Elokuvien esittäminen ja markkinointi kirjastossa

Monet kirjastot ovat kiinnostuneita tarjoamaan asiakkailleen elokuvia. Niitä on lainattavana ja toisinaan kirjaston tiloissa myös esitetään elokuvia. Kokosimme tähän tietoa kirjaston elokuvaoikeuksista.

Lainaan vain lainausoikeuksilla olevia elokuvia

Kirjasto voi asettaa lainaan vain sellaisia elokuvia, joille on myönnetty lainausoikeudet. Nämä hankitaan normaalien hankintakanavien kautta. Toisinaan näihin lainausoikeuksilla oleviin elokuviin liittyy myös oikeus esittää kirjastossa. Tästä esitysoikeudesta on tieto hankintalistoissa erikseen.

Esittäminen Elokuvalisenssin avulla

M&M Viihdepalvelu myy kirjaston käyttöön Elokuvalisenssiä, joka hankitaan vuodeksi kerrallaan. Se on kirjastotilakohtainen. Elokuvalisenssi mahdollistaa useiden ulkomaisten tuotantoyhtiöiden elokuvien esittämisen kun elokuvan esityskappale on hankittu laillisia reittejä.

Elokuvalisenssillä esitettäessä kirjastoa sitoo M&M Viihdepalvelujen sopimus, jonka ehdoissa on rajoituksia elokuvaesityksen markkinoinnille kirjastotilan ulkopuolella:

“§9  Asiakkaalla ei ole lupa mainostaa esitystilojen ulkopuolella, lehdissä tai internetissä elokuvan esittämistä millään tavoin. Asiakkaan sisäisessä intranetissä mainostaminen on kuitenkin sallittua.”

Elokuvalisenssin markkinointipykälän tulkinta

Sopimusehtojen markkinointipykälän merkityksellinen ilmaisu on elokuva, ei elokuvan esittäminen. Kirjasto saa kertoa esittävänsä elokuvia, mutta ei juuri tiettyä elokuvaa. Elokuvan nimen mainitseminen kirjaston ulkopuolella tai intranetin ulkopuolella ei ole sallittua. Tämä ehto tulee M&M Viihdepalvelun ja elokuvatuottajien välisistä sopimuksista.

Elokuvan esittämisen markkinointi on mahdollista teemallisen tapahtuman markkinointina esimerkiksi näin:

1. Tapahtumana:

Kirjastossa Tolstoi-ilta
    * klassikoita
    * iki-ihana elokuva

Kysy lisää kirjastosta!
(tällöin elokuvana esim. Anna Karenina)

2. Elokuvaviikkona:

Kirjastossa kauhuviikko!
Joka ilta eri elokuva klo 19.
Kysy lisää kirjastosta!
(Elokuvalisenssin kanssa sopimuksen tehneiden tuottajien kauhuelokuvia)

3. Vakituisena toimintana

Liity kirjaston  elokuvakerhoon, saat tiedon kirjastossa esitettävistä elokuvista ja esitysajoista sähköpostiisi!
(sähköpostilista, johon asiakas itse antaa osoitteen muodostaa “intran”, jossa elokuvan nimitietoa voidaan jakaa)

4. Kirjaston sisällä voidaan tuoda esiin elokuvat niminä julisteissa, screeneillä ym.

Poikkeuksista voi sopia elokuvan tuottajan kanssa

Nimen ilmaisun ohjeet koskevat elokuvien esittämistä silloin kun se tehdään Elokuvalisenssin nojalla ja kirjaston sisätiloissa. Kaikki tuottajat eivät ole tehneet sopimusta M&M Viihdepalvelun kanssa. Niiden osalta käytännöt voivat vaihdella ja yksittäisistä poikkeuksista voidaan sopia elokuvan oikeudenhaltijan kanssa toisin.

Elokuvia voi hankkia myös Tuotos ry:n kautta

Tuotos ry myy esitysoikeuksia kotimaisiin uusiin elokuviin. Niitä voi tiedustella elokuvakohtaisesti. Näiden elokuvien esitysoikeudet saa ilmaisiin tapahtumiin, jotka tukevat elokuvaharrastusta. Lupaa hankittaessa tulee ennakoida esimerkiksi näytöksen katselijamäärä. Parhaiten esityslupia saa kun elokuva liittyy johonkin yleissivistävään, temaattiseen tapahtumaan. Markkinoinnista voi sopia lupaa hankittaessa.

Lisää tietoa Tuotoksen sivuilla.

Kotimaisia vanhempia elokuvia Kavilta

Kansallisenlla audiovisuaalisella instituutilla on oikeudet moniin kotimaisiin vanhoihin elokuviin. Näiden listasta, kopioista ja esitysoikeuksista saa tietoa suoraan Kavilta.

Kirjastoilla on aina esitysoikeudet Kirjastokaistan materiaaliin


Kirjastokaista.fi tarjoaa suuren määrän kirjailijahaastatteluja ja keskusteluja. Nämä ovat aina vapaita käyttää kirjaston tiloissa, kotisivuilla tai sosiaalisessa mediassa. Kirjastokaistan kirjallisuusohjelmia.

Teosto kuntoon

Monissa elokuvissa on mukana musiikkia. Kunnilla on voimassa olevat luvat musiikin esittämiseen. Näiden perusteella voi musiikkia esittä kirjaston tiloissa kirjaston itse järjestämässä tilaisuudessa. Mikäli kirjaston tiloissa järjestää tapahtuman joku muu, tulee tämän tahon huolehtia luvista. Teoston luvat.

Elokuvalisenssi
Tuotos ry
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Kirjastokaista
Teosto