Hyödyllisiä peliaiheisia linkkejä

Linkkejä

Kartuta tietojasi ja taitojasi

Itseopiskeltava "pelikasvatusta kirjastossa"-verkkokurssi liboppi-sivustolla. 

Pelikasvatusta kirjastossa

Helmet-kirjastojen peliverkoston laatima etäopiskelupaketti, jonka avulla voit kehittää omaa osaamistasi sekä pelikasvatuksellista työotetta. Kurssi koostuu 10 erillisestä oppisisällöstä. Niistä jokainen avaa osaltaan pelikasvatuksen piirteitä sekä pelikulttuurin saloja. Vaikka kurssi on ennen kaikkea suunnattu kirjastoammattilaisille, tarjoaa se hyödyllistä tietoa ja osaamista jokaiselle pelikasvatuksesta kiinnostuneelle. Tietotaitoja voi kirjastojen lisäksi hyödyntää esimerkiksi nuoriso- tai opetustyössä. 

Pelikasvattajan käsikirjat 1 & 2

Tarvitsetko kattavasti perustietoa pelaamisesta, siihen liittyvistä ilmiöistä ja kasvatuksellisista kysymyksistä?

Vuonna 2013 kirjoitettu Pelikasvattajan käsikirja on kirjoitettu pelaajien, pelintekijöiden, pelikasvattajien, tutkijoiden ja pelihaittojen ehkäisemistyötä tekevien ihmisten yhteistyönä, pyrkien mahdollisimman neutraaliin, asialliseen ja opastavaan lopputulokseen.

Tämä tiivis opas on tarkoitettu avuksi kaikenlaisille pelikasvattajille. Sen kohderyhmänä ovat niin vanhemmat, koulut, kirjastot, nuorisotyöntekijät kuin muutkin tahot, jotka kohtaavat lapsia, nuoria ja aikuisia, jotka pelaavat. Pelaamisesta – niin harrastuksena, urheiluna, ammattina kuin potentiaalisena ongelmien lähteenäkin – liikkuu niin paljon ennakkoluuloja, oikeita käsityksiä, vääriä käsityksiä ja ristiriitaisia lausuntoja, että olemme yhdessä halunneet tarjota helposti lähestyttävän opaskirjan, jonka luettuaan ymmärtää mistä pelaamisessa on kyse.

Pelikasvattajan käsikirja 2 on edeltäjänsä kattavampi jatko-osa. Ensimmäisen käsikirjan julkaistusta kului tämän kirjan julkaisuun kulunut viisi vuotta. Näiden vuosien aikana pelikulttuuri on muuttunut tuntuvasti ja pelikasvatuksesta on tullut aiempaa tavoitteellisempaa. Uudessa kirjassa kymmenet pelitutkimuksen, pelikasvatuksen ja pelialan asiantuntijat kertovat omista lähtökohdistaan siitä, millaisia tärkeitä kysymyksiä pelaamiseen liittyy juuri nyt!

Ideoita pelitapahtumiksi kirjastot.fi:n tapahtumapankissa

Suomen kirjastojen yhteiseen Tapahtuma- ja ideapankkiin kerätään toteutettuja ja ideatasolla olevia kuvauksia tapahtumista, tilaisuuksista, näyttelyistä, opastuksista, teemaviikoista, tempauksista ja muista asiakkaille tarjottavista mahdollisuuksista käyttää kirjastoja. Pankin tavoitteena on vahvistaa vertaistukea kirjastojen välillä sekä auttaa kirjastotyöntekijöitä uudenlaisen toiminnan kokeilemisessa.

 

Linkkejä peliuutispalveluihin

 

Toimijoita ja verkostoja

Gamebrarians

  • Nordic (ENG)
    Nordic Gamebrarians on yhteispohjoismainen pelien kanssa toimivien kirjastolaisten yhteistyöverkosto joka toimii facebookissa. Nordic Gamebrarians-sivulla ideoidaan usein Nordic-Game day:n sisältöä ja ratkotaan/ keskustellaan pelaamiseen liittyvistä jokapäiväisistä asioista joihin kirjastolaiset törmäävät.
  • Suomi Gamebrarians Suomi on Nordic Gamebrariansin Suomen alajaoston sivu.
    Tarkoitus on samanlainen kuin Nordicin puolellakin mutta tämä sivu on kansallinen ja kielenä on suomi.

Pelikasvattajien verkosto

Pelikasvattajien verkosto on valtakunnallinen asiantuntija- ja ammattilaisverkosto (erityisesti lasten ja nuorten digitaalisen) pelaamisen parissa toimiville. Verkosto pyrkii edistämään myönteistä ja vastuullista pelikulttuuria ja siitä käytävää julkista keskustelua, sekä ehkäisemään pelaamisesta syntyviä haittoja.

Verkosto on avoin kaikille pelikasvatuksesta kiinnostuneille ja se luo uusia yhteistyökuvioita ja levittää toimintaa, tietoa, pelejä ja aineistoja kansallisesti. Verkoston facebook-ryhmään hyväksytään ainoastaan henkilöprofiileja (ei sivuja).

Peliviikko

Peliviikon logo

Peliviikon tavoitteena on pelata yhdessä tuhansissa kansainvälisissä tapahtumissa (ja sadoissa suomalaisissa) ja lisätä peleistä käytävää keskustelua mediassa ja kodeissa. Teemaviikon järjestää vuosittain kaikille avoin Pelikasvattajien verkosto, sekä paikalliset toimijat. Viikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

 

Verke

Opetus- ja kulttuuriministeriö nimitti maaliskuussa 2020 kuusi nuorisoalan osaamiskeskusta, joista kaikki ovat useamman eri toimijan yhteenliittymiä. Osaamiskeskukset kehittävät ja edistävät nuorisoalan osaamista, asiantuntijuutta ja tiedonkulkua nuorisolain mukaisesti.
Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskuksen muodostavat vuosina 2020-2023 Helsingin kaupungin hallinnoima Verke ja Oulun kaupungin hallinnoima Koordinaatti. Verke toimii digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskuksen hallinnoivana tahona ja vastaa osaamiskeskuksen toiminnasta opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan. 

 

Pelitaito

Pelitaito.fi -sivusto on Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n pelityön ylläpitämä sivusto.

Pelitaito edistää pelisivistystä ja ehkäisee raha- ja digipelaamisesta aiheutuvia haittoja. Heidän työnsä perustana toimii tutkimukseen ja asiantuntemukseen perustuva yhteiskunnallinen keskustelu, pelaamisen kokonaisvaltainen ymmärrys ja myönteinen pelikulttuuri. Pelihaittojen ehkäisy luetaan osaksi ehkäisevää päihdetyötä.

 

IGDA

 

IGDA eli “The International Game Developers Association” on voittoa tavoittelematon kansainvälinen pelialan ammattilaisjärjstö jonka tarkoituksena on edistää ja helpottaa pelinkehittäjien uraa ja verkostoitumista.

 

Neogames

 

Neogames Finland ry on jäsenpohjainen ja voittoa tavoittelematon suomalainen pelialan yhdistys, jonka tehtävänä on kiihdyttää ja tukea suomalaisen peliteollisuuden kasvua ja kehitystä.

Suomen pelimuseo

2017 avattu Suomen pelimuseo toimii Tampereella museokeskus Vapriikissa. Museo esittelee monipuolisesti suomalaista pelikulttuuria ja kertoo, kuinka digitaalinen pelaaminen Suomessa alkoi ja kehittyi vuosien saatossa. Digitaalisten pelien lisäksi museo kertoo myös lauta-­ ja roolipeleistä. Myös radioroolipeli Lohikäärmepuulle on varattu oma paikkansa.

Pelit ja elämykset ovat tärkeä osa Suomen pelimuseota. Kävijät pääsevät kokeilemaan eri aikakausien pelejä niiden oikeissa ympäristöissä. Museosta löytyy esimerkiksi pelihalli, jossa on kokeiltavana peliautomaatteja 1970­-luvun elektromekaanisista laitteista alkaen.

 

Seul

Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL ry) toimii suomalaisen kilpapeliurheilun keskusjärjestönä, tehtävänään kehittää ja tuoda esiin elektronista urheilua sekä jäsenistönsä toimintaa.

 

Blogeja 

Nörttitytöt

Mitä kaikkea nörttiys ja tyttöys voi olla? Keitä ovat nörttitytöt ja -naiset, sekä mikä heitä kiinnostaa? Sitä pohditaan Nörttityttöblogissa joka maanantai, keskiviikko ja perjantai. (Joskus myös sunnuntaisin.)
Kirjoittajina toimii vuorotellen kirjava joukko erilaisia nörttejä, jotka kertovat harrastuksistaan ja ammateistaan, kirjoittavat asiatekstejä, arvosteluja ja tapahtumaraportteja sekä paljon muuta.
Mukaan kirjoittamaan pääsee lähettämällä sähköpostia osoitteeseen toimitus(a)geekgirls.fi ja kertomalla kuka on ja mistä aiheista haluaisit kirjoittaa.
Mukana on usein hyviä peliaiheisia kirjoituksia. Käsittelyssä ovat sekä digitaaliset että perinteiset pelit.

Mikko Meriläinen

Tohtorikoulutettava Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella, tutkimus ja blogauskohteena pelit ja pelikasvatus.

Peli-Rami

Peliarvosteluja pelikasvatuksellisella otteella. 

 

 

Roolipelit:

Roolipelaajat

Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava. LOKI on roolipelejä laajasti käsittelevä blogi skeneläisiltä skeneläisille. Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin. Suomen roolipeliseura ry eli lyhyemmin SRS on suomalaisen roolipeliskenen edistämiseksi toimivien aktiivien vuonna 2017 perustama yhdistys. Seuran toiminta tapahtuu itsenäisten projektien kautta, joista osa voi olla pysyvämpääkin toimintaa. Moni nykyisistä projekteista ja toiminnoista on ollut käynnissä jo vuosia. Roolipelitiedotus on harrastajien voimin toimiva yhteisöblogi, joka tuottaa matalan kynnyksen journalismia Suomen ropeskenen ajankohtaisista aiheista. Suomalaisia roolipeliharrastajia löytää eniten heidän yhteisestä "Roolipelaajien Suomi"-yhteisöstään, joka toimii facebookissa. Jos Roolipelit eivät ole ennalta tuttuja, kannattaa tutustua esimerkiksi Yle Puheen järjestämään "Uuden maailman ruhtinaat"-peliin, joka aikoinaan yllätti tuotantoarvoillaan jopa roolipeliskenen itsensä.  

 

Lautapelit: 

Caribbean-lautapeli

Lautapelioppaasta löydät valtavan monen lautapelin arvostelun ja perustiedot selkeästi suomeksi. Poydalla.net-blogissa taas laadittiin erinomainen listaus suomen monista lautapeliblogeista kuvauksineen. Boardgamegeek on lautapeleille samanlainen sivusto, kuin vaikkapa imdb on elokuville. Siellä voit kerätä myös omaa listaasi kaikista pelaamistasi lautapeleistä, sekä keskustella peleistä muiden lautapeliharrastajien kanssa ympäri maailmaa. Sivuston kieli on englanti. Englanniksi voit myös tutustua pelien pelaamiseen livenä legendaarisessa Wil Wheaton´s tabletop-youtubesarjassa, joka on erityisen kiitelty graafisista pelien toimivuuden esittelyistään. Suomalaisia lautapeliharrastajia löytää eniten heidän yhteisestä "Lautapeli-intoilijat"-yhteisöstään, joka toimii facebookissa. Mukana on myös linkki lautapelipohjiin kirjastojen lautapelien vastaanottajille.