E-kirjastohanke on verkostoitunut laajasti kevään aikana – luvassa teknologiapilotti, työpajoja kirjastoille sekä lisensointimallien suunnittelua

E-kirjastohankeen projektiryhmä on työskennellyt yhdessä pian puoli vuotta, ja asiat ovat edenneet joka sektorilla. Tämä uutinen kokoaa yhteen hankkeen ajankohtaisia ja tulevia asioita niin kirjastokentän, kustannusalan kuin teknologiankin näkökulmasta. 
 
E-kirjastohankkeen kirjastoalan projektiasiantuntija Seija Laitinen-Kuisma on tavannut kirjastoammattilaisia ja muita kirjastokentän toimijoita ympäri Suomen kevään aikana 18 tilaisuudessa. Yhteensä Seija on päässyt kertomaan e-kirjastohankkeesta yli 600 alan ammattilaiselle.  

e-kirjastohankkeen projektiryhmän ryhmäkuva
E-kirjastohankkeen projektiryhmä. Vasemmalta alkaen Seija Laitinen-Kuisma, Joona Kutilainen-Pennanen, Marjo Haatainen, Virva Nousiainen-Hiiri, Suvi Sivulainen ja Anna Tuomikoski. Kuva: Taru Leinonen.

Työpajoja ja kysely kirjastokentälle 

E-kirjastohanke järjestää kirjastoille kaksi etätyöpajaa 9.6. ja 18.8., joissa on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten uuden, yhteisen e-kirjaston tehtävät ja työnjako jatkossa järjestetään. Kuka valitsee kokoelman yhteiseen e-kirjastoon? Kuka opastaa asiakkaat e-kirjaston käyttöön? Mistä kaikista tehtävistä täytyy huolehtia, että yhteinen e-kirjasto toimii laadukkaasti? Näistä asioista on tarkoitus sopia yhdessä. 
 
Kirjastoille tehdään parhaillaan työkaluja siirtymävaihetta varten. Tekeillä on napakka teksti alustavia liittymissitoumuksia varten. Tavoitteena on saada teksti valmiiksi ennen lomakautta. Työn alla on myös infopaketti kuntapäättäjiä varten. Tämä toimitetaan kuntiin tämän vuoden aikana.  
 
Kirjastoille lähetetään elokuussa kysely nykyisistä e-kirjastokustannuksista (mukaan lukien henkilöstökulut esimerkiksi aineistonvalintaan liittyen). Kyselyyn toivotaan laajasti vastauksia koko kentältä. 

Kustannusalan kanssa keskustelut käynnissä 

E-kirjastohankkeen kustannusalan projektiasiantuntija Anna Tuomikoski on keskustellut kevään aikana kustannuskentän kanssa sekä kahdenvälisissä että laajemmissa tapaamisissa. Tapaamisia kustantajien ja kirjailijajärjestöjen kanssa on ollut parikymmentä. Tavoitteena on ollut välittää tietoa laajasti koko kirja-alalle e-kirjastohankkeesta ja kutsua alan toimijoita avoimeen, hanketta koskevaan keskusteluun.   
 
Kesän kynnyksellä perustettiin työryhmä, jossa on e-kirjaston lisäksi mukana kustantajien ja kirjailijoiden edustajat. Työryhmän tehtävänä on suunnitella toimivat ja reilut lisensointimallit uuden e-kirjaston käyttöön.  
 
E-kirjastohanke on myös tutustunut muiden maiden e-kirjastoihin ja e-kirjastohankkeisiin. Esimerkiksi Tanskan, Hollannin, Saksan, Ruotsin, Norjan ja Kanadan ratkaisuja on tarkasteltu. 

Teknologiapilotit alkavat kesän jälkeen 

Yksi e-kirjaston merkittävimmistä kokonaisuuksista on sen teknologiaratkaisu. Teknologian projektiasiantuntija Joona Kutilainen-Pennasen johdolla on kevään aikana työstetty e-kirjaston alustaratkaisun valintaan tähtääviä pilotteja, jotka käynnistyvät kesän jälkeen. Piloteista saatavien tulosten perusteella valitaan tulevalle e-kirjastolle parhaiten sopiva alustaratkaisu. Alustavaihtoehtojen testaukseen on tulossa mukaan mm. kirjastolaisia Turusta ja Jyväskylästä.  
 
Myös erilaisia vaihtoehtoja siihen, miten asiakkaat tunnistautuvat e-kirjaston käyttäjiksi on selvitetty. Tunnukset onkin irrotettu omaksi kilpailutettavaksi kokonaisuudekseen, samoin kuten alustaratkaisu ja sisältö.   
 
Maailmalla on olemassa paljon mielenkiintoisia e-kirjastoratkaisuja. Jos kaikki menee nappiin, tarjoaa Suomen e-kirjasto kuitenkin aivan poikkeuksellisia teknologisia ratkaisuja. Uuteen e-kirjastoon liittyy hurja määrä odotuksia ja toiveita. Teknologian saralla uuteen e-kirjastoon siirtyminen onkin alan suurimpia mullistuksia.

Kirjastopäivät ja syyskuun keskustelutilaisuus 

E-kirjastohanke on mukana Kirjastopäivillä Hämeenlinnassa 15.–17.6. Projektipäällikkö Suvi Sivulainen osallistuu keskiviikkona 15.6. klo 15.30 Kirjastojen digitulevaisuus -paneelikeskusteluun. Lisäksi hankkeella on pöytäpaikka, jonne voit tulla tapaamaan projektiryhmäläisiä. Voit kysellä vaikkapa teknologiasta, sisältösuunnitelmista tai muuten vaan jutella kanssamme e-kirjastoasioista. 
 
Keskiviikkona 21.9. klo 13–16 e-kirjastohanke järjestää keskustelutilaisuuden kirja-alan diginäkymistä Oodin Maijansalissa. Tilaisuuden juontaa Ronja Salmi. Tapahtumaan voi osallistuja paikan päällä, mutta Kirjastokaista myös striimaa sen. Tarkempi ohjelma on tulossa viimeistään elokuussa. Laita päivä jo kalenteriisi! 
 
Tutustu e-kirjastohankkeeseen.