Hyödyllisiä peliaiheisia linkkejä

Pelitaito

Pelitaito

EHYT-ry:n pelitaitoprojektin sivuilla on paljon hyödyllistä tietoa pelaamisesta varsinkin pelihaittojen ehkäisyn ja käsittelyn näkökulmasta. Pelitaidon luoma on myös kätevä ”Pelipäiväkirja”-sovellus jonka avulla voi helposti seurata omaa pelaamistaan.
Sivulla on myös nopea ”Onko pelaaminen hallussa” testi sekä oivallinen Tutkimustietoa pelaamisesta-osio.

Pelikasvatusseura

Pelikasvatusseuran tavoitteena on, että tämän nettiportaalin kautta kasvattajat, toimittajat ja muut pelaamisesta kiinnostuneet löytäisivät kaiken oleellisen pelaamiseen ja pelikulttuuriin liittyen. Voit osallistua sen kehittämiseen kommentoimalla verkoston Facebook-ryhmässä.

Kansallinen pelipäivä

Pelipäivä

Kansallinen pelipäivä on Pelikasvattajien verkoston järjestämä teemaviikoksi laajentunut teemapäivä, jonka tavoitteena on saada lapset ja aikuiset pelaamaan yhdessä, jotta pelaamiseen liittyvät ennakkoluulot muuttuvat omiksi kokemuksiksi.
Kansallinen pelipäivä on alun perin lähtöisin Yhdysvaltojen kirjastojen ”National Game daysta” josta on sittemmin tullut ”International Game day”. Samaan aikaan järjestetään Myös Nordic Game day pohjoismaisissa kirjastoissa. Samalla pelitapahtumalla voi osallistua näihin kaikkiin kolmeen.

Verke

Verke

Verke eli Verkkonuorisotyön valtakunnallinen kehittämiskeskus on yksi opetus- ja kulttuuriministeriön elokuussa 2010 nimeämistä nuorisotyön valtakunnallisista palvelu- ja kehittämiskeskuksista. Verken tehtävänä on kehittää verkossa ja verkon avulla tehtävää nuorisotyötä sekä palvella nuorten parissa toimivia ammattilaisia valtakunnallisesti.
Verken blogista löytää aina aika-ajoin hyviä ja oivaltavia kirjoituksia peleistä sekä ilmiönä että nuorisotyöllisestä näkökulmasta.

Pelikasvattajan käsikirja

Pelikasvattajan käsikirja

Tämä Pelikasvattajien verkoston jäsenten kirjoittama maksuton kirja on tarkoitettu avuksi kaikenlaisille pelikasvattajille. Sen kohderyhmänä ovat niin vanhemmat, koulut, kirjastot, nuorisotoimet kuin muutkin tahot, jotka kohtaavat lapsia, nuoria ja aikuisia, jotka pelaavat. Kirjan tarkoituksena on antaa asiantuntevaa, tutkimukseen ja kokemukseen pohjautuvaa tietoa siitä, mistä pelaamisessa ja siihen liittyvissä ilmiöissä on kyse.

Järjestöt

IGDA (ENG)

 IGDA

IGDA eli “The International Game Developers Association” on voittoa tavoittelematon kansainvälinen pelialan ammattilaisjärjstö jonka tarkoituksena on edistää ja helpottaa pelinkehittäjien uraa ja verkostoitumista.

Neogames

 Neogames

Neogames Finland ry on jäsenpohjainen ja voittoa tavoittelematon suomalainen pelialan yhdistys, jonka tehtävänä on kiihdyttää ja tukea suomalaisen peliteollisuuden kasvua ja kehitystä.

Seul

Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL ry) toimii suomalaisen kilpapeliurheilun keskusjärjestönä, tehtävänään kehittää ja tuoda esiin elektronista urheilua sekä jäsenistönsä toimintaa.

Figma

FIGMA

(ANGI)ANGI on pohjoismainen videopelien julkaisijoiden ja jakelijoiden etujärjestö. Sen tehtävänä on edistää pelikauppaa, viestiä alasta ja sen tarpeista sekä kehittää alan positiivisia mielikuvia.
FIGMA edustaa ANGIa Suomessa. FIGMAn tarkoituksena on parantaa tallennetuotannon kulttuuripoliittista asemaa ja oikeudellista suojaa sekä tuotannon, maahantuonnin ja jakelun toimintaedellytyksiä ja kehittää oikeudenhaltijoiden laissa säädettyjen oikeuksien valvontaa.
Figma julkaisee suomen virallisen myydyimmät pelit-listan viikoittain.

Blogit ja palvelut

Nörttitytöt

Nörttitytöt

Mitä kaikkea nörttiys ja tyttöys voi olla? Keitä ovat nörttitytöt ja -naiset, sekä mikä heitä kiinnostaa? Sitä pohditaan Nörttityttöblogissa joka maanantai, keskiviikko ja perjantai. (Joskus myös sunnuntaisin.)
Kirjoittajina toimii vuorotellen kirjava joukko erilaisia nörttejä, jotka kertovat harrastuksistaan ja ammateistaan, kirjoittavat asiatekstejä, arvosteluja ja tapahtumaraportteja sekä paljon muuta.
Mukaan kirjoittamaan pääsee lähettämällä sähköpostia osoitteeseen toimitus(a)geekgirls.fi ja kertomalla kuka on ja mistä aiheista haluaisit kirjoittaa.
Mukana on usein hyviä peliaiheisia kirjoituksia. Käsittelyssä ovat sekä digitaaliset että perinteiset pelit.

 

Mikko Meriläinen

mikko meriläisen blogin banneri

Tohtorikoulutettava Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella, tutkimus ja blogauskohteena pelit ja pelikasvatus.

GeekSphere

Englanninkielinen blogi Roolipeleistä, Digitaalisista peleistä, miniatyyreista, elokuvista, kirjoista ja sarjakuvista.

 

Limun ropellukset

Suomalainen roolipeliblogi joka pitää sisällään myös aloittelevan ja edistyneen luolamestarin opas pdf:t. "Finnicum ropeblogi iactis optimum!"

Peliraati

Peliraati
Poikien ja tyttöjen keskus PTK ja sen yhteistyö- ja asiantuntijatahot ylläpitävät Peliraati -sivustoa. Sivustolla vanhemmat arvioivat netti-,  tietokone-, video- ja konsolipelejä. Tietokonepelien arvioiden tarkoituksena on antaa tietoa pelien sisällöistä lasten kasvatuksen tueksi: mitä olisi hyvä tietää videopelejä valittaessa ja miten kristillisen etiikan kannalta mahdollisesti arveluttaviin pelisisältöihin tulisi suhtautua.

Pelipuntari

Pelipuntari

Pelipuntarin blogi sisältää lähinnä peliarvosteluita, pelialan ennakoita, sekä mietteitä ja tarinoita kirjoittajan omasta elämästä. Kirjoittaja on länsisuomalainen aktiivisesti konsolipelejä pelaaja peliarvostelija.

LaeppaVika

Leappavika

LaeppaVika on kaveriporukka, joka kuvaa erilaisia peliaiheisia videoita Youtubeen. 

NES-retku

NES-retku

Nesretku on tunnettu suomalainen youtube-videoblogaaja joka on keskittynyt ns. retropeleihin ja niiden arvosteluihin.

Gameberry

Gameberry

Gameberry.net on kotimainen verkkosivusto, joka on keskittynyt pelaamisen ja erityisesti pelikeräilyn ympärille.
Sivustolta löytyy jo 205 käyttäjää, jotka ovat listanneet tietokantaan jo 32200 peliä ja laitetta.
Muita sivuston osia ovat mm. pelitietokanta, hintaopas ja pelikirjasto.

PewDiePie

PewDiePie

PewDiePie-nimellä esiintyvä ruotsalainen bideobloggari Felix Arvid Ulf Kjellberg nousi vuoden 2013 lopussa YouTuben seuratuimmaksi käyttäjäksi (25 miljoonaa seuraajaa) PewDiePie tekee videoita joissa hän kuvaa itseään pelaamassa tai kommentoimassa pelejä.

Gamebrarians

  • Nordic (ENG)
    Nordic Gamebrarians on yhteispohjoismainen pelien kanssa toimivien kirjastolaisten yhteistyöverkosto joka toimii facebookissa. Nordic Gamebrarians-sivulla ideoidaan usein Nordic-Game day:n sisältöä ja ratkotaan/ keskustellaan pelaamiseen liittyvistä jokapäiväisistä asioista joihin kirjastolaiset törmäävät.
  • Suomi Gamebrarians Suomi on Nordic Gamebrariansin Suomen alajaoston sivu.
    Tarkoitus on samanlainen kuin Nordicin puolellakin mutta tämä sivu on kansallinen ja kielenä on suomi.

Linkkejä peliuutispalveluihin