Tapahtumaresepti

Tapahtumaideoita Kirjan vuodelle 2015: lapset

Vinkkisarja* Kirjan vuoden 2015 tapahtumaideoista on nyt tullut kolmanteen ja viimeiseen osaansa, jonka teemana ovat lapset. Millä eri tavoilla lapsia voisi johdattaa tarinoiden maailmaan? Miten eläytyä satuihin, pohtia niiden sisältöjä ja kohdella kirjaa esineenä? Entä miten innostaa vanhempia lukemaan lapsille enemmän? Alla on Tapahtumapankista löytyneitä hyviä reseptejä kokeiltavaksenne. Inspiroivaa Kirjan vuotta kaikille!!

Satumaraton
" Satumaraton on kirjojen nonstop-ääneenlukemista julkisessa tilassa, esim. kirjastossa. Tavoitteena on antaa esimerkki ääneenlukemisen hauskuudesta ja houkutella lapsia, vanhempia ja isovanhempia lukemaan ääneen." (Laajasalon kirjasto, Helsinki)

Kirjasairaala
" Lapset pääsevät kirjasairaalan lääkäreiksi korjaamaan rikkoutuneita kirjoja. Kirjasairaalan päätteeksi potilaina toimivat kirjat pääsevät lähtemään heti lasten mukana kotiin. Kirjasairaalassa keskustellaan siitä, miten kirjoja tulee käsitellä ja millä tavoin kirjat voivat rikkoutua." (Renkomäen kirjasto, Lahti)

Satupiknik
" Satupiknik on ulkona järjestettävä koko perheen tapahtuma. Tapahtuma koostuu nukketeatteriesityksestä / tarinan kertomisesta / leikkimisestä / laulamisesta ja piknik-eväiden, mehun ja keksien, herneiden yms. nauttimisesta. Satupiknik voidaan pitää esim. uimarannoilla, leikkipuistoissa, päiväkotien pihoilla, puistoissa, ostareilla. Satupiknik- tapahtuma saavuttaa ihmiset, jotka eivät tule kesäkuumalla kirjastoon ja tarjoaa iloisen yllätyksen osallistujille." (Laajasalon kirjasto, Helsinki)

Tukiviitotut satutunnit
Tukiviitotuilla satutunneilla satujen ydinkohdat viitotaan, toistetaan, puhutaan hitaammin ja selkokielellä, jolloin lasten on helpompi seurata satua. Satuja myös havainnollistetaan esineitä ja leluja käyttämällä. Tukiviitotut satutunnit sopivat kaikille lapsille, mutta erityisesti puhumaan opetteleville ja puheen kehityksessä tukea tarvitseville. Satutunneilla on huomioitu erityislasten tarpeita. Käytetyistä tukiviittomista osa on viittomakieltä." (Oulun kaupunginkirjasto)

Satumainen teltta
Kirjastoissa, kouluissa ja päiväkodeissa voidaan tehdä tiloja, joissa moniaistisuutta hyödynnetään esim. kirjavinkkauksissa, satutunneilla tai muuten vain elävöittämään tuttua ja tylsää tilaa. Fantasiatelttoja voidaan tehdä vaikka vuodenajoista tuoden niihin mukaan jotain satumaista. Esimerkiksi talviteltassa voi olla mukana jouluisuutta tai lumikuningatar, kevätteltassa taas saduista tuttuja eläinhahmoja. Olennaista fantasiateltoille on niiden runsaus ja ne ovat usein esillä pidemmän ajan kuin vain yhden tapahtuman tai päivän. Teltat myös tehdään lapsille, joten lasten näkökulma ja turvallisuus on huomioitava tilan tekemisessä. " (Lumon kirjasto, Vantaa)

Terveisiä kotiin -kurssi
" Vankeustuomiota suorittavat isät lukevat iltasadun cd-levylle ja levy lähetetään kotona olevalle lapselle. Kurssi, jonka avulla lisätään vanhempien tietoa lukemisen ja kertomusten merkityksestä lapsen kehitykselle Toteutetaan yhteistyössä kirjaston ja vankilan henkilökunnan kanssa. Tavoitteena on vahvistaa lapsen ja vankilatuomiotaan suorittavan vanhemman suhdetta ja antaa vanhemmalle yhden tavan olla enemmän osallisena perhe-elämässä. Kurssi korostaa lukemisen, kertomusten ja satujen merkitystä lapsen tunne-elämän ja kielellisten valmiuksien kehittämisessä. Lisäksi se osoittaa, kuinka antoisia lukuhetket voivat olla ja kuinka mukavaa on lukea yhdessä. (Vaasan kaupunginkirjasto)

Taikatalvi -muumisatuseikkailu
" Oulunkylän kirjaston muumiaiheisena lastenlauntaina järjestettiin osana ohjelmaa Taikatalvi-satuseikkailu. Satuseikkailu oli osallistava muuminäytelmä, joka pohjautui Tove Janssonin kirjaan Taikatalvi ja jossa lapset pääsivät itse elämään kirjan tapahtumat. Lapset saivat satuseikkailua varten pukeutua nuuskamuikkusiksi ja pikkumyiksi ja satuseikkailua vetivät Tuutikki (erikoiskirjastovirkailija Sini Helminen) ja Pikku Myy (näyttelijä Minna Rimpilä). Satuseikkailun lopuksi Muumimamma (Iri Isopoussu) järjesti mehukestit. Satuseikkailu oli suunnattu alle kouluikäisille, mutta mukaan halusi myös muutama vanhempi lapsi. " (Oulunkylän kirjasto)

* Vinkkisarjan kaksi edellistä osaa tarjosivat Kirjan vuosi 2015 -teemaan soveltuvia tapahtumaideoita aikuisille ja nuorille.

Muistathan käyttää Kirjan vuoden 2015 tapahtumissa teemavuoden virallista logoa ja jakaa tapahtumasi kirjanvuosi.fi -verkkosivulla.

Kuva: Brendan Murphy, Flickr.