Nopeat fiilikset: Oodin Astraterra-tapahtuma 22.2.2020

Järjestimme Helsingin keskustakirjasto Oodissa talvilomaviikon lauantaina roolipelitapahtuman jonka ideana oli että lapsiperheet ja muut vastaavat peliporukat pääsisivät kokemaan roolipelitarinoista ja mahdollisesti saisivat näin aloitettua uuden kirjallisen harrastuksen. Tapahtuma kesti koko päivän ja piti yhteensä kahdeksan ennakkoilmoittauduttavan peliajan lisäksi sisällään myös pelin laatineen Miska Fredmanin vetämän esittelyn Astraterra-roolipelistä ja sen maailmasta.

Tällaista ei ole käsittääkseni ennen tehty, joten odotukset olivat korkealla, vaikkakin hieman jännitti, että mitenkähän tämä tulee toimimaan. Tapahtumaidea syntyi siitä, että Oodissa on jo tarjolla roolipelikerho yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille, mutta pienemmille ei ole vielä tarjottu mitään roolipelaamisen saralla. Kirjaston vieraillessa Ropeconissa, ovat Astraterra-pöytämme kuitenkin olleet todella suosittuja ja kiiteltyjä. Pelaajia niissä on perinteisesti riittänyt niin paljon kuin vain olemme ehtineet pelejä vetää. Tapahtuma luotiin siis vastaamaan tähän tarpeeseen.  

Astraterra-pelin kuva.

Ennakko-odotukset ja kuinkas sitten kävikään

Keräsimme ennakkoilmoittautumisia peleihin sähköpostitse sekä kirjaston tiskillä henkilökohtaisesti. Ilmoittautumisia tuli kuitenkin tosi vähän. Näin ollen olinkin hieman huolissani tapahtumapäivänä siitä, että löytyykö meidän kaikille neljälle pelinjohtajalle peluutettavaa. Päätimme varasuunnitelmana ottaa kiinnostuneita sisään satunnaisista kirjastonkävijöistä ns. ”istu pöytään” -periaatteella.

Nopeasti kävi ilmi, että huoleni oli täysin turhaa. Tapahtuma oli suuri menestys.  Suunnitellun kahdeksan pidemmän pelin sijaan, tapahtumassa peluutettiin huimat 14 peliä Astraterraa. Näistä peleistä 4 oli pidempiä ja 10 hieman lyhyempiä. Lisäksi laskujeni mukaan vähintään 10:ssä pelissä oli mukana pelaajia, joille roolipelaaminen oli kokonaan uusi kokemus.

Lapset ja aikuisen ahmivat roolipelituokioita innosta hihkuen ja useaan otteeseen kuulin todettavan tämänkaltaisia lauseita: ”Aivan tajuttoman siistiä että tällaista on!”, ”Tää on ihan sikamukavaa!” sekä ”Aiomme ehdottomasti jatkaa tätä kotona kavereiden ja sukulaisten kanssa!”. Monelle kävijälle syntyi siis täysin suunnittelematta uusi harrastus luovan kirjoittamisen, tarinallisten seikkailujen sekä yhteisöllisen tarinankerronnan parista. Kaikki meni siis lopulta paremmin kuin hyvin!

Mitä opimme

Pidimme järjestäjien kanssa lyhyen purkupalaverin tapahtuman lopuksi ja totesimme tämänkaltaisen tapahtuman todella toimivaksi tavaksi edistää roolipelikulttuuria ja tarjota roolipelejä kirjastonkäyttäjille. Sellaisen huomion kirjasin myös ylös, että tällaisessa tapahtumassa kannattaa olla sekä mahdollisuus varata pöytä etukäteen, että hypätä mukaan lennosta. Ajanvaraus palvelee hienosti niitä jotka haluavat varmistaa peliin pääsynsä ennen kuin lähtevät kotoa ja ”istu pöytään” -pelit niitä jotka tulevat paikan päälle ensin katsomaan mistä on kyse. Jos pelejä vedetään ”istu pöytään” -periaatteella, on erillinen sisäänheittäjä todella hyödyllinen.

Kuinka nyt eteenpäin

Olen saanut tapahtuman jälkeen useita pyyntöjä uusia tapahtuma. Talviloma oli selvästi tapahtuma-aikana haastava, koska monet kiinnostuneet olivat reissussa jne. Tällä hetkellä suunnittelen seuraavaa tapahtumaa syksylle. Tämänkaltaisten tapahtumien rytmiksi pari kertaa vuodessa voisi olla melko sopiva. Palaan asiaan jos ja kun saamme syksyllä asian jälleen pöydälle. Nyt on siihen vielä liian aikaista.

Kiitoksia vielä kaikille tapahtumaan osallistuneille ja pelailemisiin!

Heikki ”HeikkiKir” Marjomaa