Olen aikeissa ostaa Adolf Hitlerin Taisteluni -kirjan säästö-/sijoitusmielessä. Olen katsellut kirjaa netistä useilta huutokauppa- ja antikvariaattisivustoilta…

Kysytty
8.4.2021

Hei! Olen aikeissa ostaa Adolf Hitlerin Taisteluni -kirjan säästö-/sijoitusmielessä. Olen katsellut kirjaa netistä useilta huutokauppa- ja antikvariaattisivustoilta, mutta erilaisten versioiden määrä on yllättänyt minut.

On selvää, että ensipainos ja kirjan kunto määrittävät arvoa pitkälle, mutta kyseistä kirjaa on tarjolla mm. kahtena eri kirjana tai yhteissidoksena sekä erityyppisillä kansilla (pahvi/kangas/nahka).

Haluaisinkin teiltä apua siihen, mikä/minkälainen versio minun kannattaa ostaa, kun haluan maksimoida keräilyarvon pitkällä aikavälillä? Onko lisäksi jotain muita seikkoja, jotka kannattaa aina ottaa huomioon keräilykirjoja ostaessa?

Kiitos paljon vastauksesta!

Vastaus

Vastattu
21.4.2021
Päivitetty
21.4.2021

Adolf Hitlerin teos Mein Kampf julkaistiin Saksassa ensin kahdessa osassa. Ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1925, toinen osa taas 1926. Teos ei aluksi herättänyt suurta mielenkiintoa, mutta sen suosio nousi suuresti 1930-luvulla, kun Hitler nousi Saksan hallitsijaksi.

Natsi-Saksassa Mein Kampf –teoksesta julkaistiin eri versioita, nimittäin niin sanottu kansaneditio (Volksausgabe), hääpareille tarkoitettu Hochzeitsausgabe-editio sekä kompakti Tornister-Ausgabe –editio. Kun Hitler täytti 50 vuotta vuonna 1939, julkaistiin Mein Kampf –teoksesta juhlaeditio (Jubiläumsausgabe). Juhlaeditio on näistä nykyisin kallein.

Saksalainen Institut für Zeitgeschichte julkaisi vuonna 2017 Mein Kampf –teoksesta kriittisen laitoksen tutkimus- ja opetuskäyttöön.

WSOY julkaisi Hitlerin teoksen suomeksi käännettynä vuonna 1941 nimellä Taisteluni. Ensimmäinen painos julkaistiin kahtena eri niteenä. Vuonna 1942 WSOY julkaisi Taisteluni I-II –teoksen, jossa ensimmäinen ja toinen osa oli yhdistetty.

Asiantuntemuksemme ei riitä teoksen eri versioiden arvojen vertailuun. Jotain osviittaa hinnoista saat tästä linkistä:

https://haku.antikvaari.fi/hakukone?tekija=hitler%20adolf&nimi=&isbn=&tryhma=&myyja=&kustantaja=&kieli=&aika=&kunto=&maxTuloksia=&sivu=1'

Yleisellä tasolla voi sanoa, että kirjan arvoon vaikuttaa moni seikka. Esimerkiksi se, onko teos ensipainos tai jollakin muulla tapaa harvinaisuus, onko kirja hyväkuntoinen ja onko sidos hyvin säilynyt. Teoksen omistushistorialla ja kirjan sisällä olevilla merkinnöillä on myös merkitystä. Esimerkkinä tästä on, että Hitlerin signeeraama Mein Kampf myytiin suurella summalla Englannissa vuonna 2017:

https://www.bbc.com/news/uk-england-lancashire-40276600

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.