Albums, albums! Best-selling albums! (20.12.2004)

100 best-selling albums of the 50's... 60's... 70's... 90's.

100 best-selling albums of the 50's... 60's... 70's... 90's. - Amber Books, 2004.

Jos osaat suoralta kädeltä luetella albumit, jotka ovat myyneet eniten Yhdysvaltain markkinoilla eri vuosikymmeninä, voit ehkä keksiä parempaakin tekemistä. Muille haluan suositella kirjasarjaa, joka omassa lajissaan on onnistunut mielestäni paremmin kuin mikään muu aiemmin tutkimani.

Sarjaan kuulunee viisi osaa, mutta jostain syystä 1980-luvua käsittelevää osaa emme ole vielä saaneet. Näistä neljästä saa kuitenkin riittävän hyvän kuvan siitä, mistä on kysymys. Maailmallahan on julkaistu melkoinen määrä musiikillisia "listakirjoja", joissa levyjä ja lauluja on asetettu milloin milläkin perusteella paremmuusjärjestykseen. Mielilevyt ovat viihdettä, mielipiteistä kun on kysymys, mutta myyntilukuihin perustuvat listaukset ovat ainakin jollain rehellisyyden tasolla faktaa. Siitä on nytkin kysymys.

Ymmärrän hyvin, että LP-levyn kannen kokoinen kirja esittelee parhaiten LP-levyjen kansitaidetta. Yhtä hyvin ymmärrän, että yksittäisen albumin muut tiedot kuin kannen kuvan voi esitellä minkä kokoisessa kirjassa hyvänsä. Näiden yhdistelmät ovat harvinaisia, ja aina väärän kokoisia, paitsi tämä käsillä oleva sarja. Siinä on tingitty LP-levyn koosta (sen kokoisia kirjojahan ei voi lukea eikä kuljettaa mukanaan, ne jäävät yleensä aina lainaushyllyyn lojumaan), mutta valittu näppärästi seuraava yleinen formaatti eli singlen tai EP-levyn koko.

Mistään muusta ei sitten olekaan tingitty. Jokainen albumi on esitelty aukeamalla, jossa oikealla puolella on se EP-kokoinen kuva (korkealaatuisia!) ja vasemmalla puolella kaikki olennaiset faktat kuten sijoitus, myytyjen levyjen määrä (suurpiirteisesti noin puolen miljoonan tarkkuudella), listasijoitukset, julkaisuaika, palkinnot, albumilta poimitut menestyssinglet, levymerkki, levytyspaikka, esittäjistö, tuottajat, kappaleluettelo kestoineen ja vielä yleistä taustatarinaa. Jokaisen kirjan lopussa on vielä lisälistoja mm. brittiartisteista, konserttialbumeista ja menestyneimmistä levymerkeistä. Oikeastaan ainoat faktat, joita itse jäin hiukan kaipaamaan, ovat säveltäjien & sanoittajien nimet ja täsmälliset levykoodit. Jälkimmäiset näkyvät yleensä albumin kannesta (ei tosin aina), nimiä joutuu etsimään muualta jos tarvitsee.

Kokonaisuus on aivan tavattoman selkeä ja helposti hahmottuva. Kirjoja houkuttuu selailemaan ja lueskelemaan, vaikkei olisi tippaakaan kiinnostunut itse levyjen musiikista. Mitä vanhemmista albumeista on kysymys, sitä kiehtovammalta historialta kaikki näyttää. En olisi tiennyt, että Miles Davisin King of Blue vuodelta 1959, on paitsi jazzin vaikutusvaltaisimpia albumeita kautta aikojen, myös parhaiten myynyt (3 miljoonaa, maailmanlaajuisesti yli 5 miljoonaa ja vuosikymmenensä kolmanneksi parhaiten myynyt albumi).

Kirjasarjan näkökulma on rajoittunut, mutta koska populaarimusiikin painopiste on nämä vuosikymmenet ollut paljolti Yhdysvalloissa, ongelma ei ole aivan niin suuri kuin miltä se teoriassa voisi olla. Toki varsinkin 1960-luvun popmaailma olisi eurooppalaisittain hiukan eri näköinen, eikä 1990-luvun listakärjessä keikkuisi niin montaa country-levyä. Mutta näinkin aineisto on todella kiinnostavaa, ja ehdottomasti paljon kiinnostavampaa, kuin voisi sinänsä kuivanoloisten myyntilukujen maailmasta odottaa.

Vaikka toivonkin, että mahdollisimman moni kirjasto laittaa vähiä rahojaan tähän erinomaiseen sarjaan, päästän malttamattomimmat testaamaan populaarimusiikin faktatietouttaan. Tässä Top 5 -albumit neljältä vuosikymmeneltä (kirjat etenevät lopusta alkuun, mikä on dramaturgisesti ehdottomasti oikea ratkaisu). Hauskaa joulua!

1950-luku

1. Elvis' Christmas Album (7 miljoonaa), 2. My Fair Lady Original Stage Cast (3 miljoonaa), 3. Miles Davis: Kind of Blue (3 miljoonaa), 4. Oklahoma! Soundtrack (2 miljoonaa) ja 5. Johnny Mathis: Merry Christmas (2 miljoonaa).

1960-luku

1. Beatles: The Beatles (White Double, 19 miljoonaa), 2. Led Zeppelin II (12 miljoonaa), 3. Beatles: Abbey Road (12 miljoonaa), 4. Beatles: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (11 miljoonaa) ja 5. Led Zeppelin I (10 miljoonaa).

1970-luku

1. Pink Floyd: The Wall (23 miljoonaa), 2. Led Zeppelin IV (22 miljoonaa), 3. Fleetwood Mac: Rumours (19 miljoonaa), 4. Boston: Boston (17 miljoonaa) ja 5. Saturday Night Fever Soundtrack (15 miljoonaa). Niin, se useimpien oletussuosikki Hotel California on vasta sijalla 6, kylläkin myös 15 miljoonaa myytyä kappaletta.

1990-luku

1. Shania Twain: Come on over (22 miljoonaa), 2. The Bodyguard Soundtrack (19 miljoonaa), 3. Alanis Morissette: Jagged little pill (19 miljoonaa), 4. Hootie & The Blowfish: Cracker Rear View (16 miljoonaa) ja 5. Garth Brooks: No fences (16 miljoonaa). Käsi sydämellä, näitä ei taatusti kukaan eurooppalainen olisi voinut arvata! Brooksilla on muuten 100:n listalla kaikkiaan 7 levyä.

Heikki Poroila