Tanskan kirjastojen musiikin verkkopalvelu tutkinnassa myös Suomen ratkaisuksi

Tanskan kirjastojen musiikin verkkopalvelu tutkinnassa myös Suomen ratkaisuksi

Helsingin kaupunginkirjasto - yleisten kirjastojen keskuskirjasto tutkii kevään aikana tanskalaisen BibZoom-palvelun soveltuvuutta musiikin ja monikielisen verkkoaineiston jakeluun Suomen kirjastoissa. Kyseessä on yhteispohjoismaiseksi suunniteltu ratkaisu, josta vastaa Århus Stasbibliotek, joka toimii yleisten kirjastojen keskuskirjastona Tanskassa.

BibZoom on palvelu, jonka avulla saattaa olla mahdollista ratkaista musiikin, elokuvien ja muun e-aineiston jakelu ja lisensiointi myös Suomessa. Palvelu on toiminut parisen vuotta ja sen kautta on nyt mahdollista ladata viikoksi käyttöön musiikkia 8 miljoonan kappaleen joukosta. Mukana on myös uusimpia julkaisuja. Århus on ulkoistanut lisenssien hankinnan ja käyttöliittymän ylläpidon, jolloin musiikkikirjastojen resurssit on voitu suunnata musiikin tietopalveluun. BibZoomin avulla Tanskassa on ratkaistu myös monikielisen aineiston jakelu. Saatavilla on elokuvia ja äänikirjoja viidellä Tanskan kannalta tärkeällä maahanmuuttajakielellä. BibZoom toimii tällä hetkellä pc-ympäristössä ja mp3-soittimissa. Mac-versio on luvassa kevään kuluessa. Käyttäjä voi kirjastokortin avulla ladata aineiston käyttöönsä viikoksi ja latauskohtaista suojauksen purkua ei tarvita. Viikon kuluttua aiheisto häipyy koneelta.

Tanskalaisten BibZoom nyt

* 120 000 kävijää kuukaudessa, toimii miltei kaikissa kunnissa * 8 miljoonaa musiikkikappaletta * aineistoa 5 kielellä, musiikkia, elokuvia, e-kirjoja * tanskalaisen kulttuurin sivusto, historiallisia äänitteitä, yhteistyötä Tanskan radion kanssa * artikkeleja, suosituksia, vinkkejä * kirjaston maksamalla vuosimaksulla rajaton käyttö  

Mitä Suomen kannalta tutkitaan?

Palveluun käytiin tutustumassa joulukuun alussa ja matkan tuloksena oli päätös, että Helsinki tutkii yleisten kirjastojen keskuskirjaston ominaisuudessa keväällä palvelun soveltuvuuden Suomen oloihin. BibZoom on suunniteltu pohjoismaiseksi ratkaisuksi ja sen käsittämän aineiston lisensiointi on tehty koko aluetta kattavaksi. BibZoomin käyttöliittymää voidaan muokata Suomen käyttöön, paitsi kääntämällä suomeksi ja ruotsiksi, myös jättämällä joitain osia pois ja lisäämällä Suomelle tärkeitä kokonaisuuksia. Århusilaisten toive on, että pelkän käyttöönoton sijasta mukaan tultaisiin yhtenä yhteistyökumppanina. Tällöin Suomi tuottaisi omasta puolestaan metatietoa, artikkeleita ja vinkkejä sekä erityisesti itseään kiinnostavia kokoelman osia. Kevään kuluessa tutkitaan palvelun toimivuuden lisäksi vaikutukset tekniikkaan, budjetointiin ja rahoitukseen sekä digitaalisen ja fyysisen kokoelman kehitystyöhön.

Tämän hetkisen tiedon mukaan BibZoomin kustannus olisi noin 0,3 euroa vuodessa asiakasta kohden. Mikäli mahdollista Helsinki, kokeilee yhteistyössä HelMet –kirjastojen kanssa toimivuutta vuoden 2012 aikana omien asiakkaittensa käytössä ja jos kokemukset ovat hyviä, pyritään BibZoomin palvelut mahdollistamaan myös muualle maahan vuoden 2013 aikana. Tähän mennessä on tehty päätös palvelun toimivuuden ja vaikutusten tutkimisesta, käyttöönotto päätetään erikseen.  

Selvitys keskuskirjastokokoukseen ja YKN:n kevätkokoukseen

Yleisten kirjastojen neuvosto asetti kesällä Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin –työryhmän tutkimaan kirjastojen yhteisten e-aineistoratkaisujen mahdollisuuksia. BibZoomin tutkiminen on yksi osa tätä työtä. Työryhmä raportoi etenemisestään YKN:n kevätkokouksen lisäksi myös tammikuun lopussa Keskuskirjastokokouksessa. BibZoom saattaa aiheuttaa vakavan keskustelun yleisten kirjastojen e-aineistojen yhteisestä rahoituksesta, hankinnan järjestelyistä ja verkkokirjaston yhteisen  käyttöliittymän tarpeesta. Lähiaikoina verkkoon avautuu Sähköiset sisällöt –työryhmän verkkosivusto, jonka avulla aiheeseen liittyvä tieto ja keskustelu saadaan yhteen.

Lisätietoja: Toimistopäällikkö Virva Nousiainen-Hiiri, Helsingin kaupunginkirjasto, puh. 050 402 5813, e-mail: virva.nousiainen-hiiri@hel.fi Kirjastonhoitaja Aija Laine, Turun kaupunginkirjasto, e-mail: aija.laine@turku.fi

>> BibZoom-palveluun voi tutustua tässä osoitteessa >> Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin –työryhmä >> Århus Statsbibliotek >> Keskustelua aiheesta Heikki Poroilan blogissa >> Keskustelua aiheesta musiikkikirjastojen keskustelupalstalla