Miten pääsen käyttämään äänikirjoja?

Kysytty
1.6.2022

Miten pääsen käyttämään äänikirjoja?

Vastaus

Vastattu
1.6.2022
Päivitetty
1.6.2022

Vaski-kirjastojen kokoelmista löytyy äänikirjoja erilaisissa formaateissa. Kirjastojen kokoelmista löytyy CD-levyinä fyysisiä äänikirjoja, joita voi lainata kirjastosta muun aineiston tavoin. Näitä äänikirjoja voi kuunnella kaikilla CD-soittimilla. Voit selata kirjastojen CD-muotoisia äänikirjoja Vaskin verkkokirjastossa rajaamalla hakusi aineistotyypin äänitteisiin ja sen alta kategoriaan "CD, puhe": https://vaski.finna.fi/Search/Results?sort=main_date_str+desc%2Cid+asc&…. Kannattaa kuitenkin huomioida, että osa kirjastojen fyysisistä äänikirjoista on Daisy-äänikirjoja, jotka on tarkoitettu ainoastaan Celian asiakkaille. Celia on koko Suomen laajuinen saavutettavan kirjallisuuden asiantuntijakeskus, jonka asiakkaaksi on mahdollista päästä oman kirjaston kautta, mikäli painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa. Lisätietoa Celiasta löytyy täältä: https://www.celia.fi/

Vaski-kirjastojen kokoelmista löytyy myös paljon e-äänikirjoja, jotka ovat nykyisin fyysisiä äänikirjoja suositumpi vaihtoehto. Ne löytyvät Vaskin verkkokirjastosta klikkaamalla verkkosivun ylälaidan painiketta "E-aineistot": https://vaski.finna.fi/Content/eaineistot Vaski-kirjastoilla on käytössä kolme palvelua, joiden kautta e-äänikirjoja voi kuunnella: Ellibs, OverDrive ja Naxos Spoken Word. Näitä palveluita pääsee käyttämään kirjastokortin tunnuksella ja PIN-koodilla. Linkit palveluihin löytyvät verkkokirjaston E-aineistot-sivulta. Ohjeet palveluiden käyttöön löytyvät täältä: https://vaski.finna.fi/Content/eohje. Kaikkia äänikirjoja voi lainaamisen jälkeen kuunnella suoraan tietokoneelta tai puhelimelta. Ellibs-palvelua käytettäessä kannattaa valita tiedostomuodoksi "Äänikirja (MP3)", jolloin haku näyttää ainoastaan äänikirjat. Vastaavasti OverDrive-palvelussa voi valita selattavaksi kokoelmaksi sivun ylälaidasta "Äänikirjat". Naxos Spoken Word -palvelussa taas voi suoraan valita vasemmalla olevasta valikosta haluamansa kielen ja genren, sillä kaikki palvelun aineistot ovat äänitiedostoja.

Äänikirjoja tarjoavat kirjaston ohella myös lukuisat kaupalliset toimijat, joiden palvelut ovat maksullisia. Lisäksi esimerkiksi Ylellä on tarjolla ilmaiseksi kuunneltavia äänikirjoja: https://areena.yle.fi/audio/ohjelmat/30-272. Myös Project Gutenberg sisältää jo paljon tekijänoikeusvapaita äänikirjoja, vaikka suomeksi niitä on toistaiseksi hyvin vähän. Project Gutenbergin äänikirjoja voi hakea valitsemalla "Advanced Search" ja sen jälkeen "Category: Audio Book, human-read": https://www.gutenberg.org/ebooks/.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.