Vanhassa kansakoulun lukukirjassa oli satu, jossa lintu lauloi metsämiehelle mm: "Paa piippuun, paa piippuun " ja sitten "laiska mies, laiska mies, pien pino,…

Kysytty
7.8.2019

Vanhassa kansakoulun lukukirjassa oli satu, jossa lintu lauloi metsämiehelle mm: "Paa piippuun, paa piippuun " ja sitten "laiska mies, laiska mies, pien pino, pien pino ". Mikähän satu ja mikä kirja?

Vastaus

Vastattu
7.8.2019
Päivitetty
7.8.2019

"Paa piippuun, paa piippuun" on kansansadustostamme ja sen pohjalta tehdyistä mukaelmista löytyvä kehotus, jolla (laulu)rastaan on kerrottu puhuttelevan työmiestä - tavallisimmin halonhakkaajaa. Rastaan laulusta on kirjallisuudessamme lukuisia erilaisia variaatioita. Kysymyksessä mainittu säe "Laiska mies, laiska mies, pien' pino, pien' pino!" sisältyy täsmälleen tässä muodossa ainakin Suomen lasten aapisen pikku tarinaan 'Laulurastas':

https://digi.kansalliskirjasto.fi/teos/binding/1927034?page=99
https://digi.kansalliskirjasto.fi/teos/binding/1928247?page=91

Aarni Penttilän Aapiskukko : alakoulun ensimmäinen lukukirja sisältää hieman tästä poikkeavan variantin 'Rastaan neuvot', jossa laiskan miehen ja pienen pinon asemesta lintu laulaa "Ka laiska, ka laiska! Vähä on halkoja! Vähä on halkoja!"

https://digi.kansalliskirjasto.fi/teos/binding/1927056?&page=89

Joel Lehtosen sovittelemasta Ilvolan juttuja -kokoelmasta löytyy pitempi tarina 'Rastaan ja tiltaltin kielet', jossa rastas kyntömiehelle kohdistetun "Paa piippuun" -kehotuksen lisäksi moittii halkomiestä laiskottelusta saaden mukaan sekä pienen pinon että vähät halot: "Laiska mies, laiska mies, lorvi, lorvi, lyhyt jätkä! Pien' pino, pien' pino, vähän halkoja, vähän halkoja"!

https://digi.kansalliskirjasto.fi/teos/binding/1984684?page=19

 

10 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.