Pohdintaa (musiikki)kirjastojen perustehtävistä

Seuraavan jeremiadin taustalla ei ole pyrkimys myydä, vaan huoli siitä, miten maamme musiikkikirjastot hoitavat yhtä perustehtäväänsä eli tietokirjallisuuden tarjontaa. Taustalla on huomio, että vain 14 suomalaista yleistä kirjastoa on hankkinut kokoelmaansa kesäkuussa valmistuneen Frank Zappan teosluettelon N-Lite : The Compositions by Frank Zappa (Honkakirja 2022). Yli 30 000 asukkaan kaupungeista 22 ei ole katsonut teosta tarpeelliseksi kokoelmassaan. Erityisesti kiinnittää huomiota se, että peräti 10 entistä maakuntakirjastoa on katsonut tällaisen hakuteoksen hankkimisen tarpeettomaksi.

Kirjan hankkineista isoja (entisiä maakuntakirjastoja) ovat Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Oulu, Tampere ja Turku, pienempiä Forssa, Nurmijärvi, Pieksämäki, Pirkkala, Riihimäki, Salo ja Vihti.  Joissakin tapauksissa kimppakirjasto varmistaa, että kirja löytyy alueelta, vaikkei entisestä maakuntakirjastosta. Mutta ei aina. Esimerkiksi Lapista, Kainuusta ja Kaakkois-Suomesta kirjaa ei löydy ollenkaan. Pitkälle sama tilanne on 2021 julkaistun Olli Virtaperkon teosluettelon MULTIKOLOR kanssa, se löytyy vain 11 yleisestä kirjastosta, eikä useimmista entisistä maakuntakirjastoista ollenkaan.

Onko kyse ollut siitä, että juuri näitä teoksia ei ole pidetty tarpeellisena? Vai siitä, ettei musiikin alan hakuteoksia ylipäätään enää hankita kuin satunnaisesti? Vai onko kirjastoissa ajateltu, ettei heidän asiakkaitaan näin marginaalisen musiikin hakuteos voi kiinnostaa? Esimerkkiteokset eivät ole erityisen kalliita, uskoakseni niitä on tarjottu kirjastoille noin 30-40 euron hinnalla. Kaikkeenhan raha ei koskaan riitä, mutta onko raha loppunut juuri näiden kirjojen kohdalla esimerkiksi siksi, että varhaisempi, suppeampi painos (Zappa)  on jo verkossa maksutta ja loogisesti voi päätellä myös uusimman version jossain vaiheessa tulevan verkkoon (näin tosiaan on, mutta vuotta en uskalla luvata)?

Kun olen näitä luetteloita koonnut, olen ajatellut lähinnä kirjastoja niiden hankkijoiksi. Harva harrastajakaan kaipaa tällaista luetteloa omaa hyllyynsä, koska senhän saa sitten tarvittaessa kirjaston kokoelmasta lainaksi. Näin olen ajatellut ja kuvitellut muidenkin ajattelevan. Mutta jos tulee pakko turvautua kaukolainaukseen, merkitsee se aina sekä hukattua aikaa että aivan turhia ylimääräisiä kustannuksia. Parin kaukolainan postitushinnoilla edestakaisin kirjan ostohinta on jo katettu.

Muuttuisiko tilanne, jos tarjoaisin kirjastoille näitä teosluetteloita maksutta, siis ilmaiseksi? Varastossa paketissa lojuva hakuteos ei hyödytä ketään, joten mieluummin vaikka sitten maksutta kirjastokäyttöön. Jos kiinnostaa, minuun voi ottaa yhteyttä sähköpostilla heikki.poroila@gmail.com.

Heikki Poroila

Score: 0

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

• Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.