Tapahtuma- ja ideapankki

Digitalkkareita, mobiilivinkkauksia ja tablettitohtoreita!

Kirjastot voivat tukea asiakkaiden tietoteknistä osaamista monella tapaa! Sen näkee hyvin selaamalla Tapahtumapankin kategorioita: tabletit, muu tietotekniikka ja ekirjat. Alla on koottuna erinomaisia kirjastopalveluita ja -tapahtumia, joiden avulla eri-ikäiset asiakkaat voivat oppia käyttämään tietoteknisiä laitteita monipuolisesti ja turvallisesti. 

Lue reseptit ja poimi ideat omaan kirjastoosi!

Digitalkkari

"Digitalkkari auttaa ja opastaa asiakkaita kirjastossa erityisesti tietoteknisissä asioissa. Digitalkkari auttaa kirjastossa asioimisessa esimerkiksi tulostamisessa, skannaamisessa ja kopioimisessa. Digitalkkari opastaa myös omien mobiililaitteiden, kirjaston e-aineistojen ja erilaisten mobiililaitteiden peruskäytössä. Digitalkkari on siis digiasioiden Handy man! Digitalkkarille voi joko varata ajan, tulla vastaanotolle päivystysaikana tai napata hihasta kirjaston tilassa. Digitalkkari tekee myös muuta kirjastotyötä. Digitalkkarit ovat palkattomia datanomiopiskelijoita, jotka saavat kirjastotyöllään suoritettua opintoihin liittyvän työssäoppimisjakson." (Helsingin kaupunginkirjasto) 

Läppäritohtori

"Ajanvarauksella toimiva läppäritohtori auttaa ja opastaa asiakasta selviytymään tietokoneongelmista. Yleisimpiä toimenpiteitä ovat mm. päivitysten asennus, haittaohjelmien poisto ja tietokoneen palautus tehdasasetuksiin." (Kaupunkiverstas, Helsingin kaupunginkirjasto)

Tablettitohtori

"Avoimessa opetustilanteessa kirjaston tiloissa opastetaan henkilökohtaisesti asiakkaita käyttämään omia tablettejaan sekä myös kirjaston tabletteja." (Oulun kaupunginkirjasto)

Mobiilipelivinkkaus

"Pelaaminen on kivaa! Mobiilipelivinkkauksessa esitellään hauskoja ja turvallisia mobiilipelejä (pienille) lapsille ja vanhemmille. Lapset ja aikuiset saavat pelata. Keskustellaan pelaamisesta." (Helsingin kaupunginkirjasto)

Senioreiden digitarinatyöpaja

"Digitarinatyöpajassa opeteltiin it-taitoja ja tehtiin matkatarina omista valokuvista Windowsin MovieMaker -ohjelmalla. Työpaja kokoontui 4 kertaa 3 h (12 h). Perehdyimme digitarinoihin, kuvan rajaukseen, ideoimme kuvakäsikirjoitusta, teimme kuvakäsikirjoituksen, siirsimme kuvat, äänitimme tekstin ja koostimme valmiin 1-2 minuutin tarinan. Lopuksi pidimme ensi-illan ja katsoimme valmiit digitarinat. Kannelmäessä tapahtumaa markkinoitiin ensisijaisesti Kanneltalon Kulttuuripolun senioreille mutta myös muille asiakkaille." (Kannelmäen kirjasto, Helsinki)


iPad-musapaja

"Tehdään musiikkia tablet-tietokoneella yksin tai ryhmässä. Sopii niin nuorille kuin vanhemmillekkin. Tavoitteena madaltaa kynnystä musiikin tekemiseen. Ohessa voi käsitellä mediakasvatuksellisia teemoja." (Myllypuron mediakirjasto, Helsinki)


Kuva: Jérôme Choain / Flickr