Helle – uusi kirjastokimppa Uudellemaalle

Kaksitoista uusmaalaista kuntaa on tiivistämässä kirjastoyhteistyötään ja vaihtamassa kirjastojärjestelmää. Uudelle kimpalle tulee yhteinen verkkokirjasto. Kimpan nimeksi on valittu Helle.

Nimi viittaa kirjastoneuvos Helle Kannilaan (1896–1972) (synt. Cannelin). Nimi toimii kunnianosoituksena tälle Suomen itsenäisyydenajan ehkä merkittävimmälle kirjastovaikuttajalle, jonka syntymästä on tänä vuonna kulunut 120 vuotta. Helle oli keskeinen hahmo itsenäistyneen Suomen yleisten kirjastojen kehityksessä ja nykyaikaisen kirjastolainsäädännön sekä kirjastonhoitajien koulutuksen synnyssä. Hän toimi valtion kirjastotoimiston päällikkönä vuosina 1921–1949, Kirjastolehden päätoimittajana 1922–1967 sekä Yhteiskunnallisen korkeakoulun kirjasto-opin lehtorina 1949–1963.

Kunnat liittyvät uuteen kimppaan vaiheittain vuoden 2017 aikana, samalla kun ne uusivat kirjastojärjestelmänsä. Ensimmäisessä vaiheessa kimpan muodostavat itäiseltä Uudeltamaalta Askola, Pornainen, Porvoo ja Sipoo. Myöhemmin siihen liittyvät muut yhteistyössä mukana olevat kunnat: Hanko, Inkoo, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Pukkila, Raasepori ja Siuntio.

Jatkossa Uusmaalaiset voivat asioida yhteisellä kortilla kaikkien näiden kuntien kirjastoissa.

Lisätietoja:
Maarit Tuomisto

projektipäällikkö
Uudenmaan kirjastojärjestelmä -hanke
Porvoon kaupunginkirjasto – Uudenmaan maakuntakirjasto
maarit.tuomisto(at)porvoo.fi
puh. +358 40 489 5775

Asko Autio
maakuntakirjastonhoitaja
Porvoon kaupunginkirjasto – Uudenmaan maakuntakirjasto
asko.autio(at)porvoo.fi
puh. +358 19 520 2431