirjailijatietosivuja, joiden teoslistaa on kehitetty siten, että osakohteet (mm. yksittäiset novellit) järjestyvät jatkossa eri listaan kuin teoskokonaisuudet. Katso esim. Ernest Hemingwayn kirjailijasivu. Lisäksi teosten tyypit (romaani, runokokoelma, novelli…) näkyvät nyt nimekkeiden perässä. 

Kirjailijasivun lisätietolinkit ovat uudistuksessa siirtyneet sivun oikeaan laitaan.

Teostietosivut

Teoksen kuvausteksti on uudessa käyttöliittymässä nostettu ylemmäs. Kirjan nimen alla on info-painike, jota painamalla saa lisätietoja informaation esittämisen tavoista teossivulla. Mikäli teoksesta on videoita, kommentteja, e-kirjalinkki tai aikalaisarvio, niitä pääsee myös tutkimaan painikkeista kirjan nimen alta. Katso esim. Tule takaisin, pikku Sheba -teostietosivu.Teostietosivun lisätietolinkit ja ”teos kirjastoissa”-toiminto on siirretty kansikuvien alta sivun oikeaan laitaan. Sekä kirjailija- että teostietosivuilla linkkilistauksia (esim. kirjailijan teosluettelo ja teoksen kuvailutermit) on katkaistu siten, että oletuksena näkyvät listan viisi ensimmäistä ja klikkaamalla ”katso lisää” saa nähtäväkseen koko listan. Myös pitkissä teksteissä ja teosten eri julkaisujen luettelossa on vastaavanlainen katkaisu, mikä tekee tietosisältöjen selailun sujuvammaksi. 

Kirjahyllyt

Kirjahyllyn tekeminen toimii samalla tavalla kuin ennenkin, ks. hyllynteon ohje. Omien hyllyjen listojen ulkoasu sivun laidassa on muuttunut jonkin verran, julkaistut ja yksityiset kirjahyllyt on eroteltu aiempaa selvemmin. 

Sivuston kehittämisen jatko

Kirjasammon käyttöliittymän kehitystyötä jatketaan tämän vuoden aikana. Teos- ja kirjailijatietojen hakua päästään kehittämään monipuolisemmaksi, kun palvelun rajapintauudistus on valmis. Tekeillä on rajapinta, jonka kautta on jatkossa mahdollista saada Kirjasammon teostietokannan sisältöjä käyttöön myös muissa palveluissa, esimerkiksi Finnassa. 

Kirjasammon sivustolle on tehty saavutettavuustestaus, ja testauksen raporttien perusteella toteutetaan suositellut korjaukset. Kirjahyllyjen tekoon ja teosten kommentointiin on suunniteltu parannuksia, jotka on tarkoitus toteuttaa tämän vuoden aikana. Palautetta uusista sivuista voi lähettää lomakkeella https://www.kirjasampo.fi/fi/palaute tai sähköpostitse osoitteeseen kirjasampo(at)kirjastot.fi. 

Kirjasampo.fi