Keski-kirjastot avautuvat 1.10. – uusi kirjastoverkko otetaan käyttöön

Lähes kaikkien Keski-Suomen kirjastojen sulkuaika on pian takanapäin, ja kirjastot avautuvat asiakkaille. Alueen uusi Keski-kirjastoverkko aloittaa toimintansa 1.10. alkaen. Keski-kirjastoverkon muodostavat Aalto-kirjastot, Kepri-kirjastot, Laukaa ja Hankasalmi. Yhteensä mukana on 21 kuntaa ja yli 50 toimipistettä. Yhdellä kirjastokortilla lainattavissa olevaa aineistoa on 2,3 miljoonaa nimekettä.

Keski-kirjastojen toimipisteet avataan asiakkaille viikkoa ennen kuin verkkokirjasto. Aivan heti asiakas ei siis voi käyttää Keski-kirjastojen internetsivujen haku-, uusinta- ja muita palveluja. Lainaamaan, palauttamaan ja viihtymään kirjastoihin kuitenkin pääsee. – Toimipisteet halutaan avata asiakkaille niin pian kuin voidaan, että lainaaminen pääsee käyntiin. Verkkopalvelut saadaan valmiiksi ensimmäisen aukioloviikon aikana, Jyväskylän kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma selventää.

Nykyiset kirjastokortit käyvät edelleen, mutta maksusta kortin voi myös uusia. Uusille asiakkaille annetaan Keski-kirjastojen kortti. Kirjastokorttien ulkoasu on uusittu, saatavilla on kaksi erilaista korttia.

Jyväskylässä varausten nouto itsepalveluna alkaa ja myöhästymismaksut muuttuvat 

Keski-kirjastojen uusi järjestelmä mahdollistaa uusia palveluja. Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipisteissä asiakas voi nyt itse noutaa varaamansa aineiston Varausten nouto -hyllystä ja halutessaan myös lainata aineiston itse automaatilla. Varattu aineisto on hyllyssä varaajalle ilmoitetun varausnumeron mukaan. Varaajan nimi tai muut tiedot eivät tule kirjaston asiakkaiden näkyville.

Jyväskylän kaupunginkirjastossa myös myöhästymismaksut muuttuvat Keski-kirjastojen aloittaessa toimintansa. Myöhästymismaksu on nyt aina sama riippumatta siitä, onko myöhässä kirja, DVD-levy, CD-levy tai muu aineisto. Viikkoperusteisista maksuista siirrytään päiväkohtaisiin maksuihin, eli nyt myöhästymismaksua kertyy yhden lainan osalta 20 senttiä myöhästymispäivää kohti. Aiemmin viikon myöhästymismaksu perittiin jo yhden päivän myöhästymisestä, ja maksu oli yhdestä lainatusta kirjasta 60 senttiä viikolta. Levyistä perittiin myöhästymismaksua 40 senttiä vuorokaudelta yhtä lainaa kohti.

Kortepohjan lähikirjasto on vielä suljettuna

Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipisteistä Kortepohjan lähikirjasto on vielä jonkin aikaa suljettuna. Ovet avautuvat asiakkaille maanantaina 7.10., kun kirjastossa tehtävät korjaustyöt on saatu päätökseen. Kortepohjan lähikirjastosta lainattua aineistoa voi palauttaa muihin Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipisteisiin.

>> Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedote