Makupalat vuonna 2013

Makupalat vuonna 2013

Makupalat, http://www.makupalat.fi , on linkkihakemisto, johon kirjaston ammattilaiset ovat keränneet verkkomateriaalia, jonka tietosisällön ovat arvioineet olevan hyödyllistä tiedonhaussa. Erityisesti hakemiston ajatellaan hyödyttävän tiedonhakijaa, joka ei halua seuloa laajoja hakutuloksia, joka ei pysty arvioimaan materiaalin luotettavuutta tai joka ei kykene tekemään hakuja vieraalla kielellä. Makupalojen järjestely aihepiirien mukaan tarjoaa mahdollisuuden seurata linkkejä tietyistä aiheista. Tällä tavoin monet seuraavat esim. sanomalehtiä ja muuta mediaa. Uusimmat linkit ovat hyvin seurattu osa palvelua. Makupalat on myös oiva väline ammattimaiseen tiedonhakuun ja verkkoaineiston keräämiseen ja suositteluun asiakaspalvelussa.

Vuoden 2012 lopulla Kirjastot.fi:n Linkkikirjaston ja Hämeenlinnan Makupalojen yhdistyminen toteutui ja uudistettu Makupalat-linkkihakemisto julkistettiin. Sen käyttö alkoi täydellä teholla helmikuussa 2013, kun vanha Makupalat suljettiin. Linkkikirjasto suljettiin tammikuussa. Uusi palvelu oli yhdistelmä edeltäjistään: alkuperäisestä Makupaloista pyrittiin säilyttämään helposti lähestyttävä selailurakenne ja Linkkikirjastosta haluttiin säästää hyvät kuvailut sekä niihin kohdistuva haku. Aineiston valinnan kriteereissä päädyttiin keskivälille: niitä tiukennettiin Makupalojen tyylistä, mutta höllättiin Linkkikirjastosta. Pääasiallinen sääntö on, että sivustossa on tietosisältöä, josta on hyötyä tiedonhaussa.

Makupalat julkistettiin Beta-versiona. Kategoriarakenne sai osakseen käyttäjiltä jonkin verran kritiikkiä, samoin etusivu, jonka aihelinkkilista oli korvattu uusimmat linkit -listauksella. Kategorioita on muutettu palautteen mukaan, ulkoasua on kehitetty myös palautteen mukaan. Pikalinkit lisättiin. Haku on korjattu pariin kertaan, edelleen on rakenteilla tarkka haku. Tekniikan koukkuja on oiottu, vikoja korjattu ja puuttuvia ominaisuuksia lisätty. Työ jatkuu edelleen. Ruotsinnos saatiin aikaiseksi vuoden lopussa, siinä on vielä muutama yksityiskohta hiomatta.

Perustyö on ollut uudistuksen ajan meneillään jatkuvasti. Palveluun on viety uusia linkkejä säännöllisesti. Suuri osa toimittajien työpanoksesta on kohdistunut vanhojen linkkien korjaukseen ja poistoon. Työ jatkuu edelleen. Asiakkaiden palautteisiin reagoidaan, niistä suurin osa on nyttemmin ilmoituksia rikkinäisistä linkeistä. Linkkiehdotuksia tulee runsaasti, ja linkkiehdotusten vieminen hakemistoon onkin melko ruuhkautunut. Näiden käsittelyssä on siis viivettä.

Linkkihakemiston roolina on lisäksi tarjota tietosisältöä käyttöön muiden palveluiden sisällä. Uusi Makupalat viritteli vuonna 2012 yhteistyösuunnitelmia Finnan, Kirjasammon sekä Areenan kanssa. 

Makupalat-sivulla vierailtiin vuoden 2013 aikana 586 058 kertaa. Etusivun jälkeen käytetyimmät sivut olivat suomalaiset sanomalehdet sekä pikalinkki sanomalehtiin, pääkategorioista käytetyin on vapaa-aika, toiseksi käytetyin Media ja viestintä.

Vieraile Makupalat-sivustolla ja lähetä palautetta toimitukselle, osoite on makupalat@kirjastot.fi .

Makupaloista voit myös tilata RSS-syötteitä tai seurata uusia linkkejä Twitterissä, https://twitter.com/Makupalat .

Mikäli olet kiinnostunut Makupalojen ylläpidosta, ota yhteys allekirjoittaneeseen.

Nina Granlund Kirjastot.fi-toimitus nina.granlund@kirjastot.fi