Saako koiralle antaa perunaa ruoaksi? Keitettynä vai raakana? Ja kuinka usein? Mistä löytää kattavan listan koiralle kielletyistä tai sopimattomista ruoka…

Kysytty
8.2.2012

Saako koiralle antaa perunaa ruoaksi? Keitettynä vai raakana? Ja kuinka usein? Mistä löytää kattavan listan koiralle kielletyistä tai sopimattomista ruoka-aineista?
Kiitos etukäteen!

Vastaus

Vastattu
8.2.2012
Päivitetty
22.1.2019

Koiralle voi antaa muun ruoan ohella perunaa ja juureksia hiilihydraattien ja kuidun lähteeksi, mutta sitä varten ne täytyy kypsentää ja hienontaa. Koiran ruoansulatuskanava ei pysty käsittelemään raakoja kasviksia, joten niistä ei ole koiralle ravitsemuksellista hyötyä mutta kylläkin mahdollisesti haittaa, sillä ne voivat aiheuttaa esim. ripulia. Keitetty peruna sen sijaan sopii usein herkkävatsaisellekin koiralle.

Hiilihydraatit (viljatuotteet, peruna, juurekset) eivät ole koiralle sinänsä välttämättömiä, mutta ne ovat sille käypä energianlähde rasvan ohella. Keskikokoisen, normaaliaktiivisen aikuisen koiran ravinnosta noin 45 % voi koostua hiilihydraatista ja kuidusta. Kovassa rasituksessa olevilla käyttö- ja kilpakoirilla sekä kantavilla ja imettävillä nartuilla ravinnontarpeet ovat erilaiset, ja niistä kannattaa keskustella esim. eläinlääkärin kanssa. Myös pentujen ruokinta poikkeaa aikuisen koiran ruokinnasta.

Koiralle myrkyllisiä ruoka-aineita ovat kahvi, tee, cola- ja energiajuomat (kofeiini), avokado, suklaa, viinirypäleet ja rusinat, suola, sipuli, etanoli ja ksylitoli. Monilla koirilla on myös ruoka-aineallergioita, jotka täytyy luonnollisesti ottaa ruokinnassa huomioon.

Lisätietoa aiheesta löytyy esimerkiksi tässä lähteenä käytetystä Koiran ruokinta ja hoito -kirjasta (ProAgria Keskusten liitto, 2010).

Perustietoa koiran ruokinnasta Internetissä:
Farmit-palvelukanava: http://www.farmit.net/kotielaein/harraste-elaeimet/koirat/ruokinta
Eläinlääkäri.fi-sivusto: http://www.elainlaakari.fi/klinikat/koiraklinikka/hoito-ohjeet/ravinnon…

186 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Öö mitä kävi

En suosittele koiralle perunaa! Aiheesta löytyy paljon tietoutta mm. netissä

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.