Finnan uusi visiokausi vuosille 2025–2028 on alkanut, ja sen tavoitteena on kehittää palvelun käyttökokemusta, älykkäitä tiedonhakutapoja ja aineistojen hyödyntämistä datana. Olemme kevään aikana julkaisseet neljä Finnan asiakasorganisaatioille suunnattua uutista, joissa kerrotaan kehitysaskeleista ydinpalvelun ja vision eri painopisteiden osalta.
Ensimmäisessä uutisessa keskityttiin Finnan perustehtävään. Finna.fi-hakupalvelun ja organisaatioiden omien Finna-verkkopalveluiden käyttömäärät kasvoivat merkittävästi viime vuonna. Tämän vuoksi peruspalvelun ylläpito ja kehittäminen vaativat kasvavan käyttäjäkunnan huomioimista. Lisäksi tänä vuonna keskitytään mm. aineistopakettityökalua kehittämiseen tutkimuksen ja korkeakoulutuksen tarpeisiin sekä ahvenanmaalaisten organisaatioiden mukaantuloihin. Lisäksi ohjelmistojen hallinta, hallintaliittymän kehittäminen ja metadatatyö ovat jatkuvaa Finnan ydinpalvelun ylläpitoa.
Lue uutinen: Uusi visiokausi alkaa – Finnan kehitysuutinen 1/4
Toinen asiakasuutinen käsitteli käyttökokemusta, joka on digitaalisten palveluiden elinehto. Käyttökokemus koostuu monista osa-alueista, kuten järjestelmien yhteentoimivuudesta, aineistojen laadusta, kirjautumisen sujuvuudesta ja käyttöliittymän moderniudesta. Tänä vuonna Finnassa keskitytään brändin päivittämiseen, kirjautumisen turvallisuuden parantamiseen ja IIIF-tuen luomiseen. Lisäksi valmistellaan E-kirjaston integrointia Finnaan.
Lue uutinen: Käyttäjäystävällisyys edellä – Finnan kehitysuutinen 2/4
Kolmannen uutisen aiheena oli älykkäiden hakutapojen kehittäminen. Tiedonhaun tulee olla entistä palkitsevampaa ja intuitiivisempaa. Tänä vuonna keskitytään erityisesti linkitetyn datan hyödyntämiseen ja toimijatunnisteiden käytön laajentamiseen, mikä parantaa tiedon löydettävyyttä ja yhteentoimivuutta. Bibframe-tietomallin tuki ja uuden toimijasivun kehittäminen ovat keskeisiä projekteja, jotka edistävät linkitetyn datan käyttöä.
Lue uutinen: Älykäs tiedonhaku – Finnan kehitysuutinen 3/4
Neljäntenä teemana kerroimme aineistojen hyödyntämisestä datana. Finnan miljoonat digitaaliset aineistot tulevat olemaan entistä monipuolisemmassa käytössä muun muassa tekoälyn kehityksen ja datamassoja hyödyntävän tutkimuksen kasvun myötä. Mahdollistamme digitaalisten objektien ja kuvailutietojen monipuolisen jatkokäytön kehittämällä Finnan rajapintapalveluita. Käynnissä olevan FIN-CLARIAH-hankkeen tavoitteena on parantaa tutkijoiden mahdollisuuksia hyödyntää laajoja kuva-aineistoja ja niihin liittyvää metatietoa dataintensiivisessä tutkimuksessa.
Lue uutinen: Aineistojen hyödyntäminen datana – Finnan kehitysuutinen 4/4