Mitkä Suomessa myytäviTä kaloista on villinä? Mikä niistä paras helpoin valmistaa uunissa? Mitä kaloja myydään luomuna ja milloin? Entä villikalat onko eri kaloilla eri sesonki?
Vastaus
Ruokatieto-sivustolta löytyy luettelo tärkeimmistä suomalaisista villi- eli luonnonkaloista:
https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta…
Kauppojen kalatiskeillä myydään vaihtelevasti kaloja mm.kaupan koon ja vuodenajan mukaan, mutta yleisimmät kaupoissa tai torilla myytävät luonnonkalat ovat hauki, silakka, siika ja lohi. Lisää tietoa Ruokatieto-sivustolta:
https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa-vastuullisuus-ruokake…
Esimerkiksi Pro Kala -yhdistyksen sivuilta löytyy paljon kalaruokareseptejä mm. tämänhetkisen kauden kaloista:
Kaikkien luonnonkalojen voisi ajatella olevan luomua, mutta EU:n luomuasetuksen mukaan luomua voi olla vain viljelty kala, joten luonnonkala tai esim. porot ja luonnonriista eivät ole luomua. Tämä johtuu siitä, että luonnontuote voi olla luomua vain, jos se on peräisin luomusertifioidulta keruualueelta. Luonnoneläinten elinympäristö ja paikka, josta ne on pyydystetty, ei välttämättä ole tällainen alue. Lisää tietoa esim. Pro luomu -sivuilta:
https://proluomu.fi/mita-on-luomu/mika-tekee-ruuasta-luomua/mika-tekee-…
Tietoa kalatiskillä myytävistä luomukaloista kannattaa kysyä kaupasta.
Luonnonkalaa saadaan kalatiskeille sesongittain. Kunkin kalan sesonki riippuu olosuhteista luonnossa, joka vaikuttaa siihen, kuinka kala liikkuu ja käy pyydykseen. Nyt keväällä on monella kalalla sesonki. Kalaneuvos-sivuilla on pyydetyn kalan sesonkikalenteri:
https://kalaneuvos.fi/kalan-sesongit/
Kommentoi vastausta