Tapahtumaresepti

Sano se runolla

Satutuokioilla on kirjastoissa jo pitkät perinteet. Novellikoukkujen suosio ja leviäminen ovat osoittaneet, että myös aikuiset nauttivat ääneen luetuista tarinoista. Jo yli 20 kirjastossa eri puolilla Suomea kokoonnutaan kerran kuussa neulomaan ja kuuntelemaan yhdessä novelleja.

Satujen ja novellien lisäksi runojen ääneen lukeminen sopii erinomaisesti kirjastotiloihin. Siitä on osoituksena erilaiset runotapahtumat, joista on iloksemme jaettu muutama helmi myös Tapahtumapankissa:

Runobrunssi
"Runobrunssi on vuorovaikutteinen , osallistujien mieltymysten mukaan etenevä runotapahtuma. Se voidaan toteuttaa joko teeman mukaisesti tai vapaasti assosioiden. Osallistujien toiveita voidaan pyytää etukäteen tai se tapahtuu paikan päällä, koska runot avaavat sillan muistikerroksiimme. Vetäjällä on valittuna runoja etukäteen alku-keski tai loppupaloiksi. Runot innostavat helposti keskusteluun elämän ilmiöistä, ajatuksista, tunteista, kirjailijoista, kielestä. Brunssilla saa jokainen osallistuja myös halutessaan itse lukea runoja." (Laajasalon kirjasto)

Runollinen ilta -runoraati
"Lahden kaupunginkirjastossa järjestetty runoraati on runoutta esille tuova tapahtuma, jossa paikallisen teatterilinjan opiskelijat lausuvat runoja ja kolmihenkinen paikallisista "julkisuuden"henkilöistä koostuva raati arvioi ja analysoi esitetyt teokset." (Lahden kaupunginkirjasto)

Runo vie! Nykyrunouden avoin lukupiiri
"Runo vie! on Runoyhdistys Nihil Interitin ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteistyössä järjestämä nykyrunouden lukupiiri. Lukupiiri on kokoontunut n. kerran kuussa. Tapaamiset ovat olleet kaikille avoimia. Jokaisella kerralla on käsitelty ennaltamäärättyä nykyrunouden teemaa sekä teosta, jonka tekijä on myös kutsuttu paikalle. - - Hankkeen tavoitteena on purkaa ennakkoluuloja nykyrunouden vaikeudesta ja tehdä nykyrunoutta kaikessa moninaisuudessaan tunnetuksi. Kaikille avoimet runoilijakohtaamiset ovat matalan kynnyksen tilaisuuksia, jonne kuka tahansa voi pistäytyä ja antaa yhteisöllisen lukemisen johdattaa runon äärelle." (Rikhardinkadun kirjasto)

Kuva: Pascal Maramis / Flickr