Pelit kiinnostaisivat mutta englanti ei taitu? : Poimintoja ja suosituksia Helmet-kirjaston suomeksi tekstitetyistä peleistä aikuiseen makuun

 

 

Moi lukijat ja pahoittelut siitä ettei tähän blogiin ole hetkeen tullut päivityksiä. Julkaisutahti on muiden työkiireiden takia venynyt ja muuttunut erittäin epäsäännölliseksi. Tähän blogiin tuleekin nyt päivityksiä satunnaisesti kun esille nousee niin tärkeä asia että “pakkohan sitä on käsitellä”.

Nyt kun alkupahoittelut on saatu pois päiväjärjestyksestä onkin aika siirtyä itse asiaan. Käsittelen tässä blogauksessa siis suomeksi käännettyjä pelejä jotka on suunniteltu aikuisille pelaajille. Tämä siitä syystä että usein törmää (varsinkin senioripelaajien kanssa jutellessa) sellaiseen asiaan että peliharrastuksen aloittamisen suurimpana esteenä on kielimuuri. Eli pelit tarina- ja mediamuotona kiinnostaisivat, mutta kun pelien valtakieli on englanti niin ei se oikein onnistu. Englanninkielisiä pelejä ikänsä pelanneelle tilanne tuntui vieraalta, mutta asiaa hetken mietittyäni tulin siihen tulokseen että tässä on kyse ihan todellisesta ongelmasta. Ajattele nyt vaikka että kaikki pelit olisivat vaikkapa puolaksi? Tai että kaikki elokuvat olisivat ranskalaisia? Entä kuinka suuri kynnys olisi nauttia romaniankielisestä kirjallisuudesta? Entä jos kaikki kirjat olisivat romaniaksi? Ei siinä paljoa aineistosuositukset tai kehut mediassa auttaisi kun itse sisällöistä ei ymmärtäisi hölkäsen pölähtävää.

Tästä videosta saa hyvin kuvan siitä miltä pelien lokalisointi näyttää. Videossa on tosin englanninkieliset tekstit. Sanotaankin että esimerkiksi Metro 2033 on kulttuurikokemuksena parhaimmillaan ja autenttisimmillaan alkuperäiskielellä (venäjäksi)pelattuna. Kuitenkin englanninkieliset tekstitykset olivat  ainakin minulle edellytys sillekin. Tästä voi kokeilla miltä tuntuisi pelata Metroa jos ne puuttuisivat. Ei ole venäjää ymmärtämättömän helppo tajuta mitä pelissä jutellaan. Saattaisi jäädä minultakin pelikokemus kesken.

Vinkkaankin siis nyt muutamia konsolipelejä joissa on suomenkieliset tekstit ja valikot. Konsolipelejä sen takia että niitä voi lainata myös kirjastosta.

Osa pelien käsitteistä toki muuttuu käännöksessä, mutta sama ilmiö toistuu myös elokuvien puolella joten emme anna sen häiritä. (Esim: Bloodbornen valuutta “Blood Echoes” kääntyy sujuvasti suomeksi “Verihäiveiksi” jne. )


 

1. Bloodborne  (Helmet-linkki, Traileri)

Bloodbornessa on suurelti haastetta, hyvin painostava tunnelma ja erittäin sekava tummasävyinen tarina. Kuitenkin peli on peliharrastajien suuressa suosiossa sen turhautumista aiheuttavasta luonteesta huolimatta. (tai ehkä jopa osaksi sen takia) Helpommillaankin peli on sietämättömän vaikea. Tästä johtuen pelissä etenemisestä saatava palkinnon tunne on taas monin kerroin voimakkaampi. Myös suomenkielinen käännös on joskus tahattoman hauska. Camp-henkisyyttä vaalien.


 

2. Uncharted-pelisarja (Helmet-linkki, Traileri)

Uncharted-seikkailupeleissä (1-4) seurataan tutkimusmatkailija Nathan Draken vaiheita ympäri maailman erilaisten reliikkien ja artifaktien perässä. Samalla selviää että kuka onkaan kenenkin puolella ja kuinka salaliitot kutoutuvat auki. Peli ei ole hirveän haastava varsinkaan helpoimmalla vaikeustasolla pelattuna. Tarinaa voi taas huumoreineen päivineen suositella lämpimästi. Unchartedit ovat myös visuaalisesti huikeita elämyksiä.

 

 

3. The Last of Us (Helmet-linkki, Traileri)

Last of Us on kuvaus totaalisen romahduksen jälkeisetä amerikasta jossa infrastruktuurit ovat luhistuneet ja maata kansoittavat Zombiemaiset clicker-oliot jotka ovat syntyneet ihmisten saatua eräänlaisen sienitartunnan. Maailmassa yrittävät selvitä pelin päähenkilöt aikuinen Joel ja teini-ikäinen Ellie. Pelissä ohjataan molempia hahmoja vuorotellen. Selvitymisen kuvaus on koskettavaa välillä jopa ihan hykerryttävyyteen asti. On esimerkiksi liikuttavan ihanaa löytää paperisia sarjakuvia viihteekseen maailmasta jossa ei ole enää edes sähkövaloja.


 

4. Halo 4 (Helmet-linkki, Traileri)

Halo 4 on ensimmäinen suomeksi tekstitetty Halo-peli. Kyseessä on toiminnallinen scifitarina jossa seurataan Master Chief-nimisen Spartan-supersotilaan ja hänen mukanaan kulkevan keinoäly-Cortanan tarinaa. Tämän tarinan voi suorittaa myös ystävän kanssa yhdessä pelaten joko kerkon yli tai samalta sohvalta. Mukana on myös monenlaisia kilpailullisia moninpelimuotoja joissa pääsee mittelemään taitojaan halutessaan myös toisia pelaajia vastaan.  Lämmin suositus toiminnan ja tieteistarinoiden ystäville.

 

 

5.Until Dawn (Helmet-linkki, Traileri)

Kahdeksan nuorta on jäänyt jumiin vuoristomökkiin ja joku alkaa harventaa teinien joukkoa säälimättömästi. Tässä slasher-elokuvien tyylisessä erittäin tarinavetoisessa kauhupelissa tekemäsi valinnat vaikuttavat siihen kuka jää eloon ja kuka kuolee. Peli muistuttaa kauhuelokuvaa moraalisine klikkeineen kaikkineen. Myös uudelleenpeluuarvo on hyvä koska seuraavalla kerralla voi kokeilla mitä olisi tapahtunut jos olisinkin valinnut toisin.

 

 

6. Far Cry Primal  (Helmet-Linkki, Traileri)

Tässä ihmiskunnan esihietoriaan sijoittuvassa pelissä seikkaillaan avoimessa maailmassa metsästäen, kasveja keräillen ja villipetoja väistellen. Myös heimosodat ja muut konfliktit tekevät elämästä mammuttien ja sapelihammastiikerien seassa vielä vähän haastavampaa. Suositellaan esihistoriasta viehtyvälle tutkijatyyppiselle pelaajalle joka tykkää vaeltaa pelimaailmassa aina jotakin uutta löytäen. Pelissä on tarina, muttei sitä ole tarpeen noudattaa koko aikaa.

 


 

7. NHL 17 (Helmet-Linkki, Traileri)

Lätkä! Siitä suomalaiset tykkää!!.. Ja mikä on tykätessä kun siinä myös pärjätään. NHL-pelit ovat omiaan jokaiselle kiekkofanille joka haluaa elää kaukalon jännät hetket kotisohvalla moneen otteeseen. Peli on parhaimmillaan kaveria vastaan pelatessa. Joukkueekseen voi valita rapakon takaisten joukkueiden lisäksi vaikkapa tutun kotimaisen Kärpät. 

P.S. Mikäli et ole Helmet-kirjaston asiakas, saattaa silti hyvinkin olla että yllä olevat pelit löytyvät kotikirjastostasi. Ja mikäli eivät löydy niin toivokaa niitä ihmeessä lainattavaksi. Kirjastoissa otetaan mielellään vastaan hankintaehdotuksia asiakkaiden toivomasta aineistosta.

Comments

Sonylla on ollut jo yli kymmenen vuotta sellainen putki päällä, että iso osa heidän yksinoikeuksistaan sisältää toistaiseksi suomenkielisen lokalisoinnin. Juuri pari viikkoa sitten ilmestynyt Horizon Zero Dawn on myös laadukkaasti lokalisoitu teksteillä, joten kaikkia keitä kiinnostaa pieni toimintaroolipelailu ja vanhan ja uuden yhdistelmä todella makeassa sci-fi-tarinassa, niin kannattaa pelata!

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?