Kulttuuriruletti kirjastojen pihoille ennen kesäkuuta!

Kulttuuriruletti kirjastojen pihoille ennen kesäkuuta lainausta mahdollistamaan! 

Eletään koronavirus-kevättä 2020 ja Star Wars-päivää 4.5. 

Hallitus on juuri linjannut neuvottelussaan rajoitustoimien vaiheittaisesta purkamisesta mm. seuraavaa:

 1. Kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaaminen kirjastoista sallitaan välittömästi.

 1. Seuraavat julkiset sisätilat avataan 1.6. alkaen hallitusti ja asteittain: valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. 

 

Tämä aiheutti suurelta osin kirjastolaisista koostuvassa somekuplassani sekä iloisia yllätyksen hihkaisuja että skeptistä mutinaa. Kuinka muka voimme lainata mitään jos emme saa pitää ovia auki. Itsekin laitoin aiheesta hieman huvittuneen twiitin jossa ehdotin ratkaisuksi Woltin toimituksia tai sitä, että mallintaisin kirjastoille pihakäyttöön esim Lootbox- tai rulettimekaniikan kulttuurisisällöillä:

Heikki Marjomaan twiittaus 4.5.2020. Kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaaminen kirjastoista sallitaan välittömästä. Jee! Mutta: kirjastot avataan 1.6. alkaen hallitusti ja asteittain. Öö? Kirjastolaiset vie sitä aineistoa uloa kärry kerrallaan? Tai ehkä Wolt voisi toimittaa? Tai ehkä sitä voisi pelitoimintaa kehittävänä asiantuntijana mallintaa jonkinlaisen pelillisen aineisto-lootbox-mekaniikan tai lainaruletin kirjaston pihalle? (Turvavälejä noudatten tottakai).

 
 
 Nivalan kirjastossa innostuttiinkin lainaruletista... 


Nivalan kirjaston vastaus 5.5.2020 Marjomaan twiittiin. Lainaruletti kuulostaa kiinnostavalta uudelta avaukselta!

...joten tietenkin päätin tunnollisena suomalaisten kirjastojen pelillisen toiminnan kehittäjänä sellaisen nopeasti käyttöön mallintaa. Pari päivää myöhemmin, tässä ollaan. Lainaruletti kirjastojen pihalle on valmis. Ylhäällä olevassa kuvassa on opas pelialueiden merkitysten tulkintaan. (tallenna itsellesi tai avaa toisessa välilehdessä niin pääset zoomaamaan lähemmäs.)  Tässä ohjeita ja sääntöjä pelin kulkuun:  
 
 

 1. Hanki rulettipöytä. Laita pöytä kirjaston ulkopuolelle. Varmista suojaus sateelta ja tuulelta. Voit myös käyttää netistä löytyviä ilmaiseksi pelattavia ruletteja jos pöydän hankinta on hankalaa.  

 1. Kasaa ruletin numeroiden mukaisia aineistolaatikoita tai kärryjä. Yhteensä 36 kpl + esinelaina tarvitaan.  Mukaan voi ottaa saman otsikon alta monia vaihtoehtoja.  Jätä aineisto kirjaston sisälle vielä tässä vaiheessa.  

 1. Asiakkaat käyttävät kirjastokorttiaan panoksena pöydällä. Varmista että panoksen asettamisessa noudatetaan turvavälejä.  

 1. Kun panokset (kirjastokortit) on asetettu pöydälle, Pelinhoitajana toimiva kirjaston työntekijä pyöräyttää rulettia.  

 1. Kun ruletti pysähtyy, tuo numeroa vastaava kokoelma aineistoa kirjastosta ulos.  

 1. Se asiakas, jonka numeron kohdalle pallo pysähtyi, pääsee ensimmäisenä valitsemaan lainattavan aineistonsa laatikosta / kärrystä. Tämän jälkeen valitsemaan pääsevät oikean sarakkeen, oikean värin- ja oikean numeroalueen (isot & pienet) valinneet pelaajat.  

 1. Vie valitut aineistot kirjastokortteineen sisälle kirjastoon ja lainaa ne. Palauta kirjastokortit ja voitetut lainat pelaajille. Muista turvaväli  

 1. Aloita kierros alusta.  

 

Tässä siis pelillinen ratkaisu kirjastojen toimintaan avautumista odotellessa.  

 

P.S. Toki olen tietoinen siis Pääministerin haastattelusta A-studiossa jossa hän mainitsi että:  

 "Me päätimme sen, että välittömästi olisi mahdollista avata kirjastot uloslainauksen osalta eli aineistoa ja kirjoja voisi kirjastoista hakea mutta edelleen esimerkiksi lehtienlukusalit ja kirjastossa oleskelu ei ole mahdollista sinne kesäkuun alkuun asti, eli vasta sen jälkeen voidaan lähteä näitä julkisiakin tiloja avaamaan, ja tämäkin tehdään hallitusti ja asteittain eli sinnekin tulee asiakasmääriin, etäisyyksiin ja hygieniaan liittyviä ohjeistuksia, miten pitää toimia." [Miten pian materiaalia voi hakea?] "Hallituksen linjaus on, että välittömästi eli heti kun kentällä saadaan tämä kokonaisuus toimimaan, niin kyllä, vaikka huomenna." 

 

Voimia kaikille koronakevääseen + keveitä ajatuksia ja leikillisyyttä mukaan toimintaan niin hienosti tästä selvitään!   

-HeikkiKir 

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

 • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.