Raimo Eurasto

Raimo EurastoVTT:llä akustiikka-alan tutkijana työskentelevän diplomi-insinööri Raimo Euraston harrastuksia ovat progressiivinen rock-musiikki ja äänentoisto. Eurasto on vuonna 1995 perustetun progressiivisen musiikin yhdistyksen Colossuksen hallituksen jäsen ja myös mukana tekemässä Colossuksen jäsenlehteä. Euraston alunperin Intervalli-lehden numerossa 4/2002 ilmestyneen haastattelun voi lukea myös Musiikkikanavan haastatteluosastolta.

Raimo Eurasto suosittelee:

Kuuntelen lähes yksinomaan progressiivisen rock-musiikin alle menevää musiikkia lisättynä joillakin 70-luvun rock-bändeillä. Omassa kokoelmassani löytyy noin 5000 äänitettä, jotka myös ovat suurimmaksi osaksi progea. Kokoelmassani löytyy musiikkia ympäri maailmaa aina Japania, Etelä-Amerikkaa ja Australiaa myöten. Useat parhaista progeäänitteistä onkin tehty Englannin ulkopuolella. Omia suosikkejani ovat aina olleet italialaiset bändit, joilla on ollut ja on yhä vieläkin ainutlaatuinen taito yhdistää loistava musiikillinen osaaminen hienojen klassisen musiikin ja rock-musiikin välille sijoittuvien sävellysten kanssa. 
Suurimmalla osalla tavallisia musiikinkuluttajia ei ole kovinkaan hyvää käsitystä siitä, mitä proge pitää sisällään. Yleensä mieleen tulee vain negatiivisia kommentteja suuruudenhulluista 70-luvun dinosauruksista. Progen piirissä on kuitenkin tehty erittäin paljon todella hyvää musiikkia, mutta koska 70-luvun progen kulta-ajan jälkeen kaupalliset levyfirmat ovat poikkeuksetta hyljeksineet tämän tyyppistä musiikkia, äänitteiden löytäminen on usein vaikeaa. 
Nykyisin tahtoo aika mennä lähes kokonaan uusien äänitteiden kuuntelemiseen, sillä kirjoitan vuosittain noin 300 levyarvostelua Colossus-lehteen. Aina välillä löytyy kuitenkin aikaa myös omien suosikkien kuuntelemiseen ja seuraavassa listassa onkin pieni näyte niistä äänitteistä, jotka ovat lähiaikoina ansainneet useamman soittokerran.


Kalevala - The Finnish Progressive Rock Epic 
Colossuksen ja Musea Recordsin yhteistyössä valmisteleman Kalevalaan perustuvan kolmen CD:n kansion raakaversiot ovat soineet ahkerasti stereoissa, vaikka äänitysten masterointi on vielä tässä vaiheessa viimeistelemättä. Kansio julkaistaneen keväällä 2003. Kalevala-projektissa on mukana 30 bändiä ympäri maailmaa ja ne ovat kukin saaneet osan Kalevalaa, jonka perustella artistit ovat tehneet omat kappaleensa. Julkaisulla koko Kalevala tulee kerrotuksi progressiivisen rockin välityksellä. Erittäin mielenkiintoista musiikkia ja varsinkin mukana olevat italialaisbändit ovat tajunneet hienosti Kalevalan mahdollisuudet musiikillisena innoittajana.

Triumvirat: Spartacus 
Triumvirat: Illusions on a Double Dimple 
Oma suosikkini 70-luvun bändeistä on aina ollut saksalainen Triumvirat, joka toimi samalla linjalla Emerson, Lake & Palmerin kanssa tehden vahvaan urkusoundiin perustuvaa progea. Kuitenkin siinä missä ELP teki melko epätasapainoisia kokonaisuuksia, Triumvirat onnistui näillä kahdella parhaalla levytyksellään mielestäni tekemään koko levyllisen hyvää musiikkia. Nämä löytyivät jo vinyylinä ja CD-levynä ennestään hyllystä, mutta vuoden 2002 lopulla julkaistiin lopultakin koko Triumviratin tuotanto remasteroituna ja bonuskappaleilla varustettuna. Näitä voi kuunnella vaikka kuinka monta kertaa koskaan kyllästymättä.

In Spe: In Spe 
Virossa tehtiin Venäjän vallan aikana useita hyviä progeäänityksiä, mutta levyjen löytäminen on ollut vaikeaa. Onneksi lähiaikoina on lähes kaikki parhaat virolaisen progen saavutukset julkaistu CD:nä. Parhaita näistä on myöhemmin klassisen musiikin puolella uraa luoneen Erkki-Sven Tüürin johtaman In Spen vuonna 1982 tekemä samanniminen albumi, joka vetää täysin vertoja länsimaisen progen parhaille saavutuksille.

SBB Trio: Live 2001 
Vanhat konkarit jaksavat yhä vieläkin. SBB kävi 70-luvulla useaan otteeseen Suomessakin esiintymässä. SBB on aina ollut yksi suosikeistani, sillä bändi tekee aivan omaa musiikkiaan muiden soundeista välittämättä. Varsinkin livenä bändi on omassa elementissään, kuten tämäkin vuonna 2001 livenä äänitetty albumi osoittaa.

Josef Skrzek: Ojciec Chrzestny Dominika 
SBB:n kosketinsoittajan Josef Skrzekin paras sooloalbumi, vuonna 1981 julkaistu "Ojciec Chrzestny Dominika" on onneksi myös vihdoin saatu siirrettyä CD:lle. Skrzek on tehnyt pitkän uran SBB:n kanssa, mutta hänellä on riittänyt puhtia myös soolotuotannon puolelle. Albumilla on kaksi pitkää kappaletta, jotka maistuvat varmasti SBB:n musiikin ystäville.

Collegium Musicum: Live 97 
Toinen vanha 70-luvun alun bändi tekkoslovakialainen Collegium Musicum on myös esiintynyt nykyisin livenä. Bändi teki 70-luvulla ainakin neljä erittäin hyvää albumia "Korvergencie" etunenässä ja myös Collegium Musicum on SBB:n tapaan parhaimmillaan livenä. Albumin alun hieman epävireisten Hammond-soundien jälkeen bändi pääsee hyvään vetoon ja huippulahjakkaat muusikot takaavat nautittavan annoksen vanhoja kappaleitaan.

Maxwell's Demon: Prometheus 
USA:sta kotoisin oleva Maxwell's Demon käyttää jokin aika sitten ilmestyneellä albumillaan "Prometheus" pelkästään analogista tekniikkaa. Poissa ovat kaikki useimpia nykyisiä "proge"bändejä vaivaavat tukkoiset kuin keittiössä äänitetyt purkkisoundit digitaalisine rumpuineen. Albumilla on vain yksi kappale, mutta se kestääkin sitten lähes 40 minuuttia. "Prometheus" on melko vaikea levy päästä sisälle, mutta useamman kuuntelukerran jälkeen se alkaa kyllä toimia.

Ars Nova: Android Domina 
Pitkäaikainen suosikkini on ollut Japanista kotoisin oleva Ars Nova, joka on tehnyt jo useita hyviä albumeita (joista "Android Domina" on uusin) viimeisen kymmenen vuoden aikana. Bändissä on vain kolme jäsentä, joista kaksi soittaa erilaisia koskettimia ja bändin musiikkia voisi kuvata sekoituksena ELP:ia ja kauhufilmien musiikkia. Onnistuimme vihdoin saamaan Ars Novan esiintymän vuoden 2001 AlwariRockissa ja lähes kaikilla paikalla olevilla tuntui olevan vaikeuksia uskoa silmiään ja korviaan.

Codice: Alba y Ocaso 
Meksikolainen Codice teki vuonna 1999 hienon tupla-albumin, joka sisältää yli 50 minuuttia kestävän suiten "Iconos". Bändin klassisesta musiikista ja ELP:n tyyppisestä progesta (lisättynä oman maan perinteillä) vaikutteita saanut musiikki on tuoretta kuunneltavaa nykyprogen melko kirjavan tarjonnan joukossa.

Kenso: Fabulis Mirabilibus de Bombycosi Scriptis 
Japanilainen Kenso aloitti parikymmentä vuotta sitten sinfonisen fuusion parissa tehden pari hyvää studioalbumia. Uusin versio bändistä on kuitenkin paljon mielenkiintoisempi ja bändin jokin aika sitten julkaisema uusi CD on yksi lähiaikojen parhaista monipuolista progea sisältävistä äänitteistä. Kenson soundiin on tullut lisää särmikkyyttä ja potkua, mutta bändi osaa myös herkistellä tarvittaessa.

Egg: The Polite Force 
Vihdoin ja viimein tuli hankittua Eggin vuonna 1970 tekemän albumin "The Polite Force" CD lähes puhkisoitetun vinyylin tilalle. Albumia kuunnellessa huomaa selkeän eron aidon progen ja nykyisen tarjonnan välillä. Eggin albumilla löytyy sävyjä, syvyyttä ja ideoita, joista suurin osa nykyprogea soittavista bändeistä tuskin osaa edes haaveilla.

Cantina Sociale: Balene 
Cantina Sociale on uusi mielenkiintoinen italialaisbändi, joka teki yhteistyössä alan veteraanin Bebbe Crovellan kanssa melko hyvän albumin "Balene". Cantina Sociale yhdistelee mukavasti erityyppistä musiikkia hyvin toimivaksi kokonaisuudeksi. Bändi on mukana myös Kalevala-projektissa.

Nexus: Metanoia 
Argentiinasta kotoisin oleva Nexus oli jo tyrkyllä Suomeen esiintymään, mutta homma kaatui liian kalliisiin matkakuluihin. Bändi on tehnyt kaksi studioalbumia ja esiintynyt ahkerasti USA:n progefestivaaleilla. "Metanoia" on hienoa työtä alusta loppuun ja tarjoaa varsinkin hienoja Hammond-soundeja.

After Crying: Struggle for Life 
Unkarilainen After Crying on jo pitempään ollut yksi nykyprogen parhaista bändeistä. Kaikki bändin jäsenet ovat huippulahjakkaita muusikoita, joista useat ovat saaneet klassisen musiikin koulutuksen. Myös After Crying oli pitkään toivelistalla ja saimmekin bändin Suomeen esiintymään vuoden 2000 kesällä. Livenä bändi on oikeassa elementissä, kuten tämäkin Meksikossa ja Unkarissa äänitetty livelevy osoittaa. After Crying yhdistää musiikissaan erittäin laajaa musiikkipohjaa alkaen taidemusiikista aina rockiin saakka.

Tempano: The Agony and the Ecstasy 
Venezuelasta kotoisin oleva Tempano teki 70/80-lukujen käänteessä albumin, mutta lopetti sitten progen tekemisen noin 20 vuoden ajaksi, kunnes se kasaantui jälleen 90-luvun lopussa. "The Agony and the Ecstasy" on bändin juuri ilmestynyt uusi albumi, jolla se jatkaa monipuolisen ja mielenkiintoisen musiikin parissa.

Isildurs Bane: Mind-vol 2 Li e - Ruotsalainen Isildurs Bane aloitti noin 20 vuotta sitten soittamalla melodista Camelin tyyppistä progea, mutta bändi on kehittynyt noista päivistä lähtien aivan eri linjoille. Livenä äänitetty "Mind- vol2" on täynnä omaperäistä ja monipuolista nykyprogea ja bändi tuntuu vain paranevan livetilanteessa.

Various Artists: The ProgDay Encore Boxed Set (7 CD-levy) 
Nykyisin järjestetään varsinkin USA:ssa vuosittain useita progefestivaaleja joilla ympäri maailmaa kotoisin olevat bändit käyvät esiintymässä. ProgDay on järjestetty jo useana vuonna ja jokin aika sitten julkaistiin 7 CD:n kansio, jolle on koottu vuosina 1995 - 99 äänitettyjä otteita konserteista. Mukana on useita nykyprogen parhaita bändejä ja kahlaamalla kansion läpi saa hyvän kuvan 
siitä, minkälaista nykyproge oikeastaan onkaan.

Ja jottei aivan unohdettaisi kotimaista tarjontaa, niin seuraavassa on joitakin parhaita lähiaikoina julkaistuja suomalaisia progepuolen äänitteitä: Haikara: "Tuhkamaa", Uzva: "Niittoaika", Groovector: "Ultramarine" ja Overhead: "Xumanthum".