Olen syntynyt Salossa lounaismurteiden alueella. Äitini syntyi Perniössä ja isoäitini (isänäiti) Halikossa. Muutettuani -70 luvulla Helsinkiin ei ollut sopivaa käyttää murretta. Ammatillinen uskottavuus kärsi liikaa.
Nyt olen kiinnostunut lounaismurteista ja lisänä on tullut vielä Kustavi, jossa olen viettänyt aikuisena kesiä jo 30 vuotta. Kysymys: Miten pääsen tutkimaan/lukemaan näistä murteista. Mistä aloittaa?
Vastaus
Internetixin materiaaleissa osoitteessa http://sokl.uef.fi/aineistot/aidinkieli/murteet/lounmurt.html on tiivis johdatus lounaismurteisiin. Osoitteesta http://www.kotus.fi/aineistot/puhutun_kielen_aineistot/murreaanitteita/… löytyy murrenäytteitä paikkakunnittain, myös Kustavista.
Jos murteet ja kielen vaihtelu kiinnostavat yleisemmin, Laila Lehikoisen ”Suomea ennen ja nyt” (Finn Lectura, 1994) on ihan hyvä perusesitys aiheesta. Kalevi Wiikin ”Sano se murteella” (Pilot-kustannus, 2006) voisi olla myös hyödyllinen katsoa. Suomen murteiden sanakirja osoitteessa http://kaino.kotus.fi/sms/ on erinomainen lähde, jos kiinnostaa tutkia, mitä jokin murresana tarkoittaa; tosin sanakirja on vielä keskeneräinen.
Murteista on kirjoitettu paljon, joten jos haluat katsoa jostakin tietystä lounaismurteisiin kuuluvasta murteesta kirjoitettuja tekstejä, niitä voi löytytyä Helmet-haulla osoitteessa http://luettelo.helmet.fi, kun laitat hakusanoiksi paikkakunnan nimen (esim. Kustavi ja ”murteet”).
Toivottavasti noilla pääsee alkuun.
Kommentoi vastausta