Pelien pelaaminen nuorisotiloilla on suosittua ajanvietettä, ja nuokkareilla pelejä myös paljon pelataan. Millaisia tekinjänoikeus kysymyksyä on huomioitava…

Kysytty
20.11.2015

Pelien pelaaminen nuorisotiloilla on suosittua ajanvietettä, ja nuokkareilla pelejä myös paljon pelataan. Millaisia tekinjänoikeus kysymyksyä on huomioitava konsolipelejä (PS-pelit, muut vastaavat) pelattaessa, kun käyttö ei ole yksityistä vaan julkista?

Vastaus

Vastattu
20.11.2015
Päivitetty
19.2.2016

Tekijänoikeuslainsäädäntö ei sisällä pelaamista koskevia säädöksiä. Syy lienee historiallinen: lain säätämisen aikaan (1961) ei kenenkään päähän pälkähtänyt, että pelaaminen (korttipeli, tammi, Afrikan tähti) voisi olla jotenkin rahastettavaksi. Jos laki muotoiltaisiin nyt, todennäköisesti peliteollisuus keksisi vaatia yksinoikeutta ainakin julkiseen pelaamiseen. Tällaisia säädöksiä ei ainakaan vielä ole, joten pelaaminen kirjastossa ei ole tekijänoikeudellisesti huomioon otettavaa toimintaa. Sen sijaan ikärajasäädökset ovat muuttumassa siten, että 1.1.2012. alkaen myös muiden kuin K-18 -pelien ikärajoja on valvottava, jos pelaamisen järjestää esimerkiksi jokin kunnallinen organisaatio.

Heikki Poroila 28.10.2011

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.