Onko pallas (kalatiskeillä myytävä neliskulmainen kalapala) rasvainen kala, entä onko se terveellinen, verrattuna esim. loheen?
Vastaus
Pallaskaloja on parikin erilaista.
Ruijanpallas eli se "komeampi kappela" ruokablogin mukaan sekä sinipallas, jota yleensä saa savustettuna.
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2015/11/ruijanpallas-on-vahan-komeampi-kampela.html
Kalorilaskurin mukaan tuore ruijanpallas sisältää 13,84 grammaa rasvaa / 100 g. https://calories24.com/fi/food/kalorit/kala:ruijanpallas:gr%C3%B6nlanti:raaka/f4822
Savustetun sinipallaksen rasvapitoisuus on Finellin mukaan 14,7 grammaa / 100g. https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/807
Lohessa rasvaa on 13,5 g. http://syohyvaa.fi/ruokakaloja-on-kokonainen-kirjo/
Pallas ja lohi ovat siis melkolailla yhtä rasvaisia kaloja.
Terveyskirjasto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat hieman erimielisiä kalojen syönnin terveellisyydestä.
Yleisesti molemmat suosittelevat vaihtelevien kalojen syöntiä 2-3 kertaa viikossa.
Terveyskirjaston mielestä sepelvaltimotautia sairastavien kannattaa välttää rasvaista kalaa. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00072
THLn mukaan dioksiinit ja PCB-yhdisteet kertyvät erityisesti Itämeren rasvaisiin kaloihin, joiden syöntiä voisi rajoittaa 1-2 kertaan kuussa.
https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/kala-on-hyvaksi-terveydelle
WWF opastaa syömään kaloja vastuullisen kuluttajan otteella. https://wwf.fi/kalaopas/
Kommentit
Ja suomen kielessä tavalliset substantiivit kuten lohi, ruijanpallas, sinipallas, sepelvaltimotauti ja dioksiinit kirjoitetaan lauseen keskellä pienellä alkukirjaimella :)
Terveelistä tulilla paistettu kalan rasva on.
Hinta on rasvanen..
Vastauksessa mainitaan THL:n lähteeseen viitaten, että Itämeren rasvaisten kalojen nauttimista voisi rajoittaa 1-2 kertaan kuussa.
Kyseisessä linkissä suositusehdotus koskee kuitenkin vain lapsia, nuoria ja hedelmällisessä iässä olevia.
Eikö kirjastonhoitajalla ole suhteellisuudentajua, kun kirjoittaa "13,84 g rasvaa"?
Oikea vastaus olisi "noin 14 g" tai korkeintaan "noin 13,8 g".
Eroja tulee kalojen yksilöllisyydestä ja analyysitulosten vaihtelusta ("analyysivirhe").
Nuo grammamäärät on varmaan määritelty EU-direktiiveissä :)
Kommentoi vastausta