Kirkkonummelle uuden polven kirjastoauto

Kirkkonummen uusi kirjastoauto vihitiiin käyttöön keskiviikkona 11.1.  Kirkkonummen torilla. Auto on ensimmäinen kuorma-auton alustalle Suomessa rakennettu kirjastoauto. Kirjastotila on erillinen yksikkö ja se voidaan siirtää uudelle alustalle kun ensimmäinen on ajettu loppuun.

Ruotsista ja Saksasta saatujen kokemusten pohjalta idean on jalostanut Kirkkonummen oma kirjastoautonkuljettaja Ralf Mether. Auton korin on toteuttanut DAF-alustalle EKT M. Vähämaa Oy ja maalauksen on suunnitellut kuvataideopettaja Elisa Kukko. Kirjastoauton kokonaishinta kaikkine varustuksineen on noin 260 000 euroa, josta 64 000 saadaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Uusi kirjastoauto on Kirkkonummen kunnan neljäs. Ensimmäinen auto hankittiin kuntaan vuonna 1971 eli kymmenen vuotta sen jälkeen kun Suomen ensimmäinen kirjastoauto oli lähtenyt liikkeelle. Kirkkonummella kokeiltiin lainaamista pakettiautosta jo 60-luvun lopussa. Auto oli niin pieni että siihen mahtui vain 400 kirjaa ja 3-4 asiakasta.

Kirjastoautotoiminta on tärkeä osa kunnan kirjastoverkkoa. Kirjastoauto palvelee kaikkia päiväkoteja kerran kahdessa viikossa vaihtuvilla kasseilla, joissa on kirjoja ja levyjä. Kirjastoauto vierailee säännöllisesti kaikilla kouluilla, joiden lähellä ei ole kirjastoa. Kirkkonummella kirjastoauto palvelee koulukirjastona 3.000 niteen vaihtuvalla kokoelmalla ja auton välityksellä koko kirjastolaitoksen kokoelma on oppilaiden käytettävissä. Uudessa kirjastoautossa on helposti vaihdettavia kirjavaunuja, jolloin eri asiakasryhmiä voidaan palvella hyvin. Kuntalaiset ovat ahkeria lainaajia ja autossa tehdään yli 120.000 lainaa vuodessa.

Uuden kirjastoauton vihki käyttöön kirkkonummelainen kirjailija Timo Parvela sekä kastoi sen tiukasti salassa pidetyllä nimellä. Kirjastoautossa on lapsille tietokilpailu jossa palkintona Timo Parvelan kirjoja.

Uuden kirjastoauton nimeksi tuli Ella.

Lisätiedot: Kirjastotoimenjohtaja Margareta Kull-Poutanen, margareta.kull-poutanen@kirkkonummi.fi, puh. 050 5774799 Kirjastoautonkuljettaja Ralf Mether, ralf.mether@kirkkonummi.fi, puh.040 5055585

>> Kuvia uudesta kirjastoautosta (.pdf) >> Kirkkonummen kirjasto