Asiakkaat äänestivät suosikkinsa uusintapainoksiksi lastenkirjoista

Helsingin kaupunginkirjasto ja Kustannusosakeyhtiö Tammi aloittavat ainutlaatuisen yhteistyöhankkeen, jonka myötä loppuunmyytyjä klassikkoteoksia tuodaan kirjastoihin lainattavaksi. Syyskuun aikana kenellä tahansa oli mahdollisuus osallistua nettiäänestykseen ja vaikuttaa siihen, mistä kymmenestä Tammen loppuunmyydystä kirjasta otetaan uusintapainos vain kirjastoille. Mukana äänestyksessä oli mm. Mikko Mallikkaita, Viisikoita, Neiti Etsiviä sekä Teemu ja Sanna -sarjaa. Äänestykseen tuli yhteensä 3800 vastausta.

Lukijoiden valitsemat 10 kirjaa, joista otetaan uusintapainos vain kirjastoille ovat:

Blyton, Enid: Viisikko retkellä (1234 ääntä)
Keene, Carolyn: Neiti Etsivä ja vanhan tammen salaisuus (1194 ääntä)
Miler, Zdeněk: Myyrä kaupungissa (1174 ääntä)
Nordqvist, Sven: Viiru ja Pesonen kettujahdissa (1132 ääntä)
Scarry, Richard: Puuhakas päivä (1132 ääntä)
Blyton, Enid: Viisikko ja tornin salaisuus (1130 ääntä)
Scarry, Richard: Iloinen autokirja (1107 ääntä)
Scarry, Richard: Hassu kaupunki (1094 ääntä)
Wolde, Gunilla: Sanna lääkärissä (1072 ääntä)
Nordqvist, Sven: Viiru ja Kososen kukko (1066 ääntä)

”Kyselyn tulokset kertovat sen, että lapsena luetuista kirjoista jää lukijoilleen vahva muistijälki. Kirjastot eri puolilla Suomea ovat olleet aktiivisia äänestyksen toteuttamisessa ja voimme olla tyytyväisiä lopulliseen tulokseen, jossa saimme melkein 4000 vastausta”, toteaa Helsingin kaupunginkirjaston Aineisto- ja metatietoyksikön päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri.

Kirjastoista kysytään säännöllisesti vanhempaa kirjallisuutta ja tämä korostuu etenkin lastenkirjallisuuden kohdalla. Tässä Tammen ja kirjastojen yhteistyöhankkeessa luodaan malli, jonka avulla klassikoista saadaan joustavasti uusintapainoksia kirjastoihin kaikkien ulottuville ja lainattaviksi.

Kirjat saapuvat kirjastoihin marraskuun loppupuolella.

Virva Nousiainen-Hiiri
Yksikön päällikkö