Tapahtuma- ja ideapankki

Tempauksia kesäkaudelle!

Mitä kaikkea hauskaa kirjasto voisi järjestää kesän kynnykselle, alkukesän sadepäivinä ja heinäkuun helteissä? Alla on koottuna muutamia oivallisia reseptejä Tapahtumapankista. Jos kirjastollasi on omia kesäperinteitä tai uusia tempauksia tulossa, voit jakaa niitä muille kirjastoille tämän helpon reseptipohjan avulla. Inspiroivaa kesää kaikille! 

#Vinkkiviikossa-kampanja sosiaalisessa mediassa
Kirjasto vinkkaa kerran viikossa kirjoja kesälomalla luettavaksi. Vinkit tehdään Instagram-videoina, mutta yhtä hyvin vinkki voi olla myös valokuva ja tekstiä. Vinkit jaetaan kirjaston sosiaalisen median kanavissa, kuten facebook, Twitter ja Instagram. Vinkkaajina ovat kirjaston työntekijät ja/tai mukaan lähteneet asiakkaat. Kampanjan avulla nostetaan esiin aineistoja, mutta siinä sivussa rennolla tavalla myös kirjaston henkilökuntaa. (Kallion kirjasto)

Poistokirja-askartelu
Alkukesän sateisina päivinä on hauska askarrella! "Poistokirja-askartelupajan voi järjestää aikuisille tai lapsille kirjojen ja kierrätyksen ystäville. Käsityöopettaja tai askartelutaitoinen kirjastonhoitaja opastaa kirjojen tuunauksessa ja antaa askarteluvinkkejä. Askartelutapahtumaan voi piipahtaa tekemään yhden tuunauksen tai askarrella ajan kanssa vaikkapa koko kaksituntisen työpajan." (Lahden kaupunginkirjasto)

Lautapeliturnaus
Helposti järjestettävä tapahtuma, jonka voi pystyttää kirjastotilaan tai hellepäivänä kirjaston ulkopuolella. "Kaksi asiakasta kerrallaan voi matsata toisiaan vastaan helpossa lautapelissä, jonka pistetuloksen voi ottaa ylös. Pelaajien voittotulokset kirjattiin ylös vihkoon, ja perjantai-iltana julkaistettiin voittaja, joka sai viikon aikana pelatuista otteluista parhaat pisteet. Vielä hauskempaa olisi pitää ihan kunnollinen, päivän kestävä turnaus, johon ilmoittauduttaisiin ja voittajat pelaisivat aina toisiaan vastaan". (Oulunkylän kirjasto)

Tove Jansson -aihekassit
"Lukuvinkkausta asiakkaille: Tove Jansson –aihekassi, joka kootaan kirjastossa ottaen huomioon asiakkaan toiveet. Asiakas – etenkin sellainen jolla ei ole omia täsmällisiä toiveita - saa aineistoa monipuolisesti ajankohtaiselta kirjailijalta." Vastaavia aihekasseja voi kerätä monenlaisilla teemoilla, aikuisille ja lapsille! (Helsingin kaupunginkirjaston kotipalvelu)

Kirjastoauton kesäpysäkit
"Kirjastoauton kesätauolla on mahdollista tehdä poikkeamia normaalireitteihin. Kävelykadulle tai leikkipuistoon pysäköity kirjastoauto yllättää ja ilahduttaa kesälomalaisia. Uutena ideana hypetetty pop-up-kirjasto voi siis olla myös kirjastoauto. Näille yllätyspysäkeille voi kehittää myös lisäohjelmaa, esim. tietokilpailuja ja poistokirjamyyntiä." (Jyväskylän kaupunginkirjasto)

Satupiknik
"Satupiknik on ulkona järjestettävä koko perheen tapahtuma. Tapahtuma koostuu nukketeatteriesityksestä/tarinan kertomisesta/leikkimisestä/laulamisesta ja piknik-eväiden, mehun ja keksien, herneiden yms. nauttimisesta. Satupiknik voidaan pitää esim. uimarannoilla, leikkipuistoissa, päiväkotien pihoilla, puistoissa, ostareilla. Satupiknik- tapahtuma saavuttaa ihmiset, jotka eivät tule kesäkuumalla kirjastoon ja tarjoaa iloisen yllätyksen osallistujille." (Laajasalon kirjasto)

Kuvataidepaja
"Kuvataidepajassa piirretään niin paperille kuin tabletillekin, inspiroidutaan näyttävistä ja kekseliäistä tablet-peleistä ja tehdään vaikka veistoksia muista osallistujista! Teokset julkaistaan pajan omassa blogissa. Pajan kruunaa rintamerkkien tekeminen omista piirroksista ja piknik." (Myllypuron mediakirjasto)

Palapeli kirjastotilassa
"Kirjastotilassa oleva yhteinen palapeli, jota kaikki pääsevät vapaasti rakentamaan. Onnistuessaan palapeli edistää hienosti yhteisöllisyyttä ja tarjoaa toimintaa hengailuun kirjastotilassa. Lisäksi peli on erinomainen esimerkki pelien sosiaalistavasta vaikutuksesta ja vapaasta ylisukupolvisesta toiminnasta. Pelin valttina on myös se, ettei välttämättä vaadi osallistujiltaan paljoa panostusta. Peliin osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja tukee erilaisia osallistumistapoja pistäytymisestä paneutumiseen. Pelin vieressä on myös vieraskirja, johon voi jättää terveisensä muille palapelin rakentajille. Palapelin aiheen valinnalla voidaan myös edesauttaa oppimista ja tiedonhakua. (esim maailmankartta)" (Pasilan kirjasto)

Kirjastorokki
Tai miten olisi elävän musiikin tapahtuma keskellä kauneinta kesää tai alkusyksystä? "Kirjastorokki on Rovaniemen kaupunginkirjaston musiikkiosaston perinteikäs elävän musiikin tapahtuma, joka nykyisin järjestetään syksyisin Rovaniemi-päivien aikaa. Kirjastorokki on ensisijaisesti tarkoitettu aloitteleville bändeille. Kirjastorokin sisartapahtumia ovat mm. jo useamman vuoden toiminut Kirjastometalli sekä kirjastopunkki. Tuoreimpana on lokakuussa ensimmäistä kertaa järjestettävä KirjastoRoots." (Rovaniemen kaupunginkirjasto)
 

Kuva: Darren Flinder / Flick