Kirjastojen tapahtumat

Lukuviikko – Luovuutta ilmassa

Vuoden 2020 Lukuviikko lähestyy lukemista luovasti – tarinat eri muodoissaan ruokkivat mielikuvitusta ja herättävät kiinnostuksen lukemiseen ja kirjoittamiseen. Teemana on Luovuutta ilmassa.

Kirjastot voivat järjestää Lukuviikon aikana vinkkausta, tapahtumia ja hyödyntää Lukuviikon materiaaleja.

Lukuviikon juliste perustuu Sanna Pellicionin hurmaavaan kuvitukseen. Julisteen voi ladata A3-koossa. Hyödynnä myös Lukuviikon logo ja banneri.

Ilmoittaudu Missä mennään -webinaariin 13.2.2020

Kansalliskirjasto järjestää torstaina 13.2.2020 klo 9.30 - 10.30 Missä mennään -webinaarin.
Webinaarissa kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus kuulla Kansalliskirjaston palveluiden ja hankkeiden ajankohtaisista asioista.

Tämän kertainen tiiviissä webinaarissa kuullaan Finnan ajankohtaisista asioista, Arton siirtymisestä Melindaan sekä uusien YSO-käsitteiden ehdotusjärjestelmästä.

Webinaarin aikataulu löytyy täältä: https://www.kiwi.fi/x/iwMcCQ
Huomaathan, että ilmoitetut kellonajat ovat arvioita.

Tor kirjastoon - yksityisyydensuojan viimeinen tyyssija?

Tor on yksi harvoista tavoista todella salata identiteettinsä verkossa. Sitä käytetään suojaamaan kansalaisten yksityisyyttä urkkivilta yrityksiltä ja hallituksilta. Toria käyttävät erityisesti journalistit, viranomaiset ja whistleblowerit, mutta tavallinen kansalainenkin voisi suojata sillä Internet-käyttöään liian uteliailta tahoilta.

Aikakauslehtiviikko tuo maksutonta oppimateriaalia kirjastoille

Aikakauslehtiviikkoa vietetään Lukuviikolla 20.-26.4.2020. Aikakauslehtiviikolla ovat esillä sisällöltään monipuoliset aikakauslehdet. 

Aikakauslehtiviikon oppimateriaali on suunniteltu kirjastoille: toiminnallisia, palasteltuja tehtäviä ja haasteita. Kokoa tehtävistä ala-asteelle, yläkouluun tai lukioon sopiva kokonaisuus, yhdeksi oppitunniksi tai koko päiväksi. 

Ilmainen Harry Potter -tapahtumamateriaali kirjastoille

Harry Potter -tapahtumat ovat kirjastoissa suosittuja. Tammi on reagoinut asiaan ja ei-kaupallisten Potter-tapahtumien käyttöön on käännetty materiaalia. Tässä Tammen terveiset:

" Kansainvälinen Harry Potter Book Night on viime vuosina rantautunut Suomeenkin ja saamme huiman määrän aineistopyyntöjä eri kirjastoista ympäri maata. Nyt olemme suomentaneet Harry Potterin brittikustantamon tuottaman Book Night -aineiston ilmaiseksi kirjastojemme käyttöön. Aineisto on ladattavissa osoitteesta https://www.tammi.fi/harrypotter."

Vuoden 2020 aikuisten lukudiplomi julkaistaan gaalamenoin

Lahden kaupunginkirjaston aikuisille suunnattu lukudiplomi laajenee ensi vuonna koko Lastu-seutukirjastojen yhteiseksi lukuharrastuksen edistämiskampanjaksi. Ensimmäinen aikuisten lukudiplomi julkaistiin vuoden 2019 tammikuussa, ja se herätti heti suurta kiinnostusta. Odotettu uusi Lastu-lukudiplomi 2020 julkaistaan juhlallisin gaalamenoin keskiviikkona 8.1. klo 17.30-19.30 Lahden pääkirjaston aikuisten tapahtuma-alueella.

Leikin 100 kieltä ja tarinaa: monikielisyyskasvatuksen minimessut varhaiskasvattajille

Satakielikuukausi (21.2.-21.3.2020) lähestyy. Nyt jo viidennen kerran sen osana järjestetään Helsingissä – tällä kertaa Malmitalossa 26.2.2020 klo 12.30–16.00 – varhaiskasvatuksen ammattilaisille, kirjastolaisille, opiskelijoille ja muille kiinnostuneille maksuton minimessutapahtuma, jossa esitellään monikielisyyskasvatuksen menetelmiä alle kouluikäisille.