Tuunaa tiedonhakua Googlessa ja muita hakukoneita

 

Laura Halmisen artikkelissa tiedonhausta Googlessa ja muissa hakukoneissa on paljon hyviä vinkkejä, miten tiedonhakua voi jalostaa. Saimme kirjoittajalta luvan julkaista sen myös sivullamme. Julkaistu: 7.8. 2018 Helsingin sanomissa, kirjoittaja Laura Halminen.

 

Google on hakukoneista paras ja tehokkain, mutta joskus se tarjoaa aivan liikaa informaatiota.

Moni meistä on joskus esimerkiksi klikannut hakukoneen tarjoamaa mainosta. Näin Google oppii tarjoamaan mainoksia lisää. Asia, jota alunperin halusit hakea, hautautuu tuloksissa yhä kauemmas kärjestä.

Hakukoneita voi käyttää paljon tehokkaammin ja monipuolisemmin kuin suuri osa ihmisistä tekee. Google personoi hakutuloksia sille aiemmin annettuihin tietoihin perustuen. Näin ollen jokaisen saamat hakutulokset voivat poiketa toisistaan. 
Esittelemme muutaman yksinkertaisen tavan, joilla hakutuloksia voi tuunata. Ne ovat kaikki olleet olemassa jo useita vuosia.Määritä tiedostotyyppi

Hakukenttään kirjoitettu ”filetype:” jaottelee hakutuloksia tiedostotyypin mukaan. Esimeriksi filetype: pdf antaa pdf-tiedostoja, filetype: png tai filetype: jpg kuvia. Jos haluaa vaikkapa hakea pdf-tiedostoja laulaja Rihannasta, se käy hakulausekkeella filetype:pdf Rihanna.

Määritä sivusto

Komento ”site:” jaottelee hakutuloksia tietyltä sivulta. Esimerkiksi site: hs.fi Paavo Väyrynen antaa Helsingin Sanomien verkkosivuilta tuloksia, joissa Väyrynen mainitaan. Jos haluaisi hakea tietoa Väyrysestä siten, että Helsingin Sanomien hakutuloksia ei esitettäisi, vaan pelkästään muiden sivustojen tuloksia, voi sivuston myös rajata haun ulkopuolelle. Se käy lisäämällä miinuksen sivuston nimen alkuun, eli site: -hs.fi Paavo Väyrynen.

Määritä verkkopääte

Edellisellä site-haulla voi hakea myös eri domainien eli verkkopäätteiden alle perustettuja sivuja. Jos haluaa esimerkiksi tietää mitä Paavo Väyrysestä on kirjoitettu Ruotsissa tai Venäjällä, tuloksia saa näkyviin hakemalla site:.se Paavo Väyrynen ja site:.ru Paavo Väyrynen. Vierailta kielialueilta hakuja tehdessä on syytä muistaa, että hakutulokset näyttäytyvät Googlessa puutteellisina nimien kielikohtaisen kirjoitusasun, ääkkösten ja erilaisten kirjaimistojen johdosta.

Hae välimuistista

Haku ”cache:” hakee Google välimuistiin arkistoituneita tietoja ja sivustoja, jotka eivät enää välttämättä ole saatavilla sivustolta. Toiminto on erityisen hyödyllinen silloin, jos sivuston ylläpitäjä on hiljattain poistanut jotain etsimääsi. Google päivittää välimuistitietojaan sivustoista sen mukaan, miten tiheästi sivuja päivitetään. Helsingin Sanomien etusivun näkymä oli maanantaina päivällä samalta aamulta. Välimuistiin jääneeseen näkymään pääsee tutustumaan syöttämällä Googleen cache:hs.fi.

Hae tiettyä fraasia

”Fraasihaku tietyillä sanoilla”: Voit hakea täydellistä lausetta tai fraasia lisäämällä sen lainausmerkkien sisään. Jos kaipaa tietoa esimerkiksi Paavo Väyrysen lauluäänestä, ”Paavo Väyrynen laulaa” -haku antaa tuloksia. Google vaikuttaa ymmärtävän myös suomen kielen aikamuotoja, ja haku ”Paavo Väyrynen lauloi” tarjoaa vastaavia tuloksia.

Fraasihaulla voi myös lajitella haettavaa sisältöä. Esimerkiksi lisäämällä fraasihakuun sanan ”keskustelu” ”Paavo Väyrynen lauloi” saa esiin hakutuloksia Väyrysen laulusta käydyistä keskusteluketjuista.


Hae osoitteen sisältämiä sanoja

Jos olet vaikkapa unohtanut jonkin sivun osoitteen, saatat kuitenkin muistaa siitä osan. Inanchor-haku hakee sanoja sivustojen osoitteista. Esimerkisi Trumpista ja ruuasta löytyy sivuja haulla inanchor:food trump.

Hae sivuston nimestä

Sivuston nimi sisältää enemmän tietoa kuin osoite. Sivuston nimen sisältämiä tietoja saa näkyviin kirjoittamalla hakuun ”intitle:”. Esimerkiksi tavallinen haku Stockholm Paavo Väyrynen ei tuota ensimmäisellä hakusivulla yhtään tarkkaa osumaa, mutta haku intitle:Stockholm Paavo Väyrynen tuottaa useita osumia Suomen ulkomailla sijaitsevien lähetystöjen julkaisemista englanninkielisistä tiedotteista vuodelta 2009, kun ulkomaankauppaministeri Väyrynen oli tekemässä virkamatkan Tukholmaan.

Erikoiselle puolelle Googlen sisältöä pääsee syöttämällä hakusanaksi verkkosivujen sisältämää teknistä tietoa, esimerkiksi kansioluettelosivun nimen. Englanninkielinen haku 
Intitle: Index.of kitchen tuottaa satoja tuloksia erilaisten keittiöaiheisten sivustojen teknisestä sisällöstä.

 

Yhdistele! 

Google vaihtelee hakutoimintojensa toimivuutta, ja välillä esimerkiksi välilyönninkin käytöllä on merkitystä. Esimerkiksi aiemmin Googlella oli mahdollisuus muuttaa hakutuloksia maakohtaisiksi siten, että vaikkapa Suomesta pystyi hakemaan vaikka pelkästään ranskalaisille tarkoitettuja hakutuloksia. Tämä ei enää onnistu hakutoiminnoilla. Niinpä erilaisia variaatioita kannattaa kokeilla rohkeasti. Myös hakutoimintojen yhdistely voi tuottaa yllättäviä tuloksia.

Tuntemattomasta syystä Google pitää hakutoiminnoilla tehtyjä hakuja epäilyttävinä. Tästä syystä saatat välillä törmätä vaatimukseen todistaa, ettet ole robotti. Saatat joutua esimerkiksi klikkailemaan kuvia joista valitaan silmämääräisesti kaikki autot, tiekyltit tai kauppojen edustat.


Mikäli hakutoimintoja ei jaksa opetella ulkoa, kannattaa opetella yksi osoite, joka helpottaa tiedonhakijan elämää: Googlen tarkennettu haku.

Yhdellä sivulla voi määrittää hakunsa kielen, rajata sanoja hakujen ulkopuolelle, hakea numeroilla jostain numerosta alkaen ja määrittää hakua hakutermien sijainnin sivulla.


 

Varmista ja täydennä muilla hakukoneilla 

Bing ja Yahoo!

Yahoon haku on suosituin Yhdysvalloissa. Bing on Microsoftin oma hakukone, jossa toimivat hieman erilaiset hakutoiminnot kuin Googlessa. Hakukoneita kannattaa käyttää ristiin ja vertailla niistä saamiaan hakutuloksia.

Yandex

”Venäjän Google” löytää venäjänkielisestä internetistä sen, mitä tarvitsee. Yandex ymmärtää myös latinalaisia aakkosia, mutta tekee tarkempaa jälkeä kyrillisillä aakkosilla.

Duckduckgo

Selain toimii samoilla hakutoiminnoilla kuin Googlekin, mutta korostaa enemmän käyttäjien yksityisyyttä. Se ei tallenna hakutietoja eikä säilytä käyttäjien ip-osoitteita tai muuta käyttäjädataa.

Dogpile ja Searx

Metahakukoneita, jotka yhdistelevät toisten hakukoneiden, ainakin Yahoon, Googlen ja Yandexin indeksointeja.
Lähteet: Search Engine Journal, Lifewire, Search Engine Watch, SEO Hacker, Inteltechniques.

 

Linkki juttuun https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005782537.html

 

Hakukoneet:

 

Sisällys:
Tiedonhaun opastus: aloitus. Ongelman jäsennys
Haun suunnittelu ja arviointi, verkkotiedonhaku
Hakukoneet
Tietokantoja ja hakemistoja
Sosiaalinen media tiedonhankinnassa
Tiedonhakutehtäviä