Lapin kirjastot perustivat Lappi-kirjallisuuspalkinnon!

Lapin kirjastot jakavat ensimmäisen Lappi-kirjallisuuspalkinnon Suomen Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Lapin kirjastojen henkilökunnasta koostuva työryhmä valitsee 4-6 ehdokaskirjaa finalisteiksi, joista palkittavan teoksen valitsee erityinen valitsijahenkilö. Sekä ehdokaskirjat että valitsija julkistetaan tänä vuonna itsenäisyyspäivän jälkeen. Palkinnon luovutuspäivä on kirjastojen oma merkkipäivä, Lainan-päivä, 8.2.2017.

Mitä sitten palkitaan? Lappi-kirjallisuuspalkintoa tavoittelevat kaikki vuosina 2015-2016 ilmestyneet suomenkieliset aikuisten kaunokirjalliset teokset, jotka ovat lappilaislähtöisen kirjailijan kirjoittamia tai muuten koskevat tai käsittelevät Lappia. ”Mukana ovat myös vastaavat Suomen saamenkielisten kirjojen suomenkieliset käännökset”, kertoo kirjallisuuspalkinto-työryhmän jäsen Irene Piippola saamelaisesta erikoiskirjastosta Rovaniemeltä. ”Palkittava teos voi olla runokirja, romaani, sarjakuva. Mitään kaunokirjallisuuden genreä ei suljeta ulkopuolelle”, vahvistaa työryhmän jäsen, Hanna Laitinen, Tornion kaupunginkirjastosta.

Lappi-kirjallisuuspalkinnolla halutaan tehdä tunnetuksi lappilaista kirjallisuutta ja palkita hyvää kotimaista kaunokirjallisuutta. Pohjoisessa syntyy omaperäistä jälkeä! Kirjastoväki jos kuka sen tietää. ”Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolle hankitaan vuosittain noin sata nimekettä, jotka täyttävät Lappi-kirjallisuuspalkinnon kriteerit”, mainitsee Helena Kokko, työryhmän jäsen ja aikuisten kaunokirjallisuudesta vastaava kirjastonhoitaja Rovaniemeltä.

Lappi-kirjallisuuspalkinto on tarkoitus jakaa ensi vuodesta alkaen joka toinen vuosi. Palkintoa tavoittelevat aina kahden edeltävän vuoden teokset. Ensimmäinen palkintojenjakotilaisuus järjestetään Rovaniemen kaupunginkirjastossa. Lapin kirjastot tekevät paljon yhteistyötä ja kirjallisuuspalkinnon voittosumman kirjastot keräävät yhdessä. Palkintosumma on 2000 euroa. Myös yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkiaan finalisteista. Eniten yleisöääniä saaneen teoksen kirjoittajalle kirjastot varaavat 500 euroa palkinnoksi. Äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.

”Kirjallisuuspalkinto-työryhmällä ei olekaan vapaa-ajan ongelmia”, naurahtaa työryhmän neljäs jäsen Tiina Heinänen Sompion kirjastosta Sodankylästä, ”kesästä nautitaan nenä kiinni kirjassa!”

Lisätietoja:

Tiina Heinänen, kirjastotoimenjohtaja, Sompion kirjasto, email: tiina.heinanen(at)sodankyla.fi, puh. 040 722 3827.

Helena Kokko, erikoiskirjastonhoitaja, Rovaniemen kaupunginkirjasto - Lapin maakuntakirjasto, email: helena.kokko(at)rovaniemi.fi, puh. 050 462 4556.

Hanna Laitinen, kirjastotoimenjohtaja, Tornion kaupunginkirjasto, email: hanna.laitinen (at)tornio.fi, puh. 050 462 4556.

Irene Piippola, erikoiskirjastonhoitaja, Rovaniemen kaupunginkirjasto - Lapin maakuntakirjasto, saamelainen erikoiskirjasto, email: irene.piippola(at)rovaniemi.fi, puh. 016 322 2493 tai 050 315 1493.