Saako esim. peruskoulun opettaja lainata tieto-DVD:n näyttääkseen sitä tai osia siitä luokassa oppilailleen? Ymmärtääkseni opettajilla on hieman kirjastoa…

Kysytty
20.11.2015

Saako esim. peruskoulun opettaja lainata tieto-DVD:n näyttääkseen sitä tai osia siitä luokassa oppilailleen? Ymmärtääkseni opettajilla on hieman kirjastoa laajemmat käytöoikeudet joiltakin osin tekijänoikeudessa, mutta mitenkäs kirjasto DVD:t? Tätä joskus opettajat kysyvät kirjastosta.

Vastaus

Vastattu
20.11.2015
Päivitetty
19.2.2016

Tekijänoikeuslain pykälä 21 sallii julkaistun teoksen esittämisen julkisesti opetuksen yhteydessä. Saman pykälän kolmannessa momentissa kuitenkin rajataan tämän oikeuden ulkopuolelle näytelmä- ja elokuvateokset. Niitä ei siis saa opetuksenkaan yhteydessä esittää ilman lupaa.

Ratkaiseva ja vaikea kysymys on, mitkä kaikki DVD-muodossa julkaistavat sisällöt ovat lain tarkoittamia elokuvateoksia. Varsinaiset näytelmäelokuvat kuuluvat tähän ryhmään kiistatta, samoin puhtaat dokumenttielokuvat. Näitten ulkopuolelle jää kuitenkin suuri joukko sekalaista audiovisuaalista aineistoa, josta on vaikea sanoa sitä taikka tätä.

Käsite "tieto-DVD" ei toisin sanoen kerro vielä paljoakaan siitä, onko kyseessä lupaa edellyttävä sisältö vai ei. Todennäköisesti suurin osa kirjastoissa olevista tietopuolisista DVD-sisällöistä menee dokumenttielokuvien ryhmään, mutta rajanveto on vaikeaa. Minusta on järkevää sanoa opettajille, että jos kyseessä on elokuvateos, sen esittäminen luokassa edellyttää lupaa. Kirjastohan ei ole vastuussa siitä, mitä opettajat lainaamillaan ohjelmilla tekevät.

Heikki Poroila 8.9.2011

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.