Arviot

Arviot-palstalla julkaistiin musiikkikirjastoväen omia esittelyitä ja arvioita.

Ikuisesti nuoria (26.4.2005)

On aina ilahduttavaa, kun kotimaista ns. taidemusiikkia julkaistaan äänitteenä. Se kun on useimmille suomalaisille ainoa tapa tutustua tähän maailmaan. Aikamoinen osa näistä julkaisuista tuotetaan maailmalle itse, koska kaupallinen verkosto ei ole kiinnostunut. "Itse" voi tarkoittaa myös monitasoista omaperäisyyttä, kuten on laita käsillä olevalla levylläkin.
Lue lisää.

Hipit kunniaan! (8.4.2005)

Harvalla bändillä on näin lyhyen uran perusteella paikka popmusiikin legendojen joukossa, mutta 1960-luvun kiihkeinä vuosina sattui kaikenlaista. The Mamas & The Papas -yhtye toimi runsaat kaksi vuotta, julkaisi neljä omaa albumia ja viidennen levy-yhtiön pakottamana (People like us). Tähän rupeamaan mahtuu muutamia järisyttäviä hittejä (California dreamin', Monday Monday, I saw her again, Look through my window), paljon hyvää laulantaa ja nopea hajoaminen.
Lue lisää.

Säveltäjä aatteen palosta (1.4.2005)

Kannatan lämpimästi sitä, että meillä tutkitaan myös muita kuin ykkös- tai kakkoskaartin säveltäjiä ja että tuloksia julkaistaan suurelle yleisölle. Siksi ilahduin vilpittömästi, kun kuulin Matti Vainion Hannikais-kirjasta. Kirjan luettuani olen edelleen ilahtunut, noin yleisesti.
Lue lisää.

Ei aina helppoa, mutta usein aika hilpeää (30.3.2005)

Pro gradu -tutkielman tutkimusmateriaaliosan toimittaminen kirjamuotoon ei noin yleisesti ottaen ole mikään suositeltava ratkaisu. Poikkeuksia kuitenkin löytyy ja tässä yksi sellainen. Itsekin alalla työskennellyt Janne Kuusela on tutkinut suomalaisten tanssimuusikoiden elämää ja kerännyt siinä yhteydessä mittavan suullisen perinteen aarteiston. Ei kokolihaa soittajille jakaa tätä perinnettä myös meille ulkopuolisille.
Lue lisää.

Albums, albums! Best-selling albums! (20.12.2004)

Jos osaat suoralta kädeltä luetella albumit, jotka ovat myyneet eniten Yhdysvaltain markkinoilla eri vuosikymmeninä, voit ehkä keksiä parempaakin tekemistä. Muille haluan suositella kirjasarjaa, joka omassa lajissaan on onnistunut mielestäni paremmin kuin mikään muu aiemmin tutkimani.
Lue lisää. 

Yhteislaulua helposti - ja halvalla? (16.11.2004)

Harvemmin ajatellaan populaarimusiikin yhteydessä tekstintekijäpoloisia. Maineen loisteessa paistelee yleensä joko esittävä artisti tai joskus harvemmin säveltäjä. Kuitenkin monen suosituksi tulleen laulun koukku on enemmän sanoissa kuin sävelissä. Tähän saumaan ja suomalaisten kohtalaiseen yhteislauluinnostukseen yrittää iskeytyä uusi Laulut.fi -palvelu.
Lue lisää. 

Musiikki sensuurin hampaissa (4.11.2004)

Ei ole mikään varsinainen uutinen, että musiikki on kautta aikojen herättänyt intohimoja paitsi rakkauden, myös vihan ja epäluulon merkeissä. Sekä sanoitukset että musiikkityylit ovat yllättävänkin usein yhteiskunnallisen kiivailun keskipisteessä. Aihetta ei ole kuitenkaan laajemmin käsitelty kirjallisuudessa, mitä voi pitää sekä yllättävänä että pahoiteltavana asiana.
Lue lisää. 

Kirkkomusiikista tarpeeseen, mutta harhaanjohtavasti (8.9.2004)

Tilasin tämän julkaisun kauan aikaa sitten oman kirjastoni kokoelmaan. Oletin saavani suomalaisten asiantuntijoiden kokoaman teoksen (kristillisen) kirkkomusiikin historiasta, säveltäjistä, sävellyksistä, esityskäytännöistä etc. Tällaiseen oletukseen minut houkutti ytimekäs ja kaikenkattava nimi. Kun sain kirjan lopulta käteeni, jouduin toteamaan tulleeni täydellisesti harhaanjohdetuksi.
Lue lisää. 

Alba ylittää rajoja (27.8.2004)

Tamperelainen Alba-levy-yhtiö on profiloitunut laadukkaan kotimaisen klassisen musiikin tuotantoon. Yhtiön katalogiin mahtuu kuitenkin mielenkiintoisia hyppyjä raja-aitojen yli, esimerkiksi sellaisia kuin Eero Hämeenniemen länsimaista ja intialaista taidemusiikkia jazziin yhdistävä Nada-yhtye tai Piazzollan musiikkia tulkitseva InTime. Alba kurkottaakin kiitoksen arvoisesti jazziin ja etnoon.
Lue lisää. 

Ymmärryksen lisäämistä (26.5.2004)

Olen ensimmäisen kerran elämässäni paneutunut suomalaiseen populaarimusiikkiin. Kiitos siitä kuuluu Pekka Jalkaselle ja Vesa Kurkelalle, joiden Suomen musiikin historian sarjaan kirjoittama monumentaalinen on pitänyt minua kuin vangittuna toista kuukautta. Tässä vankilassa olen paitsi viihtynyt, myös viisastunut.
Lue lisää.