Toisen maailmansodan aikana Saksan sukellusvenemiehistöä rantautui Pohjois-Kanadaan lokakuussa 1943 Martin bayssa . Montako sotilasta rantautui ja miksi ja…

Kysytty
2.7.2010

Toisen maailmansodan aikana Saksan sukellusvenemiehistöä rantautui Pohjois-Kanadaan lokakuussa 1943 Martin bayssa . Montako sotilasta rantautui ja miksi ja jos mahdollista tietoa operaatio Holzaugesta Grönlannissa sodan aikana.

Vastaus

Vastattu
6.7.2010
Päivitetty
6.7.2010

Aihetta käsittelevää kirjallisuutta ei ulottuvilleni ole sattunut, nettisivuja Martin Baysta ovat mm.

http://en.wikipedia.org/wiki/Attacks_on_North_America_during_World_War_…

http://en.wikipedia.org/wiki/Weather_Station_Kurt

http://de.wikipedia.org/wiki/Wetterstation_Kurt

http://home.arcor.de/wkhn/html/wetterfunk.html

http://uboat.net/ops/weather_stations.htm

http://www.german-navy.de/kriegsmarine/articles/feature2.html

http://www.uboat.net/boats/u537.htm

http://www.geheimprojekte.org/UBoote/wetter.htm

http://de.wikipedia.org/wiki/Wetterstationen_der_Wehrmacht_in_der_Arktis

Operaation tavoitteena oli perustaa automaattinen asema säähavaintojen tekemistä varten. Niitä tarvittiin merisodan tehostamiseksi pohjoisella pallonpuoliskolla. Sukellusvene U-537 oli lähtenyt kapteeniluutnantti Peter Schrewen komennossa Saksan Kielistä syyskuun 18. päivänä 1943 ja saapui Labradorin pohjoisosaan lokakuun 22. päivänä. Teknisinä asiantuntijoina operaatioissa olivat tohtori Kurt Hans Sommermeyer ja hänen assistenttinsa Walter Hildebrandt. Maihinnousun yhteydessä miehistö saattoi korjailla tulomatkan myrskyisen sään sukellusveneelle aiheuttamia vahinkoja. Suunnitelmissa oli, että Siemensin suunnittelema laitteisto lähettäisi puolen vuoden ajan lyhytaaltoradion kautta säätietoja Saksaan. Aseman pysytytys kesti noin neljä tuntia. Schrewe lähti paluumatkalle seuraavana päivänä kello 22.40 varmistuttuaan, että laite todella toimi. Sukellusvene kykeni palaamaan Ranskan Lorientiin joulukuun 8. päivänä vaikka se oli matkalla joutunut kolme kertaa ilmahyökkäysten kohteeksi. Sääasema ei kuitenkaan täyttänyt odotuksia, vaan vaikeni kokonaan jo muutaman päivän kuluttua. Laitteisto löydettiin vasta v. 1981 ja on nykyään Kanadan sotamuseossa.
Yritys ei jäänyt ainoaksi, vaan ainakin vuonna 1944 Norjan Bergenistä matkalle lähteneen sukellusvene U-867 thetävänä oli käynnistää asema uudelleen, mutta liittoutuneiden laivasto upotti sen 19.9.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Unterseeboot_867

http://www.warmuseum.ca/cwm/home/home

----------

Operaatio Holzauge

http://de.wikipedia.org/wiki/Unternehmen_Holzauge

http://www.wlb-stuttgart.de/seekrieg/ksp/nordpolarmeer/groenland.htm

Säätietojen hankinta oli myös tämän yrityksen tavoitteena. Kalastusalus Sachsen saapui Itä-Grönlantiin elokuun 27. päivänä 1942 mukanaan merivoimien luutnantin Hermann Ritterin johtama sotilasosasto ja tohtori Gottfried Weissin ohjaama säätieteilijäryhmä. Osasto pystyi välittämään Saksaan säätiedotuksia aina seuraavaan kevääseen saakka. Toukokuun 13. päivänä grönlantilainen hiihtopartio törmäsi asemaan. Käydyssä tulitaistelussa yksi grönlantilainen haavoittui kuolettavasti. Partio kuitenkin onnistui vetäytymään ja tiedottamaan sääaseman sijainnin amerikkalaisille, jotka tuhosivat laitteiston ilmahyökkäyksellä toukokuun 25. päivänä. Henkilötappioilta saksalaiset välttyivät ja miehistö evakuoitiin paikalta lentolaivalla kesäkuussa 1943. Vaurioitunut kalastuslus Sachsen oli sitä ennen upotettu.

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.